elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın En Büyük Radyo Teleskopu |
FAST

Çin, FAST (Five Hundred Meter Aperture Spherical Telescope) adı verilen ve Dünya'nın en büyük radyo teleskobu ünvanını ele geçirecek olan yapı için 180 milyon dolar harcadı. 30 futbol sahası büyüklüğündeki dev yapının önümüzdeki Eylül ayında kullanılmaya başlanacağı belirtiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
12.07.2016 tarihli yazı 10961 kez okunmuştur.

Bin Işık Yılı Ötesindeki İletimleri Algılayabilecek

Yaklaşık 5 yıl süren çalışmalar sonunda Çin'de, dünyanın en büyük radyo teleskopu tamamlandı. 180 milyon dolara mal edilen, toplamda 30 futbol sahası büyüklüğüne sahip olan ve merceğin çapının 500 metre yüksekliği bulunduğu belirtilen FAST isimli teleskopta 4450 adet panel bulunuyor. Çevresinin 1.6 kilometre olduğu Fast isimli teleskop, bin ışık yılı ötesine kadar iletimleri algılayabilecek kapasiteye sahip.
 


►İlginizi Çekebilir: Antenler ve Çeşitleri

Teleskopun, evrenin kökeninin ve uzayın başka bir yerinde yaşam olup olmadığını, yerçekimi dalgaları ve diğer gezegenlerde canlı varlığına ilişkin bariz kanıtları ortaya koyabilecek aminoasit aramalarını odağına alacağı ve bu potansiyele sahip olduğu söyleniyor.
 

Eylülde Faaliyete Geçiyor

Başta oksijen, uzaydaki hareketler ve dünya dışı varlıkların aranmasında öncülük yapacak olan Fast'ın Proje Başkanı Nan Redong şu açıklamaları yaptı: "Radyo teleskop olarak tanımlanan Fast, evrenden gelen beyaz gürültü içerisindeki anlamlı radyo mesajlarını dinleyerek çevirebilecek hassas kulaklığa benzetilebilir. Bu durum, bir fırtına içerisinde ateş böceğinin sesini ayırt etmeye benziyor. İyi olan şey ise daha tuhaf astronomik fenomenleri keşfedebileceğiniz örnekleri gözlemleme şansına sahip olacağız." dedi.
 


►İlginizi Çekebilir: Hubble Teleskobu Nasıl Çalışır?

FAST teleskopu eylül ayında faaliyete geçecek ancak teleskopun tam olarak çalışabilmesi için 2-3 yıla daha ihtiyaç var. Bu sürede ayarlamalar yapılacak ve 2019'a kadar dünya çapında araştırmacıların kullanımına açılması bekleniyor.


Kaynak:


Thenextweb
cas.cn
phys.org
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.