elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Android Çalışma Zamanı
(Android Run Time - ART) Nedir ?

Android 4.4 Kitkat ile gelen büyük yeniliklerden birisi de hiç şüphesiz Android Run Time (ART) oldu. Bu teknoloji tam olarak tanıtılmasa bile hayatımıza Android 4.4 Kitkat ile girmiş bulunmakta. ART hakkındaki merak ettiğiniz herşeyi yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
14.07.2014 tarihli yazı 30643 kez okunmuştur.
Google, ilk Android sürümünden beri Dalvik adını verdiği ve Android cihazlara özel çıkardığı sanal makineyi kullanıyordu. Bu sanal makine mobil cihazlara hitap eden bir yapıdaydı. Klasik java sanal makinalarından farklıydı. Yani mobile uyarlanmış bir Java sanal makinası diyebiliriz.

Bu sanal makine java dilinde kodlanmış android uygulamaları (bytecodeları) yorumlayarak derler ve onu makinanın anlayacağı dile çevirir.

Siz bir Android cihazda her uygulama başlattığınız da bu işlem her defasında tekrarlanır. Bu da hem performans kaybı hem de batarya ömrüne negatif etki gibi sonuçlar doğurabiliyor. Aslında halen %99 luk bir kesim Dalvik sanal makinesini kullanmaya devam ediyor. ART yalnızca kitkat ile bizlere geldi ve henüz test aşamasında olduğu için Google bu teknolojiyi tam olarak duyurmuş değil. Kitkat ile sadece hayatımıza girdi diyelim.

Android 4.4 kitkat bulunan çoğu cihazda da bu ART seçeneği aktif değil aslında. Sadece Nexus cihazları bulunanlar bu ART teknolojisini deneme fırsatı bulabiliyor.

 

 


ART Nasıl Çalışır ?

Android Run Time (ART)’nin çalışma mantığı oldukça basit. Siz eğer cihazınızdan bu seçeneği aktif ederseniz cihaz yaklaşık 5 ila 10 dk arasında bir geçiş süreci yaşayacaktır ve bu işlemden sonra uygulamalarınız ART için optimize edilmiş olacaktır. Tavsiyemiz bunu müsait bir zamanda yapmanız (tabi eğer denemek isterseniz).

Bu geçiş süreci tamamlandığında artık her bir uygulamanın makine kodları hazırlanmış olur ve her uygulama için derlenmiş kodlar hazır bulunmaktadır. Yani siz uygulamayı başlattığınızda tekrar tekrar sanal makinede derlenme işlemine tabi tutulmayacaktır. Bu şekilde uygulamalar native dillere yakın bir hız da açılmaya başlayacaktır.

Her uygulama dedik ama aslında şu an her uygulama desteklemiyor. Şu an için birçok uygulama destekleniyor fakat arada çalışamayan uygulamalar ile karşılaşacaksınız.

 


 


Şuan Ne Durumda ?

Geçtiğimiz günlerden Google I/O 2014 etkinliğinde tanıtılan Android’in yeni sürümü olan Android L ile birlikte artık ART, çok daha ileri seviyeye ulaşmış görünüyor. Google, Android 4.4 Kitkat ile daha çok geliştiricilere ve testerlara yönelik sundu bu ART’ı ama Android L’nin kararlı sürümünün çıkmasından sonra tamamen ART’a geçeceğini düşünüyoruz.

Şu an için bazı Nexus modelleri için Android L’nin kaynak kodları yayınlandı ve pek çok geliştirici Android L’nin beta sürümünü deneme fırsatı buldu. Bu beta sürümde bile çok akıcı ve stabil çalışan Android L’nin, ART teknolojisine yavaş yavaş geçtiği görülüyor.

Hangi uygulamaların çalışıp çalışmadığını deneyen görmeniz gerekli. Yakın zamanda birçok uygulamanın bu teknoloji için güncellenecektir.




► İlginizi Çekebilir : Android Cihazlara Custom Rom Nasıl Kurulur ?


ART’yi Nasıl Etkinleştiririm ?

Eğer cihazınız destekliyorsa Ayarlar > Geliştirici Seçenekleri > Çalışma Zamanını Seçin yolunu takip ederek ART mi Dalvik mi kullanacağınızı seçebilirsiniz. Seçtikten sonra libdvm.so'dan libart.so'ya geçiş yapacaktır. Geçiş işlemi yeniden başlatıldıktan sonra gerçekleşecektir.

Dediğimiz gibi bu işlem biraz uzun sürecektir. Bu geçiş sürecinde bütün uygulamalar tekrardan ART için optimize edilir.



 


Dezavantajı Var Mıdır ?

Bu işlemin dezavantajı ise uygulamalar geriğinden biraz daha yer kaplarlar. Google bunu %10 civarında olarak duyurdu. Yani uygulamanızın boyutu 50 MB ise 60 MB gibi hafızada yer kaplayacak.

Ayrıca bazı uygulamaların şu an için çalışmaması da dezavantaj olarak görünebilir.

Ama getirdiği hız ve stabilite yanında bunları kimsenin dert edeceğini düşünmüyorum.



Kaynak :


► Developer.Android
Hakan Melikoğlu Hakan Melikoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar