elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Şebekelerinde Maliyeti Düşüren Yeni Yaklaşım Geliştirildi

Elektrik şebekelerinin kullanımı tüm dünyada hızla artmakta ve buna bağlı olarak şebekenin kullanımı ile bazı engeller ortaya çıkıyor. Singapur Üniversitesi’nden bilim insanları, ortaya çıkan engelleri kaldırmak için bazı yaklaşımlar ortaya çıkardılar. Detaylar haberimizde.



A- A+
16.11.2019 tarihli yazı 6764 kez okunmuştur.
Rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları nüfusun artmasına bağlı olarak hızla gelişiyor. Yakın gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarının artması bekleniyor. Bu artış ile elektrik şebekesinin kullanımında da artış oluyor.

Yenilenemeyen enerjiye olan bağımlılığı azaltan modern bir elektrik şebekesi, çevre koruması açısından tartışılmaz avantajlara sahip olmakla birlikte, maliyeti açısından dezavantajlara sahiptir. Yenilenebilir enerjinin üretim teknolojileri değişkendir ve her zaman tam olarak dağıtılamaz. Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi liderliğindeki uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, yenilikçi bir çözüm bulmak için bir araya geldi. 

Yenilenebilir enerji kaynakları kontrol edilemeyen kaynaklardan oluşuyor. Klasik optimum güç akışı (OFP) çözümleri, aşırı yüklenmeler ve elektrik kesintileri için üretim politikaları sunuyor. Mevcut OFP’ler belirli bir zaman dilimi için beklentilerin ve üretim seviyelerinin çok basit tahminlerine dayanarak hesaplanmaktadır. Bu tahminler elektrik şebekeleri için de doğru olsa dayenilenebilir enerji kaynakları için doğruluğu bulunmuyor.

Giderek daha pahalı ve politika sınırlamalarına tabi olan artan yatırımlara rağmen, yenilenebilir enerji üretiminin getirdiği belirsizlik nedeniyle elektrik kesintileri hala sık sık meydana geliyor. Bu durum, yalnızca iletim hatlarının teknolojik iyileştirmelerine ve kontrol edilebilir üretim kapasitesine yapılan yatırımlara dayanan bir stratejinin artık yeterli olmadığını gösteriyor.

 

Maliyetleri Düşüren Keşif


Araştırmacılar, bu modern elektrik şebekeleri için üretim maliyetlerini düşüren ve aynı zamanda elektrik şebekesindeki kısıtlamaların güvenli olmasını sağlayan yeni bir strateji önerdiler. Bu strateji aşırı yüklenmeyi ve elektrik kesintilerini önlüyor. Aşağıda, klasik yaklaşımda bulunan hat yüklemesi soldaki grafikte, önerilen yaklaşımdaki hat yüklemesi sağdaki grafikte belirtiliyor.
 

Araştırmacılar, güç akışı problemlerinin dışbükey gevşetmeleri ve sertifikaları olan yeni senaryo kavramına dayanan randomize bir algoritma önerdiler. Önerilen çözüm, grafikte gösterildiği gibi etkinliği, nominal elektrik üretim maliyeti üzerinde önemli bir etki olmadan kısıtlama ihlali olasılığını önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Yaklaşımın hesaplama açısından çok verimli olduğu söyleniyor.

Araştırma, IEEE Ağ Sistemlerinin Kontrolüne İlişkin İşlemlerde yayınlandı.



Kaynak


►techxplore.com
►interestingengineering.com
PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.