elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Discrepancy Şalter Nedir? |
Kardeş Elektrik

Şalt sistemlerinin kontrol ve kumandası için kullanılan discrepancy şalterler, Kardeş Elektrik tarafından Türkiye'de %100 yerli imkanlarla üretiliyor. Discrepancy şalterin kullanımını ve Kardeş Elektrik'in bu kategoride sunduğu avantajları sizler için derledik.



A- A+
25.08.2021 tarihli yazı 4184 kez okunmuştur.
Kesiciler ve Ayırıcılar, orta ve yüksek gerilim hatlarında enerjiyi kesme ve ayırma işlemi yapan cihazlardır. Kesici ve ayırıcılar yük altında veya yüksüz çalışma özellikleriyle birbirinden farklılık göstermektedir.

Kesiciler, sistem enerjiliyken yük akımını ve kısa devre akımını kesmeyi sağlamaktadır. Ayırıcılar ise yükü kesilmiş hattı (yüksüz durumda) ayırıp izole ederek, tam güvenlik sunmaktadır. Ayrıca enerjili sistemlerde topraklama ayırıcıları da bulunmaktadır. Bir sistemde önce kesici, daha sonra ayırıcı açıldıktan yani sistem yüksüz duruma geldikten sonra topraklama ayırıcıları devre veya hatların üzerinde kalan artık/birikmiş enerjinin toprağa akmasını sağlamaktadır.




Bu işlemlerde sıralama çok önemlidir.

1) İlk olarak kesici açılır ve sistem yüksüz konuma getirilir.
2) Ayırıcı ile hat ayrılır.
3) Sistem yüksüz konumdayken de topraklama ayırıcısı ile sistem topraklanır.
4) Enerjiyi verirken ise enerjiyi kesmek için yapılan işlemler tersten uygulanır.

Bu sıralamanın bozulması güvenlik açısından büyük bir risk oluşturur. Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak için kesici, ayırıcı ve topraklama ayırıcı arasında farklı kilitleme sistemleri/düzenekleri mevcuttur.



 

►İlginizi Çekebilir: Kutulu Şalter ile Güvenli Bağlantı
 
 

Discrepancy Şalter: Kumanda ve Kontrol

Şalt sektöründe discrepancy şalter olarak bilinen ürünler; yukarıda kısaca anlatılan şalt sistemlerini kumanda ve kontrol etmek amacıyla kullanılan cihazlardır. Bu şalterler çoğunlukla Metal Clad adı verilen "Orta Gerilim Hücreleri"nde adetli olarak kullanılmaktadır.

Kraus Naimer markasının Türkiye’de lisanslı üreticisi olan Kardeş Elektrik, Türkiye discrepancy şalter pazarına 2020 yılının ilk aylarında girmiştir. Bu pazara girmeden öncede yapılan pazar analizinde discrepancy şalter konusunda yerli üretim olmaması, ürünlerin yurtdışından ve döviz bazlı olarak ithal ediliyor olması Kardeş Elektrik’in bu pazara girmesini etkileyen en önemli faktör olmuştur. Doğru ürünü, doğru zamanda, doğru fiyatla, doğru müşteriye ulaştırarak başarılı olacağını bilen Kardeş Elektrik, bu doğrultuda pazarın talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda, TEİAŞ standartlarına uygun olarak kesici, ayırıcı ve topraklama ayırıcısından oluşan 3 farklı tipteki discrepancy şalterleri, İstanbul Arnavutköy’deki fabrikasında %100 yerli imkanlarla üretilmektedir.


 

Discrepancy şalterler için yapılan değerlendirmeler ve incelemeler sonucunda uygunluk verilmiş, şartnamelerde yer alarak ve bazı pilot projelerde bu şalterlerin performansı ve kalitesi resmi olarak test edilmiştir. Ayrıca discrepancy şalterlere, Ankara’da bulunan akredite olmuş LVT Test Laboratuvarı'nda, TEİAŞ yetkililerin de katıldığı 110 VDC gerilim kademesinde, standartlar tarafından istenen testler ile TEİAŞ yetkililerin talep ettiği testler yapılmıştır. Bu testler arasında en çok merak edilen 110 VDC endüktif yük akımında 12 Amper'i kesme testinden de başarı ile geçen discrepancy şalterler için onaylı test belgesi verilmiştir.

LVT Deney Raporu



LVT Belgesi


Discrepancy Şalterlerin Genel Özellikleri

Açma ve kapama olarak iki kalıcı konum ve açma kesme bobinlerini enerjilendirmeye yarayan iki ayrı yaylı konum bulunmaktadır. Kolu bu yaylı konumlara çevirebilmek için şalter kolu itilmelidir. Aksi takdirde döndürülemez.

Kesici ya da ayırıcının kapalı ya da açık olduğunun uzaktan anlaşılması amacıyla şalter kolu içerisinde sinyalizasyon için lamba bulunmaktadır. Tek faz ya da üç faz gibi farklı projelerde/uygulamalarda istenildiği miktarda açma kapama bobinine ayrı ayrı sinyal göndermek amacıyla istenilen adette açma kapama kontakları eklenebilir.

Discrepancy kesici şalterleri, discrepancy ayırıcı şalterlerden ilk bakışta ayıran en önemli özellik ön etiketlerinin şeklidir. Discrepancy kesici şalterlerin ön etiketleri kare şeklinde olup, discrepancy ayırıcı şalterlerin ön etiketleri ise yuvarlaktır.  



 

Kardeş Elektrik Rakiplerinin Önünde Yer Alıyor

Kardeş Elektrik’in discrepancy şalterlerinin yerli üretim olması, akredite olmuş laboratuvardan test sertifikasının alınması, bu alanda önceden kullanılan ve mecburen ithal edilen yurtdışı menşeili pahalı şalterler yerine daha ekonomik yerli şalter tercih edilmesi, teslim süresinin çok kısa olması, satış sonrası ile ilgili her türlü desteğin yetkili personeller ile birlikte çok hızlı verilmesi, farklı talep ve ihtiyaçları karşılıyor olması rakiplerinin önünde yer almasını sağlamaktadır. Ayrıca Kardeş Elektrik fabrikasında üretim kapasitesinin ve istihdamın artırılması gibi etkenler hem discrepancy pazarı için hem yerli ekonomi için önemli bir katkı sağlamaktadır. Böylece sektördeki firmalara da bu pazar için yerli ve daha ekonomik üretim yaparak ciddi bir alternatif üretmiş olunuyor.
 


Kraus & Naimer Kesici ve Ayırıcı Discrepancy Şalter Nedir? Nasıl Monte Edilir? Nasıl Kullanılır?



 


Kaynak:



                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar