elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisinden Hidrojen Üreten Cihaz Geliştirildi!

İsviçre’de bulunan EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne) Üniversitesi’ nde bulunan bir grup bilim insanı, Güneş ışığını yoğunlaştırarak, temiz hidrojen yakıtı üretebilen bir cihaz geliştirdi. Detaylar haberimizde.



A- A+
08.05.2019 tarihli yazı 9265 kez okunmuştur.
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hızla artıyor ve yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. EPFL’nin Yenilenebilir Enerji Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’ndaki bilim insanları, belirli bir alana güneş ışınlarını yoğunlaştırarak düşük maliyetle hidrojen üretiminin gerçekleşebileceğini ortaya koydular.

Araştırmacılar, konsantre güneş ışınlarını, akıllı termal yönetimi ile kullandıklarında güneş enerjisini %17 oranında hidrojene dönüştürebilen bir sistem geliştirdiklerini söylüyorlar. Elde edilen hidrojen enerjisi ile sürdürülebilir bir enerji elde edilebiliyor. Bu temiz enerji otomobillerde hidrojen yakıtı olarak kullanılabiliyor, ya da elektriğe dönüştürülebiliyor. Bu dönüşüm oranının güç ve akım yoğunluğu ile gerçekleştirildiği belirtiliyor. Geliştirilen foto-elektrokimyasal sistem güneş ışığının günlük dinamiklerine ayak uydurabilecek bir teknolojiye sahip.

 

Bilim insanlarının araştırmaları EPFL kampüsünde kurulan pilot tesislerde gerçekleştirildi. EPFL’de bulunan araştırmacıların geliştirdiği bu cihaz fosil yakıtlara olan bağlılığımızı azaltmada kilit rol oynayacak.

Araştırmacılar bu yeni cihazı soğutmak için güneş pillerinin üzerinden geçen ince bir su tabakası kullandıklarını açıklıyor. Bu uygulama ile sistem sıcaklığı az da olsa düşürülerek güneş pillerinden daha iyi performans alınıyor. Ayrıca araştırmacılar sudan çıkarılan ısıyı katalizöre aktararak, hidrojen üretiminin artmasını sağlıyor.

Bilim insanları, Yenilenebilir Enerji Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarı’nın özel güneş simülatörünü kullanarak umut verici sonuçlar aldılar. Bu olumlu sonuçlardan sonra araştırma ekibi cihazı daha büyük boyutlarda inşa ederek EPFL’nin Lozan Kampüsünde açık havada test etmeye karar verdiler. Araştırma ekibi güneş ışınımını 1000 kat arttıran 7 metrelik bir parabolik ayna kurarak testlerini devam ettiriyorlar.

 

Hidrojen Yakıt İstasyonları

Bilim insanları bu sistemin herhangi bir parça değişimi olmadan yaklaşık dört yıl çalışabileceğini, bazı parçaların dört yılda bir değiştirilmesi durumunda 20 yıla kadar çalışabileceğini tahmin ediyorlar.

Proje lideri Sophia Haussener sistemin güneşli havalarda günde bir kilogram kadar hidrojen üretebildiğini söylüyor. Bu bir kilogramlık hidrojen ile bir otomobilin 100 ile 150 km arasında kullanması gereken yakıt ihtiyacı karşılanabiliyor.

Araştırmacılar SoHHytec adlı bir şirket ile teknolojilerini laboratuvardan sanayiye taşımayı planlıyorlar. Açık kaynaklı bir yazılım ile sistemin anlık performansının izlenebileceği söyleniyor.



 


Kaynak:

sciencedaily.com
►actu.epfl.ch

 

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.