elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dış İskelet Sistemleri Otonom Olabilir

Dış iskelet sistemleri fiziksel vücut işlevlerini destekleyici nitelikte sistemlerdir. Genellikle manuel olarak tasarlanan bu sistemler, otonom özelliğe sahip olabilir. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
26.04.2021 tarihli yazı 3707 kez okunmuştur.
Dış iskelet sistemleri, yürüme engelli veya yaşlı insanlar yardımcı uzuv olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda felçli kişilerde rehabilitasyon amaçlı olarak da tercih edilmektedir. Bütün bunlara ek olarak askeri uygulamalarda da güç ve performans arttırma amacıyla da kullanımı mevcuttur. Bu sistemlerin tasarımı ve kontrolü insan vücudunun yapısına benzer tasarlanır. Biyomekanik işlev ve sinir-kas denetimi örnek alınarak geliştirilen dış iskelet sistemleri, insan vücuduna benzetilerek performansı artırılmaya çalışılır.

Giyilebilir ve elektromanyetik yapıya sahip bu sistemler, genelde batarya tarzı ekipmanlarla çalışırlar. Ayrıca mobil bir sistem türü olması sebebiyle enerji verimliliği oldukça önemli konumdadır. Birçok avantajı olsa da dış iskeletlerde görülen bazı sorunlar vardır. Bunlardan biri herhangi bir hareketten diğerine geçmek için manuel olarak kontrol gerektirmesidir. Örneğin; oturur pozisyondaki kişinin ayağa kalkması için manuel olarak bir işlem gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aynı sorun düz zeminde yürüyen birinin merdiven basamaklarından inmesi ve çıkması gibi hareketlerde de geçerlidir. Robotik araştırmacılarına göre bu, çözülmesi gereken bir problem olarak karşımıza çıkıyor.
 

 

Geliştirilen çözümler arasında, biyoelektrik sinyallerin algılanarak hareketin otonom gerçekleştirilmesi bulunuyor. Bu biyoelektrik sinyaller beyinden, kaslara hareket etmeleri için gönderilen kimyasal uyarımları oluşturuyor. Teoride bu şekilde olan çözüm, insan vücudunun doğal reaksiyonlarından da etkileniyor. Dış iskelet sistemlerini otonom yapma girişimleri arasında kamera ve yapay zeka da kullanımı da bulunuyor. Yapay zeka ve kamera kullanılarak iç ve dış mekan algılanarak veri analizi gerçekleştiriliyor. Veri analizleri yardımıyla da derin öğrenme algoritmaları eğitiliyor. Deney sonuçlarına göre sinir ağları yüzde 73 oranında doğruluk değeri ile farklı yürüme ortamlarını algılayabildi. Farklı yüzeyler ve nesnelerin eşit olmayan büyüklüklerine rağmen elde edilen doğru sonuç yüzdesi ne kadar önemli bir aşama kaydedildiğini bize göstermekte.

Dünyanın çeşitli yerlerinde daha yüksek performansa sahip dış iskelet üretimi için çalışmalar sürüyor. Hareketlerin daha otomatik ve güvenli gerçekleşebilmesi için yapay zeka yazılımı ile çeşitli sorunların üstesinden gelineceği kaydedildi. Aşırı pozlanmış görüntülerin önüne geçilip hareketlerin daha doğru algılanabileceği belirtildi. Ayrıca  yanlış bir otonom hareket sonucu sistem anında geçersiz kılınabilecek.

 
Kaynak:

► spectrum.ieee.org
► automate.org

► exoskeletonreport.com  
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.