elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ultra Hassas Altın Nanopartikül Sensör

Bilim adamları, şu andaki sensörlerden 100 kat ultra hassas olan altın nanopartikül dizisini kullanarak yeni bir tür sensör platformu geliştirdiler. Bu sensör ile çok küçük moleküller tespit edilebilecek. Gelecek dönemlerde kanser hastalıklarının erken teşhis edilmesinde önemli bir sensör olacağı görülüyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
13.01.2019 tarihli yazı 6865 kez okunmuştur.
Sensörde, altın nanodiskler resimde görüldüğü gibi sol altta gösterilen kareler halinde belirli bir düzende cam slayt üzerine dizilmiştir. Bu düzenleme ile sensör mavi renkte UV ışığı yayar.

Bath Üniversitesi (İngiltere) ve Northwestern Üniversitesi'nden (ABD) bilim adamları, mevcut sensörlerden 100 kat daha hassas olan altın nanopartikül dizisini kullanarak yeni bir tür sensör platformu geliştirdiler.  Sensör, cam bir slayt üzerindeki bir dizi altın disk şeklindeki nanopartikülden oluşur. Bath Üniversitesi ekibi, partiküllerin üzerine kızılötesi bir lazer parladığında, olağandışı miktarda ultraviyole (UV) ışığı yaymaya başladığını keşfetti. UV ışığı üreten bu mekanizma, nanopartiküllerin yüzeyine bağlanan moleküllerden etkilenir ve çok az miktarda malzemenin algılanmasını sağlar.
 

Bath Üniversitesi Fizik Bölümü’nden araştırmacılar, gelecekte teknolojiyi hava kirliliği veya tıbbi teşhisler için ultra hassas sensörler geliştirmek için kullanabileceklerini umuyorlar.

Bath Üniversitesi'nde Fizik Bölümü’nden Royal Society’de bulunan araştırma görevlisi ve okuyucu olan Dr. Ventsislav Valev, araştırmacı David Hooper ile birlikte çalışmaya öncülük etti.

Dr. Venstsislav Valev, bu yeni mekanizmanın küçük molekülleri tespit etmek için büyük potansiyeli olduğunu ve mevcut yöntemlerden 100 kat kadar ultra hassas olduğunu belirtiyor. Altın olan nanodiskler cam yüzey üzerine düzenli bir şekilde dizilmiştir. Disklerin kalınlığının değiştirilmesi ve ayrılması algılanan sinyali tamamen değiştirir. Altın nanopartiküller, ABD'deki Northwestern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından üretildi. Moleküller bir altın nanopartikül yüzeyine bağlandığında, altın, yüzeydeki elektronları etkiler ve yayılan UV ışık miktarının değişmesine neden olurlar. Ayrıca UV ışık miktarı, yüzeye bağlanan moleküllerin türüne bağlıdır. Bu teknik ile, küçük hacimlerde moleküllerin ultra hassas şekilde algılanması sağlanabilir. Gelecek dönemde, bu ultra hassas sensör, kanser hastalıkları gibi erken teşhis taramalarının önemli olduğu durumlarda, çok küçük biyolojik konsantrasyonları tespit etmek için kullanılabilir.

Bu yeni çalışma ile algılama mekanizmasının kanıtı gösterilmiştir. Ekip daha sonra çeşitli kimyasalların algılanmasını test etmek istediklerini ve bu tekniği bilim adamlarının beş yıl içinde kullanacaklarını belirtiyor.


Yazar: Pelda Gezer



Kaynak:

►sciencedaily.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.