elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Saatte 600 Km Hızla Gidebilen Maglev Tren Tanıtıldı!

Çin’de yeni bir yüksek hızlı tren sistemi şekilleniyor. Saatte 600 kilometre hızla gidecek maglev treninin prototipi tanıtıldı. Detaylar haberimizde



A- A+
30.05.2019 tarihli yazı 13651 kez okunmuştur.
Magnetic Levitation kelimelerinin birleşiminden meydana gelen maglev treni, manyetik levitasyon treni olarak tanımlanıyor. Bu trenler, manyetik kaldırma kuvveti yardımıyla havada tutuluyor. Geleneksel trenler gibi raylarla teması bulunmadığından yüksek hızlara çıkabilmekte. Manyetik kaldırma trenleri toplu taşıma teknolojisindeki son teknolojidir. Treni ileri itmek için mıknatıslar kullanılıyor. Bu teknoloji sayesinde maglev treni ağır bakım gerektiren raylar arasındaki sürtünmenin trene zarar verebileceği sorunlara maruz kalmıyor. Normal trenlere göre daha hızlı ve daha ucuz olan maglev trenlerinin çalışması için duyarlı sistemler gerekiyor.

Çin’in en büyük demiryolu taşımacılığı üreticisi olan CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) şirketi, ülkenin en yeni 600 kilometre yüksek hızına sahip manyetik kaldırma treni projesi için, Çin’in doğusundaki Qingdao kentinde prototip tanıtımı yaptı. Uzmanlar, prototipin yüksek hızlı maglev sisteminin kilit teknolojileri ve çekirdek sistem bileşenlerini kontrol etmeye ve optimize etmeye yardımcı olabileceğini belirttiler. Ayrıca bunun mühendislik prototipi için teknolojik bir temel oluşturduğunu açıkladılar. Devlete ait olan CRRC şirketi, dünyanın en büyük trenini 2021 yılında ticari üretime geçirmeyi planlıyor.

Çin’in yüksek hızlı trenleri şu anda saatte 350 kilometre hızına sahip iken, ticari uçağın seyir hızı saatte yaklaşık 900 kilometredir. Araştırmacılar, saatte 600 kilometre hız ile çalışan maglevin yüksek hızlı demiryolu ile hava yolculuğu arasındaki boşluğu daraltabileceğini söylüyorlar.

 

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Kapsamlı Taşımacılık Enstitüsü'nün araştırmacısı Feng Hao, Japonya’nın, yüksek hızlı maglev treni teknolojisinde rakip olmaya devam edeceğini ve son beş yılda Hindistan, Tayvan gibi pazarlardaki tren siparişleri ve demiryolu ile ilgili projeler için Çin ile rekabet etmeye istekli olduğunu söylüyor.

Bir Japon maglev treni, 2015 yılında Yamanashi eyaletindeki deneysel bir pistte saatte 603 kilometreye ulaşarak kırılması güç bir rekora imza atmıştı. Dünya’nın ilk saatte 430 kilometre hıza ulaşabilen maglev hattı 2002 yılında Şangay’da piyasaya sürüldü.

Standart hızlı trenler ile maglev treni karşılaştırıldığında, yüksek hızlı maglev trenleri, azaltılmış gürültü ve titreşim, daha yüksek yolcu kapasitesi ve daha düşük bakım maliyetleri gibi avantajlara sahiptir. Maglev teknolojisi son yıllarda tren taşımacılığının geleceği olarak lanse edilirken, dünya çapında maglev trenlerini sadece Çin, Güney Kore ve Japonya işletmekte.




 



 
Kaynak
 
chinadaily.com
►edition.cnn.com
►futurism.com

 
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.