elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hırsız Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Hırsız alarm sistemleri bizlerin istenmeyen misafirlerden korunmasını sağlayan küçük birer teknoloji harikalarıdır. Ev, iş yeri gibi mekanlarda kullanılan bu küçük denetimciler nasıl çalışır? Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
24.03.2014 tarihli yazı 30628 kez okunmuştur.
Gözle algılanamayan milyonlarca ışını toplayan ve komutları tanımlayarak ikaz veren hırsız alarm sistemlerinin öncelikle hangi parçalardan oluştuğundan bahsedelim.


 

 
Temel olarak bu sistemler ana kasa, hareket dedektörü ve şifreleme panelinden oluşuyor.

Ana kasada trafo, akü ve devre kartı bulunur. Trafoda 220 voltluk şebeke gerilimi 12 volta düşürülür. Genellikle bu sistemlerin çalışma gerilimleri 12 volttur. Akü ise elektrik kesintilerinde de alarm sisteminin çalışmasını sağlayan devre elemanıdır. Devre kartındaki en önemli iki kısım ise ana işlemci ve röledir.
 
Şifreleme paneli alarm çalıştığında şifrenin girilerek tetiklemenin yani alarm sireninin durdurulmasını sağlayan kısımdır.
 
Hırsız alarm sistemlerini oluşturan ana parçalardan bahsettik. Peki nasıl çalışırlar?
 
 
 

 
Isı yayan her şey gözle görülemeyen ışık parçaları yani foton yayar. Bu ışık parçalarının sayısı ise milyonlarcadır.

Hareket dedektörünün önünde bulunan frensel lens, ışınları odaklama özelliğine sahiptir. Ortamda hareket oluştuğunda (tabi bu hareketin ısı yayan bir hareket olması, yani bir canlı tarafından yapılması gerekir) oluşan ışınlar frensel lenste odaklanarak toplanır. Toplanan ışınlar kızılötesi göze geldikten sonra ortamdaki hareket alarm sistemi tarafından algılanmış olur.
 
Dedektörde algılanan hareket, devre kartındaki ana işlemciye gönderilir. Ana işlemci bu hareketi tanımlar ve röleye gönderir. Röle, ikazı hoparlöre iletir ve alarmdaki led, yanıp sönmeye başlar. Bununla birlikte alarm sireni de çalmaya başlar. Duvarda bulunan şifreleme aparatına şifre girilerek alarm durdurulabilir.
 

 
Bu yazımızda hareket dedektörlü hırsız alarm sistemlerini oluşturan ana parçalardan ve temel çalışma mantığından bahsettik.

Bu sistemler sensör ve ikaz şekli bakımından farklılıklar gösterebilmekte. Ancak sensörler farklılık gösterse bile çalışma prensipleri hepsinde hemen hemen aynıdır. Bazı alarm sistemlerinde lazer, optik gibi farklı sensörler kullanılmakta ayrıca bu sistemlerin ikaz durumunda telefon ile bilgilendirme yapan çeşitleri de mevcut.



Kaynak:

Howstuffworks

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar