elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrikle Beslenen Bakteriler |
Batarya Bakterileri

Onbinlerce yıldır gelişerek günümüze kadar gelen birçok bakteri çeşidi bulunuyor. Bu bakteri çeşitlerden biri de enerji kaynağı olarak elektriği kullanan batarya bakterileri. Genellikle batarya elektrotları içinde yaşayan bu bakteriler bilim dünyasını şaşırtmaya devam ediyor. Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
22.07.2014 tarihli yazı 14510 kez okunmuştur.

Batarya Bakterisi Nedir?

 
Bakteri adı verilen ve ancak mikroskopla görülebilecek kadar ufak olan organizmalar aslında dünyanın her tarafına yayılmış durumda. Bu bakteriler bir yaşam veya enerji kaynağı olmadan hayatlarını sürdüremiyorlar. Ancak içlerinde öyle bir tür var ki enerji kaynağı olarak kendine elektronları seçmiş.

Diğer bakteri türlerine göre bir başka farkları ise enerjiyi en doğal haliyle herhangi bir işleme sokmadan kullanıyorlar. Bunun için de ana kaynak olarak kayaları ve metalleri kullanıyorlar. Ancak bu kaynak arayışı devam etmiş olmalı ki yavaş yavaş bataryaların elektrodlarında da görülmeye başlandılar. Bu yüzden de adlarına genel olarak “batarya bakterileri” denildi.

 

Resim 1: Batarya Bakterilerinin Mikroskop Görüntüsü


► İlginizi Çekebilir: Nemden Elektrik Üreten Sporlar
 

Bataryalar üzerinde yapılan mikroskobik gözlemler sonucunda görüldü ki bu bakteriler hem elektriği besin olarak kullanıyorlar hem de elektrik üretebiliyorlar.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Kenneth Nealson ve ekibi, batarya bakterileri konusunda araştırma yapan ekiplerden sadece biri. Goldschmidt GeoScience konferasında da çeşitli araştırma sonuçları ve makaleler yayınladılar.

 


 
Batarya bakterilerinin 8 farklı türü bulunuyor. Bu 8 farklı tür de çeşitli özelliklere ve koşullara göre birbirlerinden çok farklı özelliklere ve yeteneklere sahipler.

 

Elektriği Bakteri Nasıl Kullanıyor?

 
Batarya bakterilerinin elektrikten enerji eldesi aslında bizim oksijen kullanmamıza çok benziyor. Bizim için oksijen ne kadar önemli ise elektrodlardan alınan elektronlar da bakteriler için o kadar önemli.

Alınan bu elektronlar bünyelerinde önce parçalanır ve sonra da kimyasal reaksiyonlar ile ATP yani enerji kaynağı molekülü haline getirilirler. Bu moleküller daha sonra kontrollü bir şekilde bakterinin tüm hücrelerinde kullanılır.

 

Resim 2: Batarya Bakterisinin En Yakın Mikroskobik Görüntüsü


Burada önemli olan tek şey ise elektronların belirli bir sırayı izlemeleri gerektiğidir. Eğer elektron akışı düzgün devam etmez ise doğal olarak enerji üretimi bitmiş ve organizmanın hayat belirtileri yok olmuş olur.
 
 

Şekerin Yerine Yeni Enerji Kaynağı: Elektron

 
Batarya bakterileri ile enerji kaynağının şeker olması şartı değişmiş oluyor. Minerallerin yüzeyinde bulunan elektronların bile bu bakterilere enerji kaynağı olabileceği düşünülürse, batarya bakterilerinin ne kadar geniş ölçüde bir enerji kaynağına sahip oldukları görülebilir.

Araştırmalar gösteriyor ki batarya bakterilerinin büyük bir çoğunluğu direkt olarak elektrodların üzerinde yaşıyorlar. Burada tüm ihtiyaçları olan tek şey var o da elektrik. Herhangi bir şekilde şeker veya besine ihtiyaç duymuyorlar.

 

Resim 3: Deniz Suyu ve Kumuyla Yapılan Deney
 


Nealson’a göre eğer bu bakterilerin beslenme şeklini insanlar üzerinde benzetmeye kalkışırsak ortaya DC güç kaynağının soketlerine ellerini bağlamış bir insan çıkıyor. Ayrıca deniz kumu ile yaptıkları deneyde elektrod yoğunluğu sayesinde başarıya ulaştıklarını da ekliyor sözlerine.
 

Batarya bakterilerinin elektrik ürettiklerine dair bilgiler de mevcut. Şu sıralar araştırmalar tamamen bu konu üzerinde odaklanılmış durumda ve eğer başarılı bir proje gerçekleşirse, dünyanın büyük bir kısmının elektrik enerjisi sıkıntısı yaşamayacağı düşünülüyor. 



► Batarya bakterilerinin mikroskop altındaki hareketlerini daha ayrıntılı olarak aşağıdaki videoda görebilirsiniz: 







Kaynak: 

► NewScientist
► Gizmodo
► Engadget


Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar