elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar Yolda Yakıt İkmali Yapabilir mi?

Elektrikli araçların belkide en büyük sorunu batarya sistemleridir. Benzin ve mazot gibi yakıtları kullanan araçlara göre bir depoyla daha az yolda kalabilirler. Bu yüzden uzun yolda elektrikli araç şarjı bir külfet haline gelebiliyor. Peki yolda giderken hiç durmaksızın bataryanızı şarj edebilseydiniz bu sorun ortadan kalkar mıydı? Detaylar haberimizde.



A- A+
04.05.2020 tarihli yazı 9484 kez okunmuştur.
Bazı uçak modellerinin hareket halindeyken yakıt ikmali yapabildiğini biliyoruz. Havada yakıt ikmali hem zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. Hem de tek seferde gidilmesi mümkün olmayan mesafelere gitmemizi mümkün kılıyor.

Elektrikli araçlarda da batarya dolum süresi ve tam dolu bir batarya ile kat edilebilen mesafe şehir dışı seyahatlerde bir hayli zaman  kaybettirebiliyor. Buna rağmen batarya sistemleri günümüzde elektrikli araç maliyetlerinin yaklaşık olarak üçte birini oluşturuyor. Yolda yakıt ikmali fikri daha az batarya kapasitesiyle daha çok yolda kalabilmeyi amaçlıyor. Böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmiş olacağız.

 

Yolda yakıt ikmali kulağa çok güzel geliyor fakat akıllarda bazı soru işaretlerine yol açıyor olabilir.

Bu yazıda cevabını arayacağımız sorular şu şekilde:


► Yakıt ikmalini yoldaki diğer araçlardan mı sağlayacağız yoksa bunlar için özel araçlar mı dolaşacak? Ücreti nasıl ödeyeceğiz?
 Bu bağlantıyı nasıl sağlayacağız? Batarya hem şarj olup hem de motora enerji verebilecek mi?
 Bu bağlantı ne kadar güvenli olacak?
 

 

Yakıt İkmali Hangi Araçtan Sağlanacak ve Ücret Nasıl Ödenecek?

 
Şarj dolumunu yoldaki diğer sürücülerin yapması bekleniyor. Bu sistem eş zamanlı olarak bir ağa bağlı olacağı için sizin hangi araca ne kadar elektriksel güç harcadığınız takip edilebilecek. Bu sayede ister maddi olarak ister başka bir zaman şarj ihtiyacı olarak verdiğiniz yakıtın karşılığını alabileceksiniz.

Günümüzde aynı yere giden birbirlerini tanımayan insanların haberleşip ücret ödeyerek seyahat
 ettiği uygulamalar var. Bu uygulamalarda maddi kazanç güderek bunu iş haline getirenler de oluyor. Belki bu şarj uygulamasını da maddi kazanç elde etmek için kullanacak kişiler olabilir. Böylece sistemin sürekliliği de sağlanabilir.
 
 

Bağlantı Güvenli Olacak Mı? Nasıl Çalışacak?

 
Yoldaki araçların birbirine bağlanması büyük bir sorun gibi gözüküyor. Aslında bu bağlanma işlemi sürücüler tarafından sağlanacak olursa tabii ki çok büyük sorunlar ortaya çıkacaktır.  Kazaların büyük bir çoğunluğu sürücü hatası yüzünden gerçekleşir. Fakat planlanan tasarı, bu bağlantıyı otonom sürüşte olan iki aracın gerçekleştirmesi yönünde. Bu durum da riski en aza indiriyor.

 


► İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araç Akü Sistemleri

Batarya kullanımına gelecek olursak, araç hareket halinde şarj olurken batarya iki bölümlü olarak kullanılacak. Bataryanın yarısı aracı şarj ederken diğer yarısı da elektrik motorunu besleyecek. Böylece batarya optimizasyonu da sağlanmış olacak.

Tabii bunlar şuan sadece tasarı durumunda, halihazırda hareket halinde bir şarj aktarımı gerçekleşmiş değil. Önümüzdeki 3 yıl içinde böyle bir sistemin kullanılabilir hale geleceği düşünülüyor.


KAYNAK:


 spectrum.ieee.org
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.