elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nemden Elektrik Üreten Sporlar

Ekosistemde suyun buharlaşması en önemli olaylardan biri. Kolombiya Üniversitesi’nden bir Türk araştırmacı olan Dr. Özgür Şahin bu olayın bir enerji kaynağı olarak kullanmayı düşündü ve kauçuk tabakaları bakteri sporlarıyla kaplayarak nemden elektrik enerjisi üretmeyi başardı. Haberin detayları yazımızın devamında.



A- A+
26.02.2014 tarihli yazı 11954 kez okunmuştur.
Kolombiya Üniversitesi’nden bir Türk bilim insanı olan Dr. Özgür Şahin yeni bir buluşa imza attı. Nemden elektrik üreten bir jeneratör geliştirdi. Peki sistem nemden nasıl elektrik üretiyor?

Aslında sistem suyun buharlaşması üzerine dayanıyor. 2012 yılında Dr. Şahin ve ekibi Bacillus Subtilis adında bir bakterinin ıslak haldeyken normal halde ancak kuruduğunda büzüştüğünü ve hareket etmeyen bir spora dönüştüğünü gösterdi ve bu sporlar su aldıklarında ise tekrar eski hallerine geri döndüklerini keşfetti. Bu sporların hassas olması en önemli avantajlarından. Öylesine hassaslar ki nefesteki nemden bile etkileniyorlar.

 


Bu sistem, bakteri sporlarıyla kaplı bir tabaka ile bu sporların neme göre yaptıkları büzüşme ve eski haline geri dönerken yaptığı hareket sayesinde elektrik enerjisi üretiyor. Yapılan deneylerde bu bakteri sporlarının kuru haldeyken nem aldığında bir arabayı 1 metre yükseğe kaldırabilecek kuvveti ürettiğini gösterdi.

Dr. Şahin daha sonra bu sporlara en uygun tabaka materyalini bulmaya çalıştı. Yaptığı testlerde silikon, kauçuk, plastik ve yapışkan bant gibi maddeleri kullandı. Testler sonucunda spor kaplı aktüatörler için en uygun maddenin kauçuk olduğunu tespit etti. Yani kauçuğu bu bakteri sporlarıyla kaplatarak enerji üretmeyi hedefledi. Ardından mini bir fan ve mıknatıs ile bunu spor kaplı nemden enerji üreten bir jeneratöre çevirdi.

 


Şu an için prototip aşamasında olan sistem çok fazla güç üretmiyor. Ancak daha sert ve daha elastik sporlarla üretilen enerji arttırılabilir. Belki de bu sistem ileride yeni bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak karşımıza çıkacak. Çünkü yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi geliyor. Bunların olmadığı zamanlar başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulabilir. Özellikle sistemin gece ile gündüz arasındaki nem farkından önemli ölçüde elektrik enerjisi üretebileceği tahmin ediliyor.


Kaynak:


► wonderfulengineering.com

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.