elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araçlar için Robotik Test Sürüş Sistemi

Ford, şu sıralar araç üreticileri için robotik test sürüş teknolojisi üzerinde çalışıyor. Araçlarda araştırma ve geliştirme konusunda kritik bir test özelliği kazanabilecek olan robotik test sürüş sisteminin ayrıntıları haberimizde.



A- A+
30.11.2015 tarihli yazı 6660 kez okunmuştur.
Şirket 2013’te robotik yedek sürüş teknolojisi için otoyol ve arazide araç dayanıklılık testi yapmıştı. Bu otonom (yarı sürücüsüz) sistem aslında sadece araç üreticilerinin sert, engebeli araziler için yapılan araç testleri için üretilmişti. Bu teknolojinin gelişimi üzerinde çalışan Ford’un yeni ortağı Autonomous Solutions şirketi (ASI), diğer araba üreticilerine bu teknolojiyi kullanma yetkisi verdi.
 



►İlginizi Çekebilir: Otonom ( Sürücüsüz) Araçlar Nedir?


Araştırma Geliştirme testleri boyunca araç üreticileri sert ve engebeli koşullarda araçlarının dayanıklılığını test edebilecek. Ayrıca bu testler araçların aktarma organından sürücü koltuğuna kadar olan tasarımdaki her bir zayıf noktayı tespit edebilecek teknolojide olacak. Testler eğimli, engebeli, kasisli ve sürekli kasisli yollarda araçlar üzerinde defalarca uygulanabilecek. İnsanı yıldıran türden saatlerce uygulanan ileri-geri test sürüş sistemleri artık Ford’un üzerinde çalıştığı bu teknoloji ile uygulanacak. Testlerde insan faktörünün olmaması hem rahatsızlanan insan sayısını azaltıyor, hem de daha düşük maliyetli ve uzun ömürlü bir araç test sürüşü imkanı sunuyor. Normalde on yıl ya da daha uzun bir sürede gerçek zamanlı simülasyonu yapılan, sürekli iyileştirme ve ürün geliştirme süreci için önemli araç testleri artık sadece birkaç ayda yapılabiliyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Teknolojinin İnsanla İmtihanı


Ford ve ASI’nin mühendis ve tasarımcıları bu yeni otonom (yarı sürücüsüz) ve robot teknolojisiyle destekli araç testleri için birtakım bileşenler ve bir yazılım geliştirdi. Geliştirilen teknoloji, robotlarla aracın direksiyonunu, pedalını ve vitesini tıpkı bir insanın kullandığı gibi kullanıyor. Yazılım ise bu teknoloji için önceden programlanmış, sürekli tekrar eden, özelleştirilmiş testlerden oluşuyor.
 
Sistem, kameralar ve GPS üzerinden robotik teknolojiyle kapatılıp açılabiliyor. Ayrıca bu sırada kontrol odasında aracın bileşenlerine donatılmadan ve her türlü araç için insan faktörü olmaksızın hazır hale getirilebiliyor. Ford ve ASI bu teknolojinin birçok bileşen ve yazılımının yükleme kaldırma sürecinden dolayı, orjinal donanım üreticileri için seneye kadar devamlı kullanıma hazır olmadığını, ince ayar ve daha basit bir sistem gerektirdiğini açıkladı.

 


Şu aralar Ford, 2017 F Serisi Süper Duty Pick-up türü araç test prototipleriiçin robotik sürüş sistemini kullanıyor. ASI, araç üreticilerinin robotik sistemi çoktan satın aldıklarını ve bu teknolojinin potansitelini araç dayanıklılık testleri için kullandıklarını açıkladı. Şirket, otomobil, kamyon, otobüs ve askeri araçların testleri için Ford’un patentli bu teknolojisini satıyor.



Kaynak:


Ford
Gizmag

Yazar: Zeynepgül Bayrı

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.