elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çiziklerini Onaran Telefon Ekranı

Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nden kimyagerler, kırılan telefon ekranlarına çözüm olabilecek bir yöntem geliştirdi: Kendi kendini tamir eden ekran. Araştırmacılar bu malzeme üzerinde defalarca testler gerçekleştirdi ve malzeme her seferinde kendini tamir etmeyi başardı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
13.04.2017 tarihli yazı 12647 kez okunmuştur.

24 Saat İçinde Yeniden Birleşti

Kaliforniya Riverside Üniversitesi'nden kimyagerler, kırılan telefon ekranlarına çözüm olabilecek bir yöntem geliştirdi: kendi kendini tamir eden ekran. Araştırmacılar bu malzeme üzerinde defalarca testler gerçekleştirdi ve malzeme her seferinde kendini tamir etmeyi başardı. Malzemeyi ortadan ikiye kesen araştırmacılar, 24 saat içinde malzemenin tekrar birleştiğini gördü. Bu malzemeyi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise elektriği iletebilmesi.



► İlginizi Çekebilir: Kırılmaz RFID Çipleri

 
Orijinal boyutunun 50 katına kadar esneyebilen malzeme, esnek polimer ve bir iyonik tuzdan yapıldı. İyon dipol etkileşimi adı verilen özel bir bağla bağlanan moleküller, malzeme kırıldığı ya da çizildiği zaman birbirlerini çekerek malzemeyi düzeltiyor.

 

Wolverine'den Esinlenilmiş

Fütüristik gelebilir gibi görünse de, Chao Wang, kendi laboratuarı tarafından üretilen ürün gibi malzemelerin üretimi için en az üç yıldır çalışıyor. Chao Wang'ın kendi kendini yenileyen malzemelere olan ilgisi ise Marvel karakterlerinden Wolverine'e olan hayranlığı yatıyor.
 
Wang, Business Insider'a verdiği demeçte; "Üç yıl içinde kendini iyileştiren ürünler piyasaya çıkacak ve günlük hayatımızı değiştirecek ve cep telefonlarımız şu ana kadar elde edebileceğinden çok daha iyi performans gösterecek" dedi.



 
Bu malzemenin en önemli özelliği elektrikle aktive edilebilen yani iletken olması. Ayrıca piller, elektronik cihazlar ve robotları iyileştirmek için kullanılabilen, şeffaf, kendi kendine iyileşen, yüksek gerilebilir malzeme olması da önemini arttırmaktadır.
 
Daha önce LG’nin G Flex modeli gibi telefonlar, cihazın arka yüzünde buna benzer kendi kendini düzeltebilen malzemeler kullanmıştı. Ancak bu malzemeler elektriği iletmediği için ekranlarda kullanılamıyordu. Çoğu telefon ekranının altında, dokunduğunuzda kendini tamamlayan bir devre bulunuyor. Parmaklar da iletken olduğu için devre bu şekilde tamamlanabiliyor. Bu sistemin çalışabilmesi için ekranın da iletken malzemeden üretilmiş olması gerekiyor. 
 
Araştırmacılar yeni malzemenin 2020’de dokunmatik ekranlarda ve bataryalarda kullanılabileceğini ifade ediyor.

 
Kaynak:

► ScienceAlert 

► UC Reverside
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.