elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hindistan'dan Güneş Enerjili Yolcu Trenleri!

Yeni Çoklu Üniteli Dizel Elektrikli Tren (DEMU), Hindistan Demiryolu Bakanlığı tarafından hizmete alındı. Tren vagonlarının üzerine yerleştirilen solar paneller sayesinde güneş enerjisiyle enerji sağlanıyor. Detaylar haberimizin devamında...



A- A+
29.07.2017 tarihli yazı 8296 kez okunmuştur.
Proje, Hindistan Demiryolları Bakanlığı’nın dizel yakıtla çalışan trenlerin bıraktığı karbon ayak izini azaltma kararının bir sonucu olarak ortaya çıkmış.  Planlanana göre gelecek 5 yıl içerisinde 1000 MW enerji üretim kapasitesine eş değer sayıda solar panel trenler üzerine yerleştirilmiş olacak. 1,600 hp'lik DEMU treninin çatısı üzerindeki PV panelleri gün ışığını enerjiye çeviriyor. Bu enerji; trenin aydınlatması, otomatik kapının çalıştırılması, yolcuların giriş-çıkış bilgilerinin yazılı olduğu ekranın çalıştırılması ve benzeri elektrik ihtiyaçlarını karşılıyor ve fazla enerjiyi 120 Ah’lık batarya paketlerinde depo ediyor. Bu tür trenler sistemler normal olarak, elektrik enerjisi tahsisi için bir dizel-tahrikli jeneratörler kullanır. Solar paneller sayesinde daha az dizel jeneratör kullanımı sağlanarak hem yakıt hem de yer tasarrufu sağlanmakta.

 
►İlginizi Çekebilir: İlk Yerli Üretim Yüksek Hızlı Tren

Her bir kompartıman güç üretim kapasitesi 300W olan 16 adet fotovoltaik panele sahip, sistem günlük 20kWh enerji üretim kapasitesine sahip. Kullanılamayan enerji, bataryalarda depo edilerek gece boyunca tren elektrik sistemine verilebilecek. Ayrıca altı kompartımana sahip bir solar trenin yıllık 21.000 litre dizel yakıt tüketimi tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor.

Kasım 2016'da Hint Demiryolları tarafından yayınlanan bir enerji raporuna göre, Demiryolları tarafından tüketilen enerji maliyeti, çalışma masrafının % 24.16'sı olup bunun % 14.72'sini dizel harcamaları geri kalan % 9.44’nu elektrik tüketimi oluşturuyor. Demiryolları dizel faturası, 2007-2008 yılları arasında 7,297 milyar Rordan 2014-15 yılları arasında ise 22,716 milyar RR'ye yükselmiş. Demiryolları Hindistan’daki dizel yakıt tüketiminde ilk sıralarda bulunuyor. 2013-14 yıllarında, Hindistan Demiryolları'nın dizel yakıt tüketimi, resmi veriler itibarıyla yaklaşık 2.6 milyar litre...


►İlginizi Çekebilir: Raylı Sistemlerde Enerji Depolama
 
Banglore, Hint Bilim Enstitüsü, DEMU sistemi üzerinde araştırma ve deneme çalışmaları yürüterek yaklaşık 7.5 yılda yatırım geri dönüşü öngördü. Ancak, güneş fotovoltaik sisteminin yıllık amortisman oranı dikkate alındığında, bu süre 10.6 yıla kadar çıkabiliyor. Bir kompartımanın 25 yıllık bir ömrü vardır. Hint Demiryolları'nın 63.500'ün üzerinde kompartımana sahip olduğu çoğu en az yılın 300 günü güneş ışığına maruz kaldığı gerçeği göz önüne alındığında, bu sistem Hindistan Demiryolları’na yüksek miktarda kar sağlayabilir.

Hindistan Trenyolları Bakanlığı, proje dahilinde gelecek 6 ay içerisinde 24 vagona daha solar panel eklemeyi planlıyor. 
 
Alperen Kara Alperen Kara Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.