elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kuşlar Rüzgar Türbinlerine Çarpmayacak!

Rüzgar türbinlerinin belki de en kötü özelliği kuş ölümlerine sebep olmasıdır. Norveç’teki bir rüzgar çiftliği yaptığı çalışma sonucunda kuş ölümlerinin %71,9 oranında azalmasını sağladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
03.09.2020 tarihli yazı 9733 kez okunmuştur.
Bir rüzgar türbinin altına bakarsanız ölü kuşlar bulmanız muhtemeldir. Rüzgâr türbini denildiği zaman aklımıza yenilenebilir temiz bir enerji kaynağının gelmesinin yanı sıra kuş katili dev kanatlar da geliyor.
 

Kuşlar Neden Türbine Çarpıyor?

Kuşların bu türbinlere çarpmalarının sebebi rüzgâr türbinlerinin hızlarının saatte 250 km civarına kadar artabilmesidir. Kuşlar bu hızlarda dönen pervaneleri bulanık gördükleri için nesneyi tam anlamıyla tahayyül edemiyorlar ve kanatlara çarpıp hayatlarını kaybediyorlar.
 

► İlginizi Çekebilir: Rüzgar Türbinleri Nasıl Çalışır?

Bu ölümlerin azaltılması üzerine Dünya’nın her yerinde çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Hatırlayacak olursak 2018 yılının Mart ayında Denizli’de bulunan Bereket Enerji Grubu, rüzgâr türbinlerinde kuş ölümlerini önlemek amacıyla türbin kanatlarını mor renge boyamıştı. Bu sayede kuş ölümlerinde kayda değer bir azalma görülmüştü. Araştırmalar bu görsel değişikliklerin kuş ölümlerini azalttığını gösteriyor. Fakat daha iyisi olabilir mi sorusunun cevabı Norveç’ten geldi.
 

Smøla Rüzgâr Çiftliği

Bu rüzgâr çiftliği toplamda 68 rüzgâr türbinine sahiptir ve yıllık 356 GWh elektrik üretimi sağlamaktadır. RSPB (Kraliyet Kuşları Koruma Derneği)’nin 2012-2013 yılında topladığı verilere göre 10 ay içinde Smøla’da 9 Akkuyruklu kartal hayatını kaybetmiştir. Smøla rüzgâr çiftliğinde yıllardır kuş ölümleri için çözüm araştırmaları ve deneyler devam etmektedir.
 

Çözüm Tek Siyah Kanat!

Smøla rüzgâr çiftliğinde türbin kanatlarının tamamının farklı tek bir renge boyanmasındansa tek bir kanadını siyah renge boyayarak deneyler yaptılar. 9 yıldır yapılan gözlemler sonucunda tek bir kanadı siyah renge boyamanın kuş ölümlerini %71,9 oranında azalttığı gözlemlendi. Tüm türbin aynı renge boyandığında, sürekli aynı renkli hareket gerçekleştiği için kuşlar türbinin farkına varamayabiliyorlar. Fakat tek bir kanat boyandığında karşılarında gerçekleşen bu renk değişiminin farkına varıyorlar.
 

Bu araştırmalar Smøla rüzgâr çiftliğindeki 4 rüzgâr türbini üzerinde denendi. Daha az hatalı sonuçlara ulaşabilmek için tabii ki daha fazla ve daha farklı bölgesel koşullardaki türbinlerde bu deneyin tekrarlanması gerekiyor. Bu deneylerde en çok zorlanılan kısım rüzgâr türbini kanadının monte edildikten sonra boyanıyor olması. Veriler daha fazla kanıtlandığında kanatların monte işleminden önce boyanması çok büyük kolaylık sağlayacaktır.


Kaynak:

► populermechanics.com
► statkraft.com

► bbc.com
► politeknik dergisi
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.