elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Panelleri Ses Bariyerleriyle Birleşiyor

Güneş enerjisinin oldukça popüler bir hale gelmesinin ardından yenilikçi çözümlerin sayısı da artmaya başladı. Örneğin güneş panelleri ile hem tarım destekleniyor hem de enerji üretiliyor. Bu yazımızda yollarda bulunan ses bariyerleri ile güneş panellerinin birleşmesini kapsayan bir projenin detaylarını bulabilirsiniz.



A- A+
20.11.2021 tarihli yazı 3501 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi ülkeler için çok önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı haline gelmiş durumda. Dolayısıyla bu kaynağın nasıl daha verimli kullanabileceğini çözmek için çok sayıda çalışma mevcut. Bu çalışmaları farklı türde güneş panelleri ve güneş panellerinin yerleştirilebileceği konumlar olarak 2 temel başlıkta sınıflandırabiliriz. Bu yazımızda 2. başlıktaki çalışmalardan birini inceleyeceğiz.

Amerika’nın Massachusetts eyaletinde faaliyet gösteren Ko-Solar adlı bir firma, yol kenarlarında bulunan ses bariyerlerinin güneş paneli ile donatılmış versiyonlarının yapılabileceği bir proje yürütüyor. Şirket daha öncelerde sanayi arazileri ve otoparklar gibi alanlara güneş paneli tedarik etme ve kurma hizmeti verdiği için bu alanda bir deneyimli bir ekibe sahip.
 
İlk proje yaklaşık 0.8 kilometrelik uzunluktaki bir kısmın güneş panelleri ile donatılmasını kapsıyor. Güneş panelleri bariyerlerin yolda kalan tarafına monte edilecek. Ayrıca firma sadece monte etmekle kalmayıp, panellerin gün içerisinde güneşten en iyi şekilde yararlanmasını da sağlayacak.

 
Yenilikçi ve sürdürülebilir bir proje yapmayı hedefleyen firma, bu kurulum sayesinde her yıl yaklaşık 800 MW/h güç üretileceğini ve bu gücün yaklaşık 100 adet evi besleyebileceğini belirtti. Ancak projede dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Panellerin montajı ve kurulumu sırasında ses bariyerlerinin yapısına zarar verir mi? Güneş panellerinin yüzeyinde oluşabilecek parlamalar sürücülerin dikkatini dağıtır mı? Projenin sürekliliği için bu sorunların aşılması gerekiyor.



Benzer şekilde tasarlanmış projeler 1990’lı yıllardan beri İsviçre, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde de yürütülüyor. Fakat ABD’de bulunan bu proje 2022 baharında hayata geçeceği için farklı bir önem taşıyor. Çünkü Amerika’da ses bariyerleri oldukça fazla ve bu projenin başarılı olması durumunda büyük bir yenilenebilir enerji tesisi haline gelebilir. Michigan Teknoloji Üniversitesi'nin 2017 yılında yaptığı bir araştırmaya göre ülkede bulunan mevcut ses bariyerlerinin 9 GW’a kadar güneş paneli kurulum imkanı sağladığı görülüyor.

Şirket bu fikri ilk olarak 2015 yılında eyalet yönetimi ile paylaştı. Yönetim o yıllardan beri bu tarz yenilikçi enerji kaynaklarına sıcak bir tutum gösterdi. Projenin başarılı olması durumunda bu tarz yeniliklerin önünün açılacağı ve tüm dünyaya yayılacağı bekleniyor.

Kaynak:

interestingengineering.com
energynews.us
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.