elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çip ile Beyin Aktiviteleri Takip Edilebiliyor

Araştırmacılar, sinir sinyallerini okumak ve beyni ışık ve elektrik akımıyla uyarmak için cerrahi olarak “implante edilebilen” kablosuz olarak güçlendirilmiş bir çip geliştirdiler.



A- A+
10.12.2020 tarihli yazı 6709 kez okunmuştur.
North Carolina State Üniversitesi’nde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Doçenti Yaoyao Jia, beynin farklı bölgelerindeki davranışlarını daha iyi anlamak ve sinirsel uyaranlara verilen reaksiyonu saptamak için çip geliştirmeyi amaçlıyor.

Alzheimer veya Parkinson hastalıkları gibi nörolojik bozuklukların anlaşılmasında çipin, büyük ölçüde faydalı olacağı öngörülüyor. Yeni teknoloji olan çip 5x3 mm² alan kaplıyor, tamamen entegre bobine sahip ve elektromanyetik alanla şarj edilebiliyor. Deney fareleriyle yapılan testde, kafesler tamamen elektromanyetik alanla çevrelendi ve çip farenin ne yaptığı önemli olmaksızın şarj edilebiliyor. Çip, ayrıca kablosuz olarak bilgi gönderip alabiliyor.



 
İlginizi Çekebilir: Kokuları Algılayan Çip Geliştirildi
 
NC State Üniversitesi’ne göre, mevcut nöral çipler iki şey yapabilir; beynin hedeflenen bölgelerindeki sinir sinyallerini bu bölgelerdeki elektriksel değişiklikleri tespit ederek okuyabilir ve beyin dokusuna düşük bir elektrik akımı vererek beyni uyarabilir. Yeni geliştirilen çip, bunların her ikisini de yapabilir. Ancak aynı zamanda beyin dokusuna ışık tutarak optik stimülasyon(ışık ile uyarma) da gerçekleştirebilir. Optik stimülasyonun işe yaraması için, araştırmacılar öncelikle hedeflenen nöronları belirli ışık dalga boylarına yanıt verecek şekilde genetik olarak değiştirmelidir.

 
 
Jia, "Elektrik stimülasyonunu (uyarmasını) kullandığınızda, elektrik akımının nereye gittiği üzerinde çok az kontrole sahip olursunuz" dedi. Jia: “Ancak optik uyartımla çok daha kesin sonuçlar elde edebilirsiniz, çünkü  bu yöntemde yalnızca hedeflemek istediğiniz nöronları ışığa duyarlı hale getirmek için değiştiriyorsunuz. Bu konu, sinirbilimde aktif olan bir araştırma alanıdır, ancak ilerlemek için ihtiyaç duyduğu elektronik “araçlardan” yoksundur. İşte bu çip burada devreye giriyor." dedi.



Kaynak:

► theengineer.co.uk

 

 
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.