elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Data Konnektörü Seçiminde Nelere Dikkat Edilmesi Gerektiğini Biliyor Musunuz?

İletim türlerinin en önemlisi olan data iletiminde, kesintisiz veri aktarımının olmazsa olmazı olan data konnektörü seçiminin ne denli kritik olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki projelerimiz için data konnektörü seçerken, hangi noktalara dikkat etmemiz gerektiğinin ne kadar farkındayız? Bu yazımızda sizler için seçim kriterlerinden bahsedeceğiz



A- A+
11.05.2020 tarihli yazı 8521 kez okunmuştur.

Konnektör Arayüzü


İletim yapılacak noktalar arası bağlantıyı sağlayacak farklı arayüzlerde konnektörler bulunmaktadır. Hem saha hem de cihaz uygulamalarında tercih edebileceğiniz RJ45, M12, D-SUB, USB vs gibi seçenekler bulunmaktadır. Uygulamanız doğrultusunda ihtiyacınız olan kutup sayısı ve taşınacak akım değerine uygun olacak istediğiniz iletim yüzünü seçerek başlayabilirsiniz.

 


Phoenix Contact'ın sizlere sunmuş olduğu konnektör arayüzlerini tanıtan kısa video için aşağıdaki videoyu izleyiniz.



İlginizi Çekebilir: PCB Bağlantı Teknolojileri ve Özellikleri 


İletim Hızı


Veri aktarımı yaparken ihtiyacınız olan iletim hızı doğrultusunda seçim yaparak konnektör seçeneklerini belirlemek işinizi kolaylaştıracaktır. Uygulamada gereksinim duyduğunuz iletim hızının karşılığı “kategori”dir. Konnektör özelliklerine baktığınızda hangi kategoride yer aldığı, uygun mesafe aralığı sağlandığında erişebileceğiniz maksimum aktarım hızını gösterir.
 
 
Bakır bazlı iletimde mesafenin iletim hızı ile bağlantılı olduğu unutulmamalıdır. Yukarıda yazan hız limitleri, önerilen iletim mesafeleri kapsamında geçerlidir. Mesafe arttıkça iletim hızı düşer.

 

En çok tercih edilen CAT6A kategorisinde kullanılmak üzere tercih edebileceğiniz Phoenix Contact ürünlerini hızlıca tanımak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
 


Bağlantı Yöntemi


Uygulamacılar bağlantı yapılacak birden fazla noktanın ve farklı mesafelerin söz konusu olduğu projeler için montajlı kablo almak yerine data kablosu ve data konnektörü alarak sahada montajını kendisi yapmaktadır. Sahada yapılacak konnektör bağlantısının kullanıcıyı fazla işçilikten kurtarıp zaman kazandırması ve yanlış yapmasını önleyecek basit bir sistem sunması gerekmektedir. Seçeceğiniz konnektörün bağlantı yöntemi size hız kazandırmalıdır. Vidalı, krimp bağlantılı gibi yöntemlerin yanı sıra sahada işi kolaylaştıracak alternatifler tercih edilmelidir.

Phoenix Contact, sahadaki uygulamacılara hız kazandırmak için geliştirmiş olduğu IDC bağlantı şeklinden şu şekilde bahsetmektedir:

IDC (izolasyon kaydırmalı bağlantı) geçmeli konnektörler için sunulan en hızlı bağlantı yöntemidir. Kabloların soyulmasını gerek olmadan, konnektör içinde bulunan izolasyon kaydırma kontakları kablo izolasyonunu keser, izolasyon içerisinde litz teli ile temas ederek iletimi başlatmış olur.

Bilinen eski tip sıkmalı konnektörle kıyaslandığında el aleti kullanımı ve maliyeti, sahada yanlış yapma riski, vakit kaybı gibi kullanıcının canını sıkan hususlardan sizi kurtarmış olur.

Konnektör içinde bulunan kulakçıklar üzerindeki renk kodlamaları sayesinde kabloları yerleştirin, kulakçıkları kapatın, fazlalıkları kesin ve son olarak dışı muhafazayı yerleştirin. IDC bağlantı yöntemini en çok kullanılan RJ45 ve M12 arayüzlü ,metal ve plastik konnektör ihtiyaçlarınızda tercih edebilirsiniz.

IDC (izolasyon kaydırmalı bağlantı) ile ilgili sorularınızı yanıtlamak için, Phoenix Contact'ın sizler için hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz.
 


Ekran Seçeneği


Ekranlamanın amacı, en az kayıpla en doğru şekilde veri aktarımının yapılmasıdır. Bakır bazlı iletim, çevresel koşullardan etkilenmektedir. Veri iletimini radyo frekansından, elektromanyetik etkilerden, şebekedeki parazitlerden korumak için ekranlı konnektörler tercih edilmelidir. Özellikle uygulamalarda veri iletiminin yanında güç iletimi de yapılıyorsa, iletimin etkilenmemesi için 360° ekranlı ürünler kullanılmalıdır. Konnektörler birlikte kullanılacak kablonun da ekranlı olması gerekmekte, bu şekilde korumanın devamı sağlanmalıdır. Sadece tek bir ürünün ekranlı olması iletim kalitesini muhafaza etmeye yetmez.


Koruma Sınıfı


Uygulamanın bulunduğu ortama bağlı olarak toza ve suya karşı koruma istenebilir. Cihaz uygulamalarında bu özelliğe ihtiyaç duyulmazken bilhassa saha uygulamalarında konnektörlerin çevresel faktörlere maruz kalacağı düşünülerek uygun IP koruma seçeneği doğrultusunda ürün seçimi yapılmalıdır. Standart konnektörlerde koruma sınıfı IP20 olup, tercihe göre IP69K’ya kadar koruma sağlayan konnektörler tercih edilebilir.

Bu özellikler doğrultusunda www.phoenixcontact.com sitesi üzerinden seçiminizi kolaylaştıracak filtreler aracılığı ile uygulamanız için en doğru konnektörü kendiniz seçebilir ya da osahin@phoenixcontact.com mail adresine mail atarak teknik destek alabilirsiniz.

Ürün kataloğuna ulaşmak ve daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Öznur Şahin

Ürün Grubu Yönetmeni / Cihaz ve Saha Bağlantı Sistemleri  


Kaynak:

     

                                                        

                   

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar