elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Haberleşmede Wi-Fi & Bluetooth Birlikteliği

Akıllı cihazlar gelişmeye devam ederken, beraberinde güç tüketimi ve haberleşme çeşitliliği sorununu da getirmektedir. Washington Üniversitesi araştırmacıları Wi-Fi ve Bluetooth’u iç içe kullanarak düşük güç tüketimine sahip özellikle medikal alanı için kullanılacak yeni araştırmalarını yayınladı.



A- A+
24.08.2016 tarihli yazı 9561 kez okunmuştur.
Washington Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren mühendisler, beyin implantları ve akıllı kontak lensler gibi düşük güçte çalışan elektronik cihazlara internet bağlantısı kurmak için yeni bir haberleşme sistemi geliştirdi. Düşük güçle çalışan cihazlar için iletişim kurmayı kolaylaştıran bu sistem Wi-Fi sinyallerini Bluetooth sinyallerine çevirerek çalışıyor. Alıcı ve verici şeklinde çalışarak mobil cihazlar ve kontak lens, implantlar, şeker takip cihazı ile iletişim sağlanıyor. Araştırmacılara göre, bu iletişimi 10000 kat daha az enerji tüketen Wi-Fi sinyalleri ile oluşturmak mümkün hale gelecektir. Bir başka sistemse, kendi Wi-Fi sinyallerini üreten teknoloji. Akıllı saatler yardımı ile Bluetooth sinyalleri kullanılarak Wi-Fi sinyali oluşturmaktır. Radyo dalgaları kullanılarak işlenen verilerin iletimi gerçekleştirilir.
 

İmplantların boyutları küçük ve genellikle güç kaynakları limitli olur. Geleneksel kablosuz iletişim sistemleri ile haberleşmenin zorluğu burada başlıyor. Dışarıdan harici bir güç kaynağı bağlanamayacağı için geliştirilen bu haberleşme ile verileri göndermek kolay bir hale gelmiştir. Kalp pili veya beyin uyarıcı olarak çalışan cihazların ameliyatlarda bile gücü kesilmemektedir. Bu kadar risk altında ki hastaların vücutlarında ki pilin önemi yüksektir. Wi-Fi ile cihazlar bağlandığı zaman 2 mikrowatt güç harcanır.

Washington üniversitesi laboratuvarlarında geliştirilen prototip cihaz, özelikle kontak lens ve beyin implantları ile akıllı cihazların iletişimi pratik bir uygulama olmuştur. Kronik bir hastalık takibinde kablosuz olarak hastalığın nasıl takip edileceği araştırmacıların çalışmaları arasına girmiş durumdadır.

 

Kontak lens üzerinde Bluetooth sinyali göndermek için bir anten bulunmaktadır. İletişim kurulurken güvenlik açısından veriler, “tek ses” sinyaline dönüştürülür. Wi-Fi kullanılarak kodlanmış veriler bağlı olan akıllı cihaza iletilir. Mühendislerin üzerinde çalıştığı diğer bir çalışma bu işlemi tersine çevirme yani “tek ses” sinyalini akıllı cihazdan kontak lense iletmek.
 

Birçok sorunun üstesinden gelindiğini açıklayan araştırmacılar, Wi-Fi sinyalleri oluşturulurken bant genişliği üzerinde hesaplar ve bağlantının yapıldığı aynı bant üzerinden verilerin iletilmesi için pek çok çözüm arandığını belittiler. Tek yan bant üzerinden alınan veriler, bilinen radyo haberleşme tekniğini kullanmışlardır. Kredi kartları ve diğer teknolojiler içinde uygulanma alanı olan bu sistemde, kredi kartı ile alışverişin mümkün olduğu bir prototip yapılmıştır. Gündelik hayatta çok kullanıldığı için mobil cihazlar ile arasında her zaman bağlantı kurulabilir.
 

Kaynak:

Newatlas
 
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.