elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendi Ağırlığının 2000 Katını Çekebilen Mikro-Robotlar

Mikro boyutlarda üretilen teknolojik cihazlara bir yenisi daha eklendi. Stanford Üniversitesi'nde Biyomimetik ve Geliştirme - Denetleme Laboratuvarında kendi ağırlığının 2000 katını çekebilen mikro-robotlar geliştirildi. Detayları içeriğimizde bulabilirsiniz.



A- A+
22.03.2016 tarihli yazı 9010 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar kendi ağırlıklarının çok daha fazlasını taşıyabilecek minik robotlar tasarlamak için karıncalar ve kertenkelelerden ilham almış. İlk kez New York Times tarafından yayınlanan şu anda piyasada bulunan mikro-robotların uyumu sayesinde ekip, küçük cihazların büyük nesneleri taşımasının ne kadar müthiş olduğunu gösterdi.
 



İlginizi Çekebilir: Yıkılmayan Robot | Google Atlas


Mikro-robotlar kendi ağırlığından 2000 kat daha fazla ağırlığa sahip bir yükü taşıyabiliyor. Takım olarak kullanımları sayesinde bu yetenekleri artıyor. Kertenkelenin benzersiz bir yapıştırıcı özelliğe sahip ayakları, temel alınıp her bir robota uygulandı. Küçücük robotlar birlikte çalışarak, yavaş bir hareket sistemiyle ve vincin çalışma sistemine benzer bir şekilde kendini olduğu yere sabitleyip yükü çekebiliyorlar. 
 
 
Sadece 100 gram ağırlığında olan bir robottan, 6 tane küçük robot birleştirilerek bir takım oluşturulmuştur. Bu takım çalışması ile 1800 kg ağırlığındaki aracı çekebilmişlerdir. Bireysel olarak her robot, küçük miktarda kuvvet uygularken hepsi bir araya getirildiklerinde inanılmaz ağırlıkları hareket ettirebiliyorlar. Uzun bir süre boyunca uygulanan büyük kuvvetlere karşı sezgisel olarak sistem kendi kendini durdurabilmektedir.
 



İlginizi Çekebilir: Arduino ile Semazen Robot Yapımı


Bu araştırmalar sayesinde, karıncalar ve diğer böceklerin sahip olduğu bu özelliklerin bilim ve teknolojinin gelişmesine olan büyük katkısı görülmüştür. Doğada bulunan canlıların takım çalışması aynı şekilde teknolojik olarak kullanılmaktadır. Gelecekte mikro-robotlara daha büyük görevler yüklenebilir.
 



Kaynak:

►Interestingengineering
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.