Android Cihazlara Custom Rom Nasıl Kurulur?
Eğer sizin de bir android cihazınız varsa ve performansından memnun değilseniz ya da farklı arayüzler ve farklı deneyimler elde etmek istiyorsanız,cihazınızın bu bilinmeyen ayarlarını kullanarak onu çok farklı bir android cihaza dönüştürebilirsiniz. Sizde bu konuda meraklıysanız makalemize göz atabilirsiniz.
10.03.2014 tarihli yazı 218582 kez okunmuştur.
Android işletim sistemi açık kaynak kodlu olduğu için geliştiriciler birkaç yöntem ile sistem dosyalarına ulaşıp değişiklikler yapabiliyorlar. Bu değişiklikler neler derseniz aslında Android işletim sisteminde neredeyse herşey değiştirilebilir. Bir özelliğin görüntüsünden, olmayan bir özelliğin kazandırılmasına kadar. Tüm bu değişikliklerin bir dosyada toplanmasına ise Rom deniyor.
Aslında şöyle bir durum var. Google zaten ham android dosyasını kendi sitesinde ücretsiz olarak herkese sunmuş durumda. Geliştiriciler de bu dosyayı alıp belirli telefon/tablet modellerine optimize ediyorlar var performansından tutunda arayüz görsellerine kadar herşeyi değiştirebiliyorlar.
Aslında şöyle bir durum var. Google zaten ham android dosyasını kendi sitesinde ücretsiz olarak herkese sunmuş durumda. Geliştiriciler de bu dosyayı alıp belirli telefon/tablet modellerine optimize ediyorlar var performansından tutunda arayüz görsellerine kadar herşeyi değiştirebiliyorlar.
►İlginizi Çekebilir : Android'in Şifresi Çözüldü: Buzdolabına Koyularak
Peki neden böyle bir işleme gerek duyarız ?
Aslında çoğumuz bilmeyiz bile böyle birşeyin olduğunu. Cihazımıza farklı özellikler kazandırabiliriz custom rom kurarak. Ne gibi özellikler derseniz mesela şu an bir çok cihaz güncelleme alamadı. Bu donanım yetersizliğinden değil bizzat üreticilerin satış politikası denebilir. Çünkü bu güncelleme işinde biraz esnek davranıyorlar yani sadece amiral gemi denilen modellere güncelleme veriyorlar ve diğerleri, birçok güncellemeden mahrum kalıyor. Ama geliştiriciler buna da çözüm bulmuş durumdalar.
Başta Cyanogen Mod olmak üzere pek çok geliştirici Android cihazlar için rom geliştirmekteler. Siz kendiniz evde deneyerek hangisinin daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.
NOT 1: Uyarmakta fayda var. Aşağıda anlatılan işlemler cihaza Root yetkisi kazandıracak ve cihazınızı (varsa) garanti dışı bırakacaktır. Bunları göz önünde bulundurarak işlemlere devam ediniz. Ayrıca cihazınızdaki önemli dosyaları ( Galeri, rehber, mesajlar vs. ) yedeklemenizde fayda var.
Nasıl Custom Rom yükleriz ?
Öncelikle cihazınıza Root yetkisi kazandırmanız gerekiyor. Bu işlem her cihazda farklılık gösteriyor. Mesela Samsung’larda Odin denilen program vasıtasıyla yapılabiliyor. Nexus’larda ise Nexus ToolKit programı aracığıyla yapılıyor.
Sizde kendi cihazınıza root yetkisi kazandırtan sonra CWM ( Clock Work Mod ) kurmalısınız. Bu mod zaten her Android cihazın içinde bulunmaktadır( Örn. Bilgisayarlardaki Bios gibi ). Bu modu daha gelişmiş yani üzerine işletim sistemi kurabileceğimiz şekilde yüklememiz gerekiyor.
Daha sonra internetten bulduğumuz Rom dosyalarını telefon hafızasına ya da hafıza kartına atıyoruz (Hafıza kartını öneririm çünkü ileriki işlemlerde wipe yapılacak ve attığımız dosya telefon hafızasından silinebilir). Bu rom dosyalarını ise dünyanın en büyük teknoloji forumlarından olan forum.xda-developers.com’dan bulabilirsiniz. Cihazınızın modelini sağ üst köşeden yazıp aratabilirsiniz ve bu sayede sizin için en uygun olan romu bulup indirebilirsiniz.
İndirdiğiniz rom dosyası *.zip uzantılı olup onu zipten çıkarmayınız. Zip’li dosyayı olduğu gibi hafıza kartına atın ve eğer CWM ( Recovery/Kurtarma ) modunu cihaza kurabildiyseniz artık rom kurma işlemlerine başlayabiliriz.
NOT 2: CWM arayüzünde seçme işlemi genelde HOME TUŞU ile yapılmaktadır.
►Adım 1 . Hafıza kartına, indirdiğimiz *.zip uzantılı dosyayı atıyoruz ve cihazı kapatıyoruz.
►Adım 2. Cihaz kapalı konumdayken CWM ( Recovery) moduna girmemiz gerekli. Bunun için cihazın SES AÇMA + HOME TUŞU + POWER TUŞU ‘na aynı anda basılı tutup yukarıdaki resimdeki ekran gelinceye kadar bekliyoruz ( Bu işlem bazı cihazlarda farklılık gösterebilir mesela SES TUŞU + POWER TUŞU gibi. Siz kendi cihazınız için olanı öğrenmeniz gerekiyor).
►Adım 3. Eğer bu moda girebildiysek yapılacak birkaç işlem kaldı. Önce ses tuşlarını kullanarak “ wipe data/factory reset “ seçeneğine girmeliyiz. Bu seçenek cihazı formatlayacağımız anlamına geliyor ve bunu yapmadan temiz rom kuramayız. Yani muhtemelen cihaz açılsa bile hatalı çalışacaktır. Ancak aynı tabanlı romlarda Wipe yapmamıza gerek yoktur. Aynı tabanlı derken mesela “ Slim Rom “ larını kurarken genelde cihazı wipe etmeye gerek kalmaz.
►Adım 4. Wipe işlemini bitirdikten sonra şimdi Rom dosyasını kurabiliriz. Bunun için “ install zip from sdcard “ seçeneğini kullanmamız gerekiyor. Bu seçeneğe girip, hafıza kartında rom dosyasını bulup seçmeliyiz. Ardından rom kendi kendine kurulacaktır.
Bütün işlemler bittiğinde en altta Complete yazısı çıkacaktır. Tebrikler artık cihazınıza istediğiniz romu kurdunuz.
Şimdi cihazınızı yeniden başlatıp yeni bir Android deneyimi yaşayabilirsiniz.
Kaynak :
► xda-developers.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Kompanzasyon Sistemleri ve Güç Kalitesi | Webinar | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
ANKET