elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Volvo Kablosuz Şarj İstasyonlarını Test Ediyor

Her gün elektrikli araç sektörü kamu alanında daha da yer alıyor. Dünyanın bulunduğu son durumlar karşısında tüketiciler elektrikli araçlara daha yatkın olmaya başlıyor. Bunun farkında olan Volvo şimdilerde kablosuz şarj istasyonları test etmeye başladı.



A- A+
10.03.2022 tarihli yazı 3058 kez okunmuştur.
Elektrikli araçların piyasaya sürülmesi ve popülerliğinin gün geçtikçe artmasıyla beraber şarj sistemi daha önemli bir hale geldi Bu nedenle uzmanlar, en iyi şarj sistemini keşfetmek için yoğun mesai harcıyorlar. Alternatif şarj seçeneklerinden biri olan kablosuz elektrikli araç şarj sistemi ise bu yazımızın konusunu oluşturuyor. Çok yakın bir zamanda tamamen elektrikli bir donanıma geçmeyi planlayan Volvo, kablosuz elektrikli araç şarj sistemi projesinin lideri oldu. 

Daha öncede elektrifikasyon ve karbon nötrlüğü konusunda adımlar atan Volvo, yeni bir proje ile adından söz ettirdi. 2030 yılına kadar tamamen elektrikli bir marka olma gibi iddalı bir taahhüdü bulunan Volvo, kablosuz şarj istasyonunun testlerine başlayacağını duyurdu. Bir pil hücresi şirketi ile anlaşarak, 50 GWh’lik bir batarya tesisi kurma konusunda da yatırımdan da  kaçınmadı. Yaklaşık olarak 30 milyar dolar değerindeki bu tesiste, projede gerekli olacak üretimin altyapısı için çalışmalara başlandı. Yapılacak çalışmalar içinde alüminyum gövde parçalarının mega dökümü ve yeni bir akü montaj tesisi de bulunuyor.
 
Volvo, projeyi  en kısa sürede gerçekleştirme planını açıkladı. Bu plan dahilinde, Volvo kendi elektrikli araç markası olan XC40 Recharge otomobillerinden oluşan bir filo kullanacak. Bu araçlar, aktif kullanım sağlanabilmesi için üç yıl süreyle İsveç’te taksi rolünü üstlenecek. Taksilerin şarj olabilmesi için ise şarj yastıkları denen bir sistem geliştirildi. Bu şarj yastıkları belirlenen iki taksi durağının zeminine gömülecek. Momentum Dynamics’in kablosuz şarj sistemi ile donatılan araçların, doğru konuma rahatça yönlendirilebilmesi için 360 derecelik görüş açısına sahip kameralar kullanılacak. Taksilerin doğru konuma gelmeleri halinde otomatik olarak şarj işlemi gerçekleşecek. Paylaşılan bir görüntüye göre şarj hızı, yaklaşık olarak 41 kW değerine ulaştı. Volvo tarafından yapılan açıklamada bunu doğrular nitelikteydi.

Proje kapsamında kullanılacak olan elektrikli araçların günde 12 saatten fazla yol almaları planlanıyor. Proje sonunda yılda 100.000 km’nin aşılması planlanırken, Volvo kendi üretimi olan elektrikli araçların ticari ortamdaki dayanıklılık testini de yapabilecek. Bahsi geçen araçlarda da kullanılan Momentum Dynamics, daha önce Norveç’teki elektrikli taksilerin testinde Jaguar ile çalışmıştı.

Şu an henüz deneme aşamasında olan projenin şarj yataklarını inşa etme kısmı, içinde birçok zorluk barındırıyor. Bu sorunların üstesinden gelinmeye çalışılsa da elektrikli araçların şarjı için başka yollar düşünülmeye devam ediliyor. Öyle ki gelecekte sürücülerin tipik bir şarj istasyonunu ziyaret etmeleri gerekmeksizin elektrikli araçlarının şarjlarını doldurabilmeleri tasarlanıyor.



Kaynak:

► interestingengineering.com
► electrek.co
► techcrunch.com
► media.volvocars.com

Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.