Honeycomb Nedir?, Nerelerde Kullanılır?
Geniş kompozit malzemeler yelpazesinin en gözde malzemelerinden biri olan honeycomb yani bal peteği yapısı arılardan ilham alınarak bulunmuş. Peki arıların oluşturdukları müthiş altıgen yapı mühendisliğe nasıl bir katkıda bulunmuş? Detaylar içeriğin devamında.
Gelişen malzeme bilimi sayesinde ihtiyaçlara optimum çözümler sunan pek çok malzemeyle tanışır olduk. Kompozit malzemelerin hayatımızı girmesiyle de pek çok materyalin kombinasyonuyla elde edilen muhteşem yapılar ortaya çıkmaya başladı. Honeycomb, bu kompoiztler arasında üst sıralarda yer alarak yaygın kullanım alanıyla göze çarpmakta. Arıların oluşturduğu kusursuz bal peteği yapısı baz alınarak geliştirilmiş birden fazla altıgen yapının bir araya gelmesiyle oluşan bu malzeme kullanım alanına göre farklı konstrüksiyonların bir araya getirilmesi şeklinde karşımıza çıkar.
► İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Hafif Materyali |Grafen Aerojel
Honeycomblar, arıların da petek üretirken kullandığı balmumu ile üretilebilmelerinin yanı sıra kullanım alanına göre mukavva, köpük, polipropilen, alüminyum vb. malzemelerden de üretilebilirler. Malzeme yüzeyi doğrultusunda kuvvetlerle sıkıştırılabilen bu malzemeler, yüzeylerine dik bir kuvvet uygulandığında ise muhteşem basma dayanımları sayesinde bu kuvvetleri çok iyi şekilde karşılarlar.
Hafiflik, basma ve kesme dayanımı, yanmaya, aşınmaya, korozyona karşı dayanıklılık ve kolay işlenebilirlik, enerji sönümleme, radyo dalgası kalkanı, uyduların güneş panelleri ve hava akımı doğrultucusu gibi özellikleri nedeniyle kara, deniz, havacılık ve uzay sektörlerinde sıkça kullanılırlar. Honeycomblarla oluşturulan kompozit paneller, mevcut çözümlerden daha hafif ve yüksek mukavemete sahiptirler. Kompozit kategorisinde yer alan bu petekli yapı, çok ince tabakaların şekillendirilmesi sonucu elde edilen hücrelerin birleştirilmesi ile oluşturulur. Örneğin; alüminyum, çelik, ahşap vb. plakalar arasına yerleştirilen honeycomb yapı ile yukarıda sayılan avantajlara sahip kullanışlı yapılar elde edilebilir. Bu yapılara araç gövdesi, gemi gövde ve ekipmanları, yanmaya karşı direnç gerektiren alanlar, kapı sistemleri, yalıtım sektörü, uçakların gövde panelleri gibi alanlarda rastlamak mümkündür.
Günümüzde kullanılan petekli yapıların büyük bir çoğunluğu bir yapıştırıcı sayesinde hücrelerin birbirleri ile yapıştırılması sonucu oluşturulurlar. Çelik, nikel, titanyum alaşımlı metallerde yapıştırma işlemi kaynak ile sağlanır. Petekli yapılar genellikle sandviç yapılarda dolgu elemanı görevi görürler. Böylelikle diğer dolgu malzemeleri kullanılarak oluşturulan sandviç yapılara nispeten yüksek rijitlik ve dayanım/ağırlık oranına sahip, daha hafif ve dayanıklı yapılar elde edilmiş olur. Bu yapıların oluşturulması özel işçilik gerektirdiğinden maliyeti de bir miktar yüksektir. Ancak sağladığı avantajlar sayesinde özellikle denizcilik, havacılık ve uzay sektörlerinde çok tercih edilirler.
Sahip olduğu avantajların geniş bir kartela oluşturduğu honeycomblar farklı sektörlerin farklı ihtiyaçlarına uygun çözümler sağlarlar. Denizcilik sektöründe, tekne imalatı sırasında kullanılan honeycomb panellerle teknenin mekanik dayanımı artırılmaktadır. Havacılık ve uzay uygulamalarında ise hafiflik ve rijitlik özellikleriyle ön plana çıkmakta ve genellikle uçağın taban kaplamaları, kanat ve kuyruk parçaları, helikopter pervanesi gibi parçalar sandviç konstrüksiyon tekniği ile üretilmektedir. Son zamanlarda üretilen otomobillerin tavan ve gövdesinin bir çok kısımlarında, spor aletlerinde (yarış bisikleti kaburgası) ve rüzgar türbini pervanesi gibi bir çok alet ve makine imalatında petekli yapılar yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kaynak:
►Wikipedia
►Plascore
►Honeycombcn
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi