elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Cebelitarık Enerji İhtiyacının %15'ini Dalgalardan Sağlayacak

Son zamanlarda, okyanuslardaki su seviyesinin yükselip - alçalmasını kullanarak enerji üretimi düşüncesi popüler olmaya başladı. Dalgalardan enerji üreten santral sayısı da giderek artarken bunlara Cebelitarık da eklendi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.12.2015 tarihli yazı 7966 kez okunmuştur.
Paris'te dünya liderlerinin buluştuğu, iklim değişikliğinde büyük rol oynadığı düşünülen karbon gazı emisyonunu azaltma konulu programda Cebelitarık Hükümeti kendi yenilenebilir enerji planını faaliyete geçirdiğini duyurdu. İkonik İngiliz toprağı, Akdeniz'deki su seviyesinin yükselmesi ve düşmesinden enerji üretmek amacıyla  Eco Wave Power ile 5 Megawatt'lık dalga enerjisi santrali kurmak için anlaşma imzaladı.
 


Son birkaç yıldır Eco Wave Power'ı takip ettiğimizde, İsrail tabanlı bu şirket kendi küçük ölçekli şamandırasını ve okyanusun kabarmasıyla suyun yükselişi ve düşüşünden enerji üretecek şamandıralı sistemi geliştirdi. Genel olarak rüzgar tokmağı ve güç kanadı denilen enerji üretim sistemi şiddetli Karadeniz fırtınalarında yapılan testlerde ayakta kalabildi ve bu sistem için ilk ticari anlaşma bir dalga enerjisi santrali inşası için Çin ile imzalandı.
 


100 kilowatt Eco Wave Power güç istasyonu Çin'in doğusunda Zhejian'a bağlı Zoushan adasında bulunuyor ve tesis şu anda yer altından şebekeye bağlı durumdadır. Eco Wave Power'a göre Cebelitarık için bu küçük santral inşaatın ikinci evresinde 5 megawatt kurulu güce ulaşacak ve bölgenin elektrik ihtiyacının %15 kadarını karşılayacak. Böylece 2020 yılına kadar Avrupa birliğine verilen yenilenebilir enerji taahhüdü de karşılanmış olacak.
 


Eğer Çin tarafında bütün işler yolunda giderse ikinci aşamada santralin 50 megawatt'a kadar büyütülmesi söz konusu olabilir. Ayrıca Eco Wave Power, Kenya sahillerine 100 megawatt'lık bir santral inşası için anlaşmaya varıldığını da raporlarında belirtti.


Kaynak:


Gizmag

 
Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.