elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Genesis Arduino Robot Kartı Nedir Ne İşe Yarar?

Genesis, küçük ölçekli robot projeleri için tasarlanan bir kontrol kartıdır. Modern ve kaliteli komponentler kullanılarak geliştirilen bu kart, yerli ve yurtdışına yönelik hobi robotik ile uğraşanlar için üretilmiştir. Ürün incelemesini içeriğimizde bulabilrsiniz



A- A+
11.01.2016 tarihli yazı 16389 kez okunmuştur.

Genesis Arduino Robot Kartı Nedir|Ne İşe Yarar?

 
Genesis, küçük ölçekli robot projeleri için tasarlanılan bir kontrol kartıdır. Modern ve kaliteli komponentlerin kullandığı kart, yerli ve yurtdışına yönelik hobi robotik ile uğraşanlar için üretilmiştir. Kart, dahili voltaj regülatörü, çift motor sürücü, Buzzer, Led, Dipswitch, trimpot gibi ek komponentler ve akım sınırlayıcı dirençler ile güçlü bir Arduino platformu oluşturmaktadır.
 

 

Genesis ile Ne Yapabilirsiniz?

 
Birçok robot projesi yapılabilir. Aşağıda bazı örnekler verilmiştir.
 

Arduino Temelli Robotlar 

 
Genesis merkezinde yer alan Arduino Nano kartıyla Arduino temelli bir çok robot projesini kolayca yapabilirsiniz. Arduino Uno ve Arduino Nano modellerinin aynı teknik yapıda olması nedeniyle Uno için de yazılan programlar genesis kartımızda çalışır.
 

Mini Sumo Robotlar

 
Kartın bir diğer kullanım noktası da minisumo robotlardır. Güçlü motor sürücüleri, geniş giriş voltajı aralığı ve koruma özellikleriyle minisumo robotlar için uygun bir kart olmasını planladık ve ürettik. Başlatma modülü girişi, dipswitch, trimpot gibi ek elemanlar da programlamada ve geliştirmede kullanışlı bir platform sunar.
 

Çizgi İzleyen Robotlar

 
Yukarıda sıraladığımız nedenler dolayısıyla Genesis çizgi izleyen için de uygundur. Örneğin PID temelli bir robot için P-I-D değerlerini doğrudan trimpotlar ile ayarlayabilirsiniz. Programdan katsayıları değiştirmeye göre daha pratik ve kolay bir yöntemdir.
 

 

Ek Modül ile Bluetooth Kontrollü Projeler 

 
HC06 gibi bir Bluetooth modülünü Genesis’in giriş çıkış pinlerine bağlayarak da Bluetooth kontrollü bir robot projesi yapabilirsiniz. 
 

 

Teknik Özellikler

 
► Maksimum 4 Amper x 2 Kanal Motor Çıkış Akımı
 
► Maksimum 500 ma 5V Regüle Çıkış Akımı
 
► Dahili Kısa Devre Korumaları
 
► 98x38x18mm Ölçüler
 
► 33 Gram Ağırlık

 

Genesis’i Nasıl Kullanacaksınız?

 
Gönderdiğimiz her Genesis kartımız testlerden geçirilir. Arduino Nano’ya demo amaçlı mini sumo robot programı ve test programı yüklenip gönderilir. Test programı kartınızın kontrolü için hazırlanmıştır. Mini sumo robot programı ise 3 rakip sensörü, 2 kontrast sensörlü mini sumo robot projeleri için uygundur. Tabi siz de kolayca program yazabilirsiniz. Bunun için kartla birlikte gelen dökümanda yer alan Arduino Nano Pin Dağılım tablosunu inceleyiniz. Bu tablo ve örnek programlardan yola çıkarak motor kontrolü (analogWrite(), trimpot okuma (analogRead()), dipswitch-buton okuma (digitalRead()), Led-Buzzer çalıştırma (digitalWrite()) gibi bloklarla kendi programınızı yazmaya başlayabilirsiniz.
 
 

 
 

Sık Sorulan Sorular

 

Neden Arduino Nano? Mikro ya da Başka bir Model değil?

 
Arduino Nano hem elektronik hem mekanik sağlamlık açısından küçük Arduino kartlarında en sağlamı. Aynı zamanda piyasada da en kolay bulunabilen kart. Diyelim ki yaktınız (kolay değildir) yedek Arduino Nanoları kolayca bulabilirsiniz. Diğer taraftan üzerinde yer alan USB-Seri çevirici ile USB bağlantıları kesintisiz çalışabilmektedir. Nano üzerinde yer alan Mini-USB portu mikro portlara göre sağlamlık açısından daha dayanıklıdır. Bu nedenle sonucunda Arduino Nano’yu seçtik. 

 

Dışarı Açılan Kaç Dijital, Analog Girişi Mevcut?

 
Genesis’te harici modül bağlayabileceğiniz 7+2 pin mevcuttur. Bunlar A0,A1 analog pinleri ve D2,D4,D7,D8,D11 dijital pinleridir. Ayrıca kartın alt tarafında yer alan D0 ve D1 dijital pinlerinin de lehimleme pad’leri açık bırakışmıştır. Ekstra sensör, modül bağlantısı gibi amaçlar için kullanabilirsiniz.Analog A0-A1 pinleri gerektiğinde dijital olarak kullanılabilir. Bu şekilde toplam 9 dijital pini harici bağlantılar için kullanabilirsiniz. 
 

Genesis ile Harici Bağlantıları Nasıl Yapabilirim?

 
Dişi-Dişi ya da Erkek-Dişi kablolar kullanarak bağlantılarınızı yapabilirsiniz. 7 Paralel güç çıkışı ile (5V, Toprak) her bir komponente ayrı ayrı elektrik verebilirsiniz.
 

Genesis Kaç Motor Kontrol Edebilir?

 
Dc Motor sürücüleri ile çift kanalda iki bağımsız motoru kontrol edebilir. (Motorları parallel bağlayarak da 4-6- 8 motoru iki kanaldan kontrol edebilirsiniz.) Bunun dışında I/O pinleri aracılığıyla 7 adet RC servo motor kontrol edebilir. 
 

Genesis’i Ne kadar Sürede Kullanabilirim?

 
Eğer Arduino’da daha önce motor kontrolü, dijital-analog pin okuma gibi kodlar yazdıysanız, Genesis karta alışmanız bir kaç saati geçmeyecektir. Eğer Genesis, Arduino ile ilk tanışmanız olacaksa bilgileri özümsemek için bir kaç günlük çalışmalar yapmanızı tavsiye ederiz. Arduino ile ilgili kaynaklar için www.Arduino.cc resmi sitesini inceleyiniz.

 

Kartı Nasıl Alabiliriz?

 
www.Robotus.net sitemizden satın alabilirsiniz.
 
 
Fırat Faris Dede – Robotus
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar