elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Robotik Dış İskelet:
Guardian XO, Endüstri Çalışanlarına Süper Güç Veriyor

Sarcos Robotics’in pille çalışan Guardian XO robotik dış iskeleti, fabrika çalışanlarının ter atmadan 90 kilogram kaldırmasını sağlayacak. Detaylar yazımızda.



A- A+
09.01.2019 tarihli yazı 5118 kez okunmuştur.
Bir montaj hattı işçisini süper kahraman haline getirebilen Sarcos Robotics'in tüm vücut dış iskeleti hakkında insanların bilmesi gereken en önemli şey nedir? Sarcos CEO'su Ben Wolff, “Güç kullanımını optimize etmedeki yeniliklerimizle Sarcos, tek şarj ile dünyadaki hiçbir robot şirketinin güçlü dış iskelet veya insansı robotlarla yapamadıklarını yapabildi” diyor.

Sarcos Robotics Şirketi, Salt Lake City merkezindeki mühendislerin ABD ordusu için deneysel üst düzey asker kıyafetlerini bir araya getirdiği, 2000 yılından bu yana bu giyilebilir robot teknolojisi üzerinde çalışıyor. Ahşap tahtalara yumruk atan 2010 prototipi, çizgi roman ve filmlerde yüksek teknolojili donanıma sahip “Demir Adam Kıyafeti” takma adını aldı. Ancak bu sürüm kullanıcıyı süper kahramanlık faaliyetlerine engel olacak bir güç kablosu ile duvara bağlı tuttuğundan kıyafet Ar-Ge’de kaldı.

 


►İlginizi Çekebilir: Yarasa Robot Geliştirildi

Sonunda, Sarcos ticari bir dış iskelet ile piyasaya çıkıyor: Guardian XO. Wolff, pille çalışan kıyafetin 2019 sonunda hazır olacağını söyledi. Savaş alanı dışında, fabrika, şantiye ve madenler gibi sınai ortamlar için tasarlandı, işçilerin verimliliğini artırarak ve yaralanmalarını azaltarak önemli miktarda yatırım getirisi sağlıyor.
 
Wolff, Ar-Ge mühendislerinin güç yönetimi konusunda pratik ve makul fiyatlı bir takım oluşturmak için atılımlar yaptığını söyledi. Ayrıca Wolff, laboratuvarda bir robot yapmanın çok pahalı bir şey olduğunu belirtiyor. “Sonunda dış iskeletin yeteneklerinin ekonomi ile birleştiği noktada onu kullanılabilir bir ürün haline getirdik.”

XO iki modelde satışa sunulacak: Temel XO'yu giyen işçiler, 35 kilogramlık yükü kaldırabiliyorken, ağır XO-Max'i giyenler 90 kg'lık bir yükü kolayca kaldırabilecek. Her model 8 saate kadar dayanabilen bir bataryaya sahip ve hızlı bir şekilde çıkarılabilir.

Sarcos Robotics, sanayi işçilerinin gücünü ve dayanıklılığını artırmak için giyilebilir ürünler üreten tek şirket değil. Paraplejiklerin yürümesini sağlayan medikal dış iskelet ile en iyi bilinen Kaliforniya’daki Ekso Bionics şirketi, geçenlerde işçilerin genel ihtiyaçlarını yerine getirirken kollarını destekleyen üst gövde dış iskeleti EksoVest ile çıktı. Geçtiğimiz yıl Ford, Ekso ile birlikte, başarılı bir denemenin ardından tüm fabrikalarında üst gövde desteği sağlayan dış iskeleti uygulamak için harekete geçti. LG, fabrika işçilerinin daha uzun süre daha ağır yükler kaldırmasına yardımcı olan bir başka dış iskelet desteği olan SuitBot'u ticari olarak piyasaya sürmeye son derece yakın.


 


Şekil 1: Ford ve Ekso Tarafından Geliştirilen EksoVest





Şekil 2: LG’nin Yeni Giyilebilir Robotu
 

Son zamanlarda dış iskelet piyasası üzerine bir rapor yazan ve ABI Research'te analist olan Rian Whitton, işyerlerinde dış iskeletlerin çoğalmasının tam zamanı olduğunu söylüyor. Teknolojinin son on yılda olgunlaşması ile pazar koşullarının daha elverişli hale geldiğini de belirtiyor. Whitton, “Batı dünyasında ve Japonya'da, özellikle üretim söz konusu olduğunda, işgücü piyasasının sıklaştığını görüyoruz” diyor. “Şirketlerin işgücüne yatırım yapmaları ve montaj hattındaki insanları daha üretken hale getirmeleri için gerçek bir teşvik var.”

Sarcos laboratuvarındaki mühendislik gelişmeleri, insan vücudunun enerji tasarrufu stratejilerini incelemekten geldi. Örneğin, yürüyüşün biyomekaniğini düşünün. Her kas her an enerji gerektirmez. Yerçekiminin iş yaptığı her basamağın parçaları vardır. Wolff, bunu bir dış iskelete çevirmenin, elbisenin sürekli olarak her eklemi güçlendirmek zorunda olmadığını ve bu nedenle pil ömrünün daha uzun olduğu anlamına geldiğini söylüyor.

Sarcos, XO'yu herhangi bir uygulama için tasarlamadı, fakat insanların her türlü görevi yerine getirmelerine yardımcı olmak istedi. Bir kullanıcı bir XO’yu Wolff’un “yoldan çıkma kontrolü” olarak adlandırdığı bir sistem üzerinden yönetir. Kıyafette bulunan sensörler, kullanıcının bacaklarını nasıl hareket ettirdiğini algılar, dış iskelet; bu hareketlerin hızını, kuvvetini ve yönünü anında taklit etmesini sağlar.

Endüstriyel dış iskeletler kullanıcılarını korumak için tasarlanırken, potansiyel alıcıların başka güvenlik endişeleri olabilir. Bill Billotte, ASTM International standart organizasyonunda dış iskelet standartları üzerine çalışan bir komite başkan yardımcısıdır. İşverenlerin, bu robotları montaj hatlarında kullanmaya başladıklarında ortaya çıkan bazı soruları düşünmeleri gerektiğini söyledi. Billotte, “Dış iskelet giyen bir işçiniz varsa, bu kişi dış iskelet giymeyen diğer insanların yanında çalışıyorsa, bu işi nasıl yapacaklar?” diye soruyor.

Bu dış iskeletin ne kadara mal olacağı tam olarak belli değil, ancak başlangıçta tek tek satılmayacak, bunun yerine ücret tabanlı bir Robotik Servis (RaaS) modeli kullanılarak teslim edilecek. IEEE Spectrum ile yapılan bir röportajda Ben Wolff, kurulum, bakım ve gözetim dahil olmak üzere tüm Guardian XO Max paketinin "tam yüklü, tüm masrafları içeren dış iskeletin, saat başına 25 dolar kadar" olduğunu öneriyor. Dış iskeletin, işçinin verimliliğini özellikle arttırması için, işverenlerin bunu uygun maliyetli bir teklif haline getireceği ima edildi.


Yazar: Pelda Gezer



Kaynak:

►spectrum.ieee.org

►newatlas.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.