elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Arttırılmış Gerçeklik ile Kötü Hava Koşullarında Uçuş İmkanı

Zorlu hava koşullarında helikopterlerin uçmakta çok fazla sorun yaşadıkları bilinmektedir. Geliştirilen yeni bir sistemle pilotlar fiziksel ve zihinsel olarak daha az zorlanıyor ve kötü hava koşullarında uçuş kolaylaşıyor. Ayrıntılar haberimizde..



A- A+
28.07.2016 tarihli yazı 8740 kez okunmuştur.
Sis ve aniden ortaya çıkarak görüş alanını oldukça düşüren tipi gibi kötü hava koşulları pilotların fiziksel ve zihinsel yeteneklerini oldukça zorlamakta ve bazı durumlarda uçuş çok tehlikeli olmaktadır. Görüş açısı menzili 800 metrenin altına düştüğünde pilotların tepki süresi çok fazla kısalır ve bir binaya, enerji hattına ya da keskin dağ yamacına çarpma riski artmaktadır.
 

 
Kaskın içinden görüş: yeşil çizgiler dağ ve evleri gösterirken kırmızı çizgiler ise rüzgâr türbinlerini inşaat vinçlerini ve yüksek binaları temsil etmektedir.  "Münih Teknik Üniversitesi"

Kuşkusuz biz havayı kontrol edemeyiz ancak arttırılmış gerçeklik sayesinde kişinin görüş seviyesini artırabiliriz. Münih Teknik Üniversitesi (TUM) bilim insanları uçuş esnasında ileride tehlike yaratacak her türlü bilgiyi anlık olarak kaska monte edilmiş ekran sayesinde pilota aktaracak bir sistem geliştirdiler. Çalışmanın arkasındaki ekibin lideri ve uçuş esnasında sensörden alınan rota bilgisi ile arazi bilgisini birleştiren yazılımın geliştirilmesinden sorumlu Franz Viertler: "Amacımız arttırılmış gerçeklik teknolojisinden faydalanarak pilotların güvenliğini arttırmaktır."
 

Sıralı ışık takibi ya da kısaca LIDAR'ın burada kullanışlı olduğu net bir şekilde görülmüştür. Viertler: Helikopterin paletlerine tutturulan ölçüm cihazları mikrometre ölçekli dalgalar yayar ve ani değişiklikleri ya da engellerden yansıyan dalgaları ölçerek tespit bilgisini ekrana gönderir. Böylece pilot güzergahındaki arazide bulunan cisimlerin ana hat bilgisini, hız irtifa ve pozisyon gibi diğer uçuş bilgileri ile kask ekranında görebilmektedir. Kask ayrıca baş takip sistemi ile donatılmıştır böylece görüntü pilotun bakış açısının tam üzerine düşmektedir.

Bu yeni teknolojiyi test etmek için, Viertler ve ekibi 16 profesyonel helikopter pilotu ile farklı uçuş simülatörleri içerisinde bir deneme çalışma yürüttüler. Ekip görüş mesafesi 800 metrenin altına düştüğünde özelliklede 100 ile 400 metre arasında pilotlara daha hızlı ve güvenli uçuşun mümkün kılındığını ayrıca uçuş esnasında fiziksel ve zihinsel yeteneklerinin çok fazla zorlanmadığını raporla bildirdi.

 

Viertler: "Bu yeni teknoloji helikopterlerin uçuş esnasındaki kaza risklerini azaltabilir. Ana problem bulutlar ve kar yüzünden görüş açısının düşmesi ya da iniş ve kalkış anında ortaya çıkan aşırı tozdur." Arttırılmış gerçeklik teknolojisi beyaz körlüğün de üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır. Endüstrinin bu teknolojiye oldukça ilgi gösterdiğini belirten Viertler geçenlerde Florida West Palm Beach'te Amerikan Helikopter Derneği üyelerine sunduklarını gerçek helikopterlerde testlerinin çok yakında başlayacağını belirtmiştir.
 

Kaynak:

Technology.org
Kutlay SÜNGÜ Kutlay SÜNGÜ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.