elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Bandaj Yaraların İyileşme Hızını Takip Ediyor

Yeni geliştirilen akıllı bandajlar iyileşmekte olan yaraların nem seviyelerini ölçerek bu verileri akıllı telefonlara iletiyor. Yaraların iyileşme seviyesi ile ilgili doktorlara bilgi veren bu teknoloji tam iyileşmemiş yaraların zarar görmesini önlüyor. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
05.11.2021 tarihli yazı 3654 kez okunmuştur.
Bologna Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği yeni teknoloji, doktorların her seferinde hastaların bandajlarını çıkarmasına gerek kalmadan yaraların tedavi süreçlerini daha verimli bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Özellikle kronik yaraların iyileşmesi sıcaklık, kandaki glikoz seviyesi ve asitlik gibi çeşitli etmenlerden etkilenir. Yaranın iyileşme süresini etkileyen en önemli faktörlerden biri de nem seviyesidir. Yara bölgesinin çok nemli ya da çok kuru olması iyileşme sürecini olumsuz etkilemektedir. Doktorlar yara bölgesinin nem seviyesini kontrol etmek için bandajları çıkarır ve bu durumda yara bölgesindeki hassas doku zarar görebilir.


Bu sorundan yola çıkılarak iyileşmekte olan hassas dokuya zarar vermeden yaranın iyileşme seviyesinin takip edilebileceği akıllı bandajlar geliştirildi. Biyouyumlu, tek kullanımlık ve uygun fiyatlı malzeme geliştirmek için yaraların tedavisinde sıklıkla kullanılan gazlı bez üzerine polistiren sülfonat adı verilen iletken bir polimer serigrafi yöntemi ile basıldı. Yaranın nem seviyesindeki değişiklikler, sensör tarafından ölçülerek akıllı cihazlara iletildi.


Dr. Marta Tessarolo, mürekkep gibi çeşitli yüzeylerde kolayca biriktirilebilen organik bir yarı iletken polimer olan polistiren sülfonatın giyim sektöründe güvenlik amaçlı kullanılan etiketlere benzer ucuz, tek kullanımlık bir bandaj geliştirmek için bandajla uyumlu bir RFID etiketi ile birlikte tasarlandığını belirtti. Etiketin, nem seviyesi verilerini bir akıllı telefona ileterek sağlık personelini bandajın ne zaman değiştirilmesi gerektiği konusunda bilgilendirdiğini belirtti.



Bandajlar test edilmek için deney ortamında hazırlanmış yapay bir yara nemine maruz bırakıldı. Araştırmacılar deney sonunda bandajlardan ölçülen verilerin oldukça hassas olduğunu, kuru, nemli ve iyileşmiş yara bölgeleri arasında büyük ölçüde farklı veriler elde edildiğini ve bunun tedavi süreçlerinin yönetilmesinde oldukça değerli bir yaklaşım olabileceğini öne sürdü.



Dr. Luca Possanzini yanıklar, kabarcıklar gibi her yara türünün kendine has iyileşme süreci ve pansuman özelliklerine sahip olması sebebiyle farklı katmanlara ve farklı emilim özelliklerine sahip birçok bandaj geliştirdiklerini, bununla birlikte geliştirdikleri teknolojiyi çeşitli yara türlerine uygulayabilmek için sensör geometrisini optimize etmeleri ve optimum iyileşme için uygun sensör değerlerini belirlemeleri gerektiğini ifade etti


Kaynak:

frontiersin.org
imeche.org

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.