elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Deprem Işıkları

Dünya üzerinde hissedilebilen ve hissedilemeyen şiddette olmak üzere yılda ortalama 500.000 deprem gerçekleşiyor. Bu depremlerin ne zaman, nerede ve kaç şiddetinde gerçekleşeceğini saptayan teknolojiye henüz sahip değiliz. Peki deprem ışıkları nedir? Deprem ışıklarına neden olan etkenlerin takibi ile deprem araştırmalarında ilerleme sağlanabilir mi? Detaylar haberimizde.



A- A+
28.02.2014 tarihli yazı 7780 kez okunmuştur.
Bundan sadece birkaç sene öncesine kadar deprem gerçekleşmesinden önce ve deprem sırasında oluşan ışımalara anlam verilemiyordu. Kanada’da doğal kaynaklar bakanlığında görevli olan Robert Theriault tarafından gerçekleştirilen araştırma ile oluşan bu ışımaların nedeni öğrenildi.
 


 


Deprem esnasında ve öncesinde magma tabakasından yer kabuğuna kadarki iteleme hareketleri bir elektrik yükü oluşumuna neden oluyor. Bu elektrik yükü de atmosferdeki çeşitli parçacıklarla birleşerek ışık parlamalarına neden oluyor. Bu ışık parlamalarına "Deprem Işıkları" denilmekte.
 

Bilindiği gibi kayaçların yapılarında çeşitli mineraller bulunmakta. Uzmanlara göre deprem esnasında oluşan gerilim, kayaçların yapısındaki minerallerin kimyasal bağlarının kırılmasına neden oluyor. Bu kırılmalar sonucunda açığa çıkan enerji, deprem ışıklarının oluşumunda önemli bir role sahip.




2009 yılında İtalya’nın L’Aquila bölgesinde gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki deprem esnasında bir cadde üzerinde oluşan ışımalar ve Kanada’da Yukon bölgesindeki depremde oluşan ışımalar kayaçların bu yapısına en iyi örnek olarak gösteriliyor.
 


Uzmanlar kayaçların elektrik iletkenliğindeki değişimlerini inceleyerek deprem araştırmalarında ilerleme kat edebileceklerini düşünüyorlar. Kayaçların bu ilginç özelliğini kullanarak depremleri önceden öğrenmeyi sağlayacak bir teknoloji geliştirilebilir mi sorusunun cevabını ise zaman gösterecek.
 



Kaynak: 

► Bilim - Teknik 
► National Geographic 
► Nature 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.