elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikli Araçlar için İndüksiyon Şarj Sistemi Geliştirildi

Kablosuz şarj sistemleri, elektronik tüketicileri arasında oldukça yaygın hale gelmektedir. Sadece akıllı telefonlar, fitness bantları değil elektrikli araçlar için de kablosuz şarj seçenekleri sunmak için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. ABD Enerji Bakanlığı'nın araştırmacıları, kablosuz indüksiyon şarjı ile 120 kW'lık bir şarj sistemi geliştirdi. Detaylar yazımızda.



A- A+
12.12.2018 tarihli yazı 6061 kez okunmuştur.
Gelişen teknolojiyle birlikte endüstride büyük atılımlar yaşanmaktadır. Kablosuz araç şarjı diğer bir adıyla endüktif şarj olarak adlandırılan bu teknolojiyi kullanılarak ABD Enerji Bakanlığı'nın Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda (ORNL) araştırmacılar, 120 kW gücünde çalışabilen birincil ve ikincil bobinler arasında 6 inç'lik bir açıklığa sahip ve yaklaşık %97’lik verimle çalışan indüksiyon şarj sistemi geliştirdiler.

Bu sistemde, şebekeden enerji alınır ve yüksek frekanslı alternatif akıma dönüştürülür. Ardından büyük bir hava boşluğuna güç aktarılıp manyetik bir alan oluşturulur. Enerji ikincil bobine aktarıldıktan sonra, doğru akıma dönüştürülür ve aracın akülerinde depolanır.
 
 

Araç için kablosuz şarjı detaylandırırsak, enerji şarj cihazındaki manyetik bobinden önce araca takılı ikinci bir manyetik bobin üzerine buradan da hava boşluğuna aktarılır. Kablosuz araç şarj cihazları, elektriği dört inçlik bir hava boşluğundan geçirir ve aracınızın alt tarafına takılacak bir kablosuz adaptör gerektirir.Elektrikli  bir araç için kablosuz şarjda dikkat edilmesi gereken hususlar ise kısaca şunlardır :

İki bobin arasındaki mesafe olabildiğince minimum tutulmalıdır.
Bobinler düzgün konumlandırılmalıdır.Bobinlerin düzgün konumlandırılmaması verimi düşürecektir.
Primer sargılar, kendine en yakın iletkende akım oluşturacağından sargılar açık şekilde bırakılmamalıdır. Açık sargılar, olası elektriksel tehlikelere zemin hazırlamaktadır.

Bahsedilen şarj akımındaki verimsizlik; AC akımın DC’ye dönüştürülmesi sırasında oluşan güç kaybıdır. Ayrıca verimsizliğin endüksiyon yada bağlantı teli ile ilişkili olmadığı belirtilmelidir.Kullanıcı isteklerine bakıldığında indüksiyon araç şarjının arzu ediliyor olması da muhtemeldir. Bu sistemler kablo yada fiş kullanmadan şarjı mümkün kılar. Ancak aracın bunu gerçekleştirebilmesi için uygun konumda bulundurulması gerekir.  Bunun için herhangi bir kablo yada soket bağlantısına ihtiyaç duyulmaz.

Bu sistemin sağlayacağı avantajlardan biri de elektrikli araç kullanıcılarının araçlarını sürüş sırasında iken bile şarj edebilmelerini sağlamaktır. Bunun için yol yüzeyi altında birincil ve ikincil bobinler bulundurulmalıdır. Bu yol, ayrı bir şarj şeridi olabilir ve araçlar bu şeride girerken plaka tanıma ile ücretlendirilebilir.


ORNL’ın tasarladığı bu cihaz, bobinlerdeki tasarım sorunlarını çözüp herhangi bir güvenlik sorunu yaratmaması ve güç kaybının minimum düzeyde olmasını sağlıyor.120 KW’ lık güce ulaşabilen ORNL ekibi gelecekte 350 KW ‘a kadar transfer yapabilecek cihazlar geliştirmeye devam edecek. Uzun menzilde akünün 15 dakikadan daha az bir sürede %80’e kadar şarj dolumunu gerçekleştirecektir.
 

Kaynak:

►Clean Technica

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.