elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Isı Yalıtımı için Yeni Polimer Geliştirildi

Binaların ısı yalıtımına yardımcı olacak ve boya gibi kullanılabilir polimer geliştirildi. Üstelik bu polimer sayesinde binalar ısı yalıtımı için alışılagelmiş beyaz renk dışında renklerde de boyanabilecek.Gelin detayları yazımızda beraber inceleyelim.



A- A+
19.10.2018 tarihli yazı 6717 kez okunmuştur.
Binaların serin kalmasının anahtarı, pasif gündüz radyasyon soğutması olarak bilinir. Bir yüzey güneş ışınlarını yansıtırsa ve yüksek ısı yayıcılığına sahipse yüzey parlak güneş ışığında bile ısı kaybeder.

Şimdiye kadar yapılan, en iyi çözüm ise binaların dış yüzeylerini beyaz boyamaktı ancak beyaz boya yapmak için kullanılan pigmentler güneş ışığında bulunan tüm dalga boylarını yansıtmaz ve UV radyasyonunu emebilir. 

Sıradan boya, çatı üstleri gibi yerlere kolayca uygulanamaz, bu da genel olarak sadece yüzeylerin az miktarda ısıya maruz kalmasına yardımcı olur. Columbia'daki bir grup araştırmacı bu sorunların önüne geçmek için binaların ısı yalıtımına yardımcı olacak, hatta fazla güneş de binayı daha serin tutacak, insanlar ve eşyalar için gereken soğutma miktarını azaltacak boya gibi yeni bir polimer kaplama geliştirdi.

Geliştirilmiş olan polimer, herhangi bir yüzeye boya gibi uygulanabilen yüksek performanslı bir kaplamadır. Polimer, çok sayıda hava boşluğu veya boşluğu olan köpük benzeri bir yüzey oluşturur. Bu boşluklar güneş ışığını yansıtır ve yansıtırken, polimerin beyaz rengi güneş enerjisine direnir. Gözenekli polimer PDRC kaplaması, güneş ışığını yansıtır ve tipik yapı malzemelerine ve hatta ortam havasına göre önemli ölçüde daha soğuk sıcaklıklara ulaşmak için ısıyayar.

Polimer ve solventler boyalarda zaten kullanılmaktadır. Araştırmacılar, genellikle boyada kullanılan beyaz pigment için güneş ışığının tüm dalga boylarını (UV'den kızıl ötesi) yansıtan hava boşluklarını değiştirdiler.

 

Ekip ayrıca boya ekleyerek soğutma kapasitesine sahip renkli polimer kaplamalar da oluşturdu. Profesör Nanfang Yu, “Güncel boyalar üzerindeki renk ve soğutma performansı arasında üstün bir denge sağlamak, işimizin en önemli yönlerinden biridir” diyor. Ayrıca sözlerine şu şekilde devam ediyor, “Polimerler şaşırtıcı derecede çeşitli bir malzeme sınıfıdır ve bu teknik genel olduğundan, uygun polimerler mevcutsa, ilave istenen özellikler PDRC kaplamalarımıza kolayca entegre edilebilir.”
 

 ►İlginizi Çekebilir: Organik Güneş Pilleri
 
Araştırma ekibi radyoaktif soğutmanın önemini vurgulayarak ucuz ve uygun şekilde hazırlanabilen gözenekli polimer kaplamaların, güneş ışığında bile mükemmel bir soğutma sağladığını göstererek önemli bir atılımda bulundular. Ayrıca bu gelişmenin ısı yalıtımı için önemli bir adım olduğu ve başka projeler için geliştirilebileği öngörülüyor
 
Kaynak:

CleanTechnica
 
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.