elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Newton Teleskobu

25 Aralık 1642 - 20 Mart 1727 tarihleri arasında yaşamış, genellikle fizikçi olarak bilinen, aynı zamanda matematikçi, astronom, filozof ve ilahiyatçı da olan İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton, başta mekanik ve optik alanında olmak üzere birçok alanda çalışmalar yapmıştır. En çok kütle çekim ve hareket çalışmalarıyla bilinen Newton’u sizler için kısaca hayatını ve bir diğer çalışması olan Newton Teleskobu ve çalışma prensiplerini araştırdık.



A- A+
02.04.2014 tarihli yazı 47376 kez okunmuştur.

Isaac Newton Kimdir ?


25 Aralık 1642 tarihinde İngiltere'nin Grantham şehrinin yakınlarında Woolsthorpe’da doğmuştur. 1661 yılında Cambridge’de Trinity College’e giren Newton, 3 yıl boyunca geometri, trigonometri ve cebir dersleri aldı ve Latince ve Eski Yunanca’yı öğrendi. Daha sonra matematik ve felsefe alanında Latince eserler hazırlayan Newton, 1705’te şövalye ünvanını almış, 20 Mart 1727 (Eski usul tarihe göre)’de hayatını kaybetmiştir. Dünyaca ünlü Principia isimli eserin sahibi  Newton daha çok hareket yasalarıya bilinse de, matematik, astronomi ve yer çekimi olayını daha iyi anlamamızı, evrenin yasalarını daha iyi açıklamamızı sağlayan "Newton Teleskobu" ile de bilinir.

Şimdi Newton’un eserlerinden biri olan “Newton Teleskobu”nu inceleyelim:
 


İlginizi Çekebilir: Kepler Teleskobu


Newton Teleskobu


Newton ilk teleskobunu 1668’de Cambridge’de geliştirdi. Newton’un ilk geliştirdiği teleskop yansıtmalı teleskop, bir başka deyişle aynalı teleskoptur.

Özellikle Galileo’nun kullandığı ilk teleskoplarda cam mercekler kullanılmaktaydı. Newton bu merceklerden geçen ışığın, farklı miktarlarda farklı renklere kırıldığını ve bunun beyaz ışığın bileşenlerinin farklı yerlerde odaklandığı (renk sapması) anlamına geldiğini keşfetti ve o günkü teknolojiyle bunun düzeltilmesi pek mümkün değildi.



İlginizi Çekebilir: Isaac Newton Hayatı
 

Newton bu problemi çözmek için teleskobunda mercek yerine ayna kullandı. Aslında bu yöntemin asıl sahibi  1660’ta İskoç matematikçi James Gregory’dir. Sadece Newton’un tasarımı Gregory’nin tasarımından daha basit bir yapıdadır. Newton’un tasarımında,  borunun ön kısmında ışığı toplayan içbükey bir ayna vardır ve bu ayna ışığı kırdıktan sonra borunun içinde herhangi bir odak noktasında toplar. Ayrıca bir düzlem ayna da odak noktasının önünde 45 derecelik bir açıyla yerleştirilir ve bu ayna görüntüyü gözetleme deliğindeki merceğe yansıtır.



Avantajları


Newton teleskobu diğer teleskop türlerine göre genellikle daha ucuzdur.
Tasarım olarak diğerlerine göre daha basittir böylece amatör teleskop yapımında örnek olarak kullanılabilir.
Daha geniş görüş alanine sahiptir.


Newton'un inşa ettiği bu  teleskop bugün hala Londra Kraliyet Akademisi'nin gözetimi altında sergilenmekte ve belli dönemlerde sergilenmek için dünyayı gezmektedir.

Aşağıdaki videoda renk sapmasını ve bu renk sapmasını Newton teleskobu tasarımıyla nasıl düzeltileceğinin uygulaması izleyebilirsiniz :





 

Kaynak:
►Vikipedia
Egglescliffe School


Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar