elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektromanyetik Adam |
Hans Christian Oersted

Elektrik ile manyetizma arasındaki ilişkiyi ortaya çıkararak elektormanyetizmanın doğuşunu sağlayan Hans Christian Oersted'i ölüm yıldönümünde hayatını, çalışmalarını ve bilime katkılarını sizler için inceledik.



A- A+
09.03.2014 tarihli yazı 25799 kez okunmuştur.
Newton veya Tesla kadar popüler olmasa da bugüne kadar geliştirilen birçok teknolojinin temelinde Hans Christian Oersted çalışmaları ve projeleri vardır. 14 Ağustos 1777 - 9 Mart 1851 tarihleri arasında yaşayan ve elektrik ve manyetizma arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran, yani elektromanyetizmayı geliştiren  Hans Christian Oersted’ın ölüm yıldönümünde anarak hayatını, çalışmalarını ve bilime katkılarını sizler için inceledik.
 
 


►İlginizi Çekebilir:  Micheal Faraday

 
Hans Christian Oersted, 9 Mart 1851 tarihinde Rudkoebing’de doğan Danimarkalı fizikçi ve kimyager bir profesördür. Bilime olan ilgisi ve merakı, eczacı olan babasının yanında çalışarak gelişen Oersted, kardeşiyle birlikte 1793’te Kopenhag Üniversitesi’ne girdi ve 1796’ta Fizik ve Estetik alanlarındaki çalışmalarından dolayı onurlandırıldı. 1801’de Almanya’ya giden Oersted, elektirk ve manyetizma arasında bir bağ olduğuna inanan fizikçi Johann Wilhelm Ritter ile tanıştı. Aynı zamanda Immanuel Kan’ın fikirlerini benimseyen Oersted, böyle bir bağın olduğuna inanmaya, bu bağın derinliklerine indi ve elektromanyetizmanın temellerini oluşturmaya başladı.

1825’te alüminyumun keşfiyle kimya dünyasına da büyük katkı sağlayan Hans Christian Oersted, daha sonra adı verilecek olan Den Polytekniske Læreanstalt’I ( İleri Teknoloji Koleji) kurdu.9 Mart 1851 tarihinde Kopenhag’da ölen Oersted, başta elektromanyetizma alanında olmak üzere birçok başarısı ve  bilim dünyasına katkısı vardır.

Hans Christian Oersted’ı anmak için öncelikle Elektromanyetizma çalışmalarına bakmamızda fayda var:

 

Elektromanyetizma



1819’da verdiği bir derste Volta piliyle deney yaparken, elektrik devresinin açılığ kapanmasıyla, devrenin yakınındaki pusulanın iğnesinde hareketlilik olduğunu gördü. İlk yorumu tıpkı ısı ve ışıkda olduğu gibi, elektrik akımını taşıyan bir telin manyetik etki meydana getirdiği yönünde oldu. Daha sonra deneylerini ve araştırmalarını artıran Oersted, ilk bulgularında elektrik akımının aslında dairesel manyetik alan meydana getirdiğini gösterdi. Oersted, elektrik ve manyetizma arasında bir ilişki olduğuna inandığı için, bu durum ona tesadüf gelmedi. 1822 yılında bu çalışmalarından dolayı İsveç Kraliyet Bilim Akademisi’ne yabancı bir üye olarak seçildi. Ayrıca bu katkılardan dolayı magnetik alan şiddetin birimine Oersted adı verilmiştir.
 
Aşağıdaki videoda elektromanyetizmaya dair basit bir deneyi izleyebilirsiniz:

 
 

► İlginizi Çekebilir: O2 Manyetik Dumbel
 

Alüminyum

1825’te alüminyum klorid (AlCl3)’i ve potasyum amalgamı reaksiyona sokan Hans Christian Ørsted, ortaya çıkan alüminyum amalgamı ısıtarak indirgenmiş basınç altında alüminyum metalini elde etti.
 
Halen Kopenhag Üniversitesi’nde Kimya ve Matematik bölümlerinin binalarının ismi “The H.C. Oersted Institute” şeklindedir. Google’ın da özel doodle ile andığı Hans Christian Ørsted’i ölüm yıldönümü olan 9 Mart’ta saygıyla anıyoruz.
 


 


Kaynak:

►Wikipedia
►Webelements
►Nkfu.com

 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar