elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uzay'a Gönderilen Falcon-9 Roketi Dikey Olarak Dünya'ya İniş Yaptı

Paypal’ın kurucusu ve Tesla Motors’un ortağı, çağımızın dahilerinden Elon Musk’un kurucusu olduğu SpaceX şirketi bir ilki daha başardı. Yüksek maliyetli uzay roketlerinin dikey olarak yere inip tekrar kullanılabileceğini ispatladı. Detaylar haberimizde.



A- A+
25.12.2015 tarihli yazı 7234 kez okunmuştur.
SpaceX Falcon-9 roketi tarihi dikey inişini 21 Aralık 2015 Pazartesi sabahı gerçekleştirdi. Gözlemciler bu alanda yapılan böylesi bir ustalıklı işin ilk defa görüldüğünü söylüyor. Kalkış, Florida eyaleti Cape Canaveral özel askeri üssü üzerinden yapıldı. Şirket haziran ayındaki kalkış anı patlamasından beri bu üssü kullanıyor.
 

 
►İlginizi Çekebilir: Roketsan UMTAS | Yerli Teknolojiler


SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk roketin inişini " Welcome back, baby!" tweeti ile haber verdi. SpaceX, daha önce birçok kez uzaya göndermiş olmasına rağmen yörüngeye ulaşıp, tekrar kullanımlı olarak roketin geri dönmesi ilk kez başarıldı. Daha önceki tüm başarısız girişimler yüzer iskeleler üzerine yapılan inişlerdi. Falcon-9 un maliyeti 16 milyon $ sadece bu görevde harcadığı yakıtı $200.000 bu da tekrar kullanılabilir roketlerin ne kadar tasarruf sağlayabileceğinin bir diğer göstergesi.
 
 
 
Geçtiğimiz ayda Amazon CEO'su Jeff Bezos tarafından kurulan "Blue Origin" şirketine ait New Shepard roketi de dikey iniş gerçekleştirmişti ama Elon Musk onun farklı ölçüde gereksinimleri olan bir yörünge altı gezisi olduğunu söylüyor. Falcon-9’un uçuşu "New Shepard"' a göre iki kat daha yüksek irtifadaydı.
 
  
 
Yeniden kullanılabilir roketler, uzay turizmini ve Mars yolculuğunu daha yapılabilir kılıyor. Aynı zamanda SpaceX Uluslar Arası Uzay İstasyonu'na malzeme göndermek üzere NASA ile $1.6 milyar lık bir kontrata sahip.

Falcon9 bu tarihi görevi ile farklı şirketler için 11 adet ORBCOMM uydusunu uzaya taşıdı ve sorunsuz bir şekilde yerleştirdi.

 



Kaynak:

Gizmag

Yazar: Alperen Kara

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.