elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uçan Rüzgar Türbini |
Buoyant Airborne Turbine

Rüzgar, yenilenebilir enerji kaynaklarından en çok kullanılan enerji türlerinden bir tanesi. Ancak bu enerjiyi kullanırken de verimli kullanmak gerek. MIT mühendislerinin kurduğu bir şirket olan Altaeros Enegies şirketi daha az maliyetle yeryüzünde üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık iki katı daha fazla enerji elde edebilen uçan rüzgar türbini geliştirdi. Peki sistem nasıl çalışıyor? O kadar yüksekliğe nasıl çıkarılıp enerji elde ediliyor? Avantajları neler? Cevapları yazımızda.



A- A+
22.04.2014 tarihli yazı 17038 kez okunmuştur.
Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında günümüzde çok önemli bir yere sahip. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisinin kullanımında da enerji verimliliği çalışmaları devam etmekte. Rüzgardan daha verimli enerji elde etmek adına Altaeros Energies şirketi dünyanın ilk uçan rüzgar türbinini geliştirdi.

Uçan rüzgar türbini, hem türbin kurulum maliyetlerini azaltıyor hem de rüzgar enerjisinden daha fazla faydalanılmasını sağlıyor. Çünkü daha güçlü ve sürekli rüzgarlar barından daha yüksek yerlerde yeryüzünde üretilen elektrik enerjisinden iki kat daha fazla enerji üretilebiliyor.

 



► İlginizi Çekebilir: Her Açıdan "Rüzgar Enerjisi"


Peki Sistem Nasıl Çalışıyor?

BAT (Buoyant Airborne Turbine), şekil olarak zepline benzese de havalandırmak için kendi yapısında helyum gazı barındırıyor. Bu helyum içeren yapının ortası boş. Sadece orta noktasında generatör var. Orta noktası 3 kanatlı bir rüzgar türbini gibi düşünülebilir. Bir römork yardımıyla içi helyum dolu balon ve ortasındaki kanatlı türbin gökyüzüne salınıyor. Bu kanatlı türbin içi helyum dolu balon yapıya halatlar yardımıyla gerdirilmiş bir şekilde tam ortasında duruyor. Bu türbinin testleri önce yerden 100 metre, sonra da 350 metre yükseklikte yapıldı. Asıl amaç 1000 metre yükseklikte kullanmak. Yeryüzünden kurulan rüzgar türbinlere göre çok daha fazla performansla çalışıyor. Önceden de dediğimiz gibi türbin kurulum maliyetinin daha az olması, hızlı kurulumu ve gürültüsüz çalışması önemli avantajlarından.
 



► İlginizi Çekebilir: Ev Yapımı Rüzgar Türbini | TED Hikayeleri
 

Altaeros Energies  firması MIT mühendislerinin kurduğu bir şirket. Bu şirket gökyüzünde haberleşme ve uydu teknolojileri üzerine çalışmalar yapıyor. Geliştirdikleri ilk uçan rüzgar türbini sayesinde havada üretecekleri elektrik enerjisinde rekor kırmayı amaçlıyorlar. Tasarım 1000 metre yükseklikte var olan daha güçlü rüzgarlardan faydalanmak amacıyla yapıldı.

Buoyant Airborne Turbine’in düşük maliyetli olup çevreye zarar vermeden enerji üretmesinin yanında kolay taşınabilmesi ve dünyanın her  yerine hatta gelecekte uzayda bile kullanılması düşünülmesinin yanında tasarım, gelecekte çok önemli bir enerji kaynağı olacağı düşünülüyor.

 

Projeye 2013 yılında 1.3 milyon dolar sermaye ayrılmasına rağmen alınan verimli sonuçlar sonucunda projeye daha fazla yatırım yapılacak. Özellikle yenilenebilir enerji alanında verimlilik anlamında gerçekleştirdiği muazzam sonuçlar gelecekte onu enerji üretiminde başlıca rol oynayacağı belirtiliyor.


Sistem hakkında daha fazla bilgi almak ve sahada nasıl çalıştığını görmek istiyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. 


 


 

Kaynak:

► altaerosenergies.com
► phys.org

 
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.