elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Okyanus Dalgaları ile Elektrik Üretiminde Yeni Tasarım

Rüzgâr ve güneş enerjisi, fosil yakıtlara karşı cazip alternatifler haline geldi. Ancak yine de yenilenebilir enerji çeşitliliğini ne kadar artırırsak o kadar yararımıza olacaktır. Okyanus dalgaları bu konuda yeni bir fırsat ortaya koymakta. Avustralya şirketi Wave Swell Energy, okyanus dalgaları üzerinden enerji sağlamak için yeni bir cihaz geliştiriyor.



A- A+
20.05.2017 tarihli yazı 12083 kez okunmuştur.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 191 ülkenin imzaladığı Paris İklim Antlaşması, Kasım 2016'da yürürlüğe girerken, anlaşmaya taraf olan ülkeler 21. yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 2°C üzerinde yükselmesini önlemek için çalışmaya söz verdi. Bu, iddialı ve hayati bir hedefte yenilenebilir enerji kaynaklarını keşfetmek ve bunları kullanmak, sonuca ulaşmada kilit rol oynayacaktır.


 
►İlginizi Çekebilir: Swensa'da Dev Gelgit Enerjisi Projesi

Okyanusun sonsuz hareketi mükemmel bir kaynak ve bu zamana kadar bu enerjinin kullanımı adına birçok yaratıcı metod gördük. Wave Swell’in ürettiği çözümü şirket yöneticilerinden Denniss şöyle açıklıyor: “Esas olarak yapay bir delik var. Yani su altında açık olan, bazı vanalar ve türbinler haricinde üstten mühürlenmiş bir mağara gibi. Bunun anlamı dalga yapı tarafından geçerken suyun mağaraya girmesi ve içeride yükselmesi. Hava bir dizi valf vasıtasıyla itilir ve sonra dalga geri çekildiğinde bu valfler kapanır. Böylece su düşmek için harekete geçer ve bu haznenin içinde kısmi bir vakum oluşturur sonrada havayı arkadaki türbine doğru emen türbini döndürür, elektriği üreten şey de budur" diyerek açıklıyor.


 
Bu tasarım genel olarak salınımlı su sütunu (OWC) kavramına dayanıyor. Ancak önemli bir farka sahip. OWC sistemlerin çoğu yalnızca türbin aracılığıyla "nefes alıyor" yani havanın hem içeriye hem de dışa doğru geçmesine izin vermek için bazı verimlilik kayıpları pahasına tasarlanması gerekiyor. Ancak Wave Swell'in cihazı ile dışarıya atılan hava vanalar vasıtasıyla dışarı atılmakta, yani türbin yalnızca gelen havayla uğraşmak zorunda olduğu için daha basit bir tasarıma sahip.
 
Önceki salınımlı su sütunları tasarımla ilgili asıl sorun, akışın iki yönlü olması. Başka bir deyişle, dalgalar yükselirken havayı türbin ötesine doğru bir yönde dışarı iter, sonra dalgalar düştükçe hava türbinin gerisine doğru farklı bir yönde geri çekilir. Hava geri çekilirken ileri yönde dönmekte olan türbinleri ters yöne zorlar ve yavaşlayan türbinlerin enerji üretim verimliliği düşer. Bu yüzden Wave Shell’inki gibi tek akış yönlü bir türbin sistemi daha verimlidir.



 
Wave Swell Enerji projelerini Tazmanya ve Avusturalya ana karası arasında bulunan King adasında denedi. İki binden az kişinin yaşadığı adanın elektrik enerjisinin %65’i solar, rüzgar ve salınımlı su sütunu tarafından karşılanıyor. 2015 yılında ada elektriğinin %100’ü 33 saat boyunca yenilenebilir enerji tarafından karşılandı.
 
Kaynak:

►newatlas
Alperen Kara Alperen Kara Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.