elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye'mi LED'ler ile Öğreniyorum |
4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması İkincisi

Pelsan Aydınlatma'nın Ana Sponsorluğunda Marmara Fuarcılık tarafından her yıl gerçekleştirilen LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışmasının dördüncüsünün yapıldığı geçen yılda ikinci olan Semih Tetik, Berk Vural ve İbrahim Cevizci’nin, yarışmaya katıldığı proje olan "Türkiye’mi LED'ler İle Öğreniyorum" projesinin detayları yazımızda sunulmuştur.



A- A+
23.06.2014 tarihli yazı 16347 kez okunmuştur.
Pelsan Aydınlatma'nın Ana Sponsorluğunda Marmara Fuarcılık tarafından her yıl gerçekleştirilen LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışmasının dördüncüsünün yapıldığı geçen yılda yine büyük bir ilgi gördü. Bu yarışmada ikinci olan Semih Tetik, Berk Vural ve İbrahim Cevizci'nin yarışmaya katıldığı proje olan "Türkiye'mi LED'ler ile Öğreniyorum" projesi hakkında bilgiler vereceğiz. 



 Proje Özeti


Bildiğimiz üzere Türkiye haritası eğitim sistemimizin başköşelerinde yer alıyor ve ilkokuldan başlanarak her bireye öğretilmeye çalışılıyor. Bu proje ise bu uygulamanın kâğıt üzerinde değil de LED ile oluşturulmuş bir sistem üzerinde eğitime devam edilmesini öngörüyor.

LED, hayatımızın kopmaz bir parçası haline gelirken aydınlatmanın her alanında yararlı bir şekilde kullanılıyor. Bu zararsız yapı doğrultusunda okullarda kullanılan bir araç-gereç geliştirmesi amaçlandı ve LED merkezli bir sistem elde edildi. Projenin yapım süresi yaklaşık 1 ay sürmüştür.


 

 

Başvurular:  
► ledyarismasi.com

Formu eksiksiz doldurarak;
başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.





 Projenin Gerçekleşmesi 

— Araştırma Konusu: Türkiye’mizi öğrencilere görsel ışık efekti ile tanıtmak.

— Projenin Aşamaları: 

♦ Benzer bir eğitim setinin olmadığını araştırmak.
♦ Kullanılması gereken araç ve gereçleri araştırmak.
♦ Eğitim setinde insan sağlığına ve çevresine herhangi bir zarar vermemesine dikkat etmek.
♦ Öğrenciler için ne kadar yararlı olacağı konusunda öğretmenler ile görüşmek.
♦ Kullanılması istenen yere ve duruma göre cihaz seçmek.
♦ Sistemin maliyet hesabını yapmak.
♦ Malzeme teminatını yapmak.
♦ Projenin fiziksel olarak gerçekleşmesini sağlamak.
♦ Projeyi test etmek ve ölçümler gerçekleştirmek.
♦ Kullanıcıların bilinçlendirilmesini sağlamak.
 

 Giriş


Eğitim kalitesinin yüksek olması birçok toplum için istenilen durumlardan biri. Dünyada kullanılan kâğıt haritaların %90’ı ise öğrencilerde kalıcı bir bilgi oluşturamıyor. Aynı zamanda bu tip haritaların çevreye verdiği zarar da mevcut.

Aynı zamanda kağıt üzerindeki yazılar uzaktan zor okunur bir durumda. Bu yüzden de projemizde Türkiye haritasını ışıklı bir sisteme çevirmeyi amaçladık ve dersliklerde kullanıldığında olumlu bilgiler kazanılmasını istedik.

 
 

 Kaynak Tarama 


Projemiz için ana hatlarını ortaya koyduktan sonra çeşitli kaynak araştırmalarına başvurduk. Öncelikle öğretmenlerimizden konu ile ilgili bilgiler aldık. Ayrıca internetten araştırmalarımıza devam ettik ve Plex Glass malzememizi, LED’leri ve silikon dayanıklılıklarını öğrendik.

Öğrendiklerimiz ışığında gördük ki Plex Glass malzemesi elektrik yalıtkanı değil ve ayrıca havya ve silikon tabancası sıcaklığına karşı da dayanıklı.



 

 Projenin Oluşumu 


Plex Glass malzemesini temin ettikten sonra üzerinde 5 mm matkap ucu yardımıyla yarım delikler açarak ülke sınırlarını, bölgeleri ve illeri malzememiz üzerinde işaretlemiş olduk. Sınırlarda ve bölgelerde yeşil mantar LEDler, illerde ise kırmızı mantar LEDler kullanıldı.

LEDlerin sabitlenmesi için de silikon kullanıldı. Tüm LEDler yerleştikten sonra 4 tanesini bir grup olarak bağladık.

LEDlerin iki bacağı bulunuyor: (+) ucu anot, (-) ucu katot. İlk anot boşta kalacak şekilde ilk katottan lehimlemeye başladık. Diğer iki LED’in anot ve katotları ile seri lehimleme yapıldı. En sondaki LED için ise katot boşta kaldı.

4’erli gruplama ve lehimleme işleri bitince kırmızı tek damarlı kablo yardımıyla anotların hepsi bir kablo üzerinde birleştirildi. Katotlar da beyaz tek damarlı kablo ile birleştirildi.


Bölgeler ise birer atlamalı şekilde bağlandı ve 7 tane bölge butonu koyarak bölgelere ayırdık. İller için de 81 adet buton konuldu. Beslemeler ise yeşil mantar LEDler 3V çekmektedir ve 4 tanesi 12V ile beslenmelidir. Bu yüzden de 12V DC güç kaynağı kullandık.

Boşta kalan anot ve katot ucuna gerilim uygulayarak haritamızı ortaya çıkardık. Son olarak butonlar için görsel etiketler hazırlandı ve şehir, bölge etiketlemek için kullanıldı. Harita yüzeyini siyah cam filmi ile kapladık ve alüminyum kasalar yardımıyla montaj tamamlandı.



 Projenin Uygulanabilirliği 


Gerekli testlerden sonra projemizin uygulanabilir bir proje olduğunu gözlemledik. Öncelikle insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmuyor. Aynı zamanda eğitim sisteminin her alanında kullanılabilir. Bunun yanı sıra görsel bir sistem olarak da kullanılabilir. Eğitim kalitesini ve bilgiyi arttırmaya yönelik bir projedir. 



 Projenin Ekonomiye Katkısı ve Maliyet Analizi 


Uygulamalı ve görsel eğitim, okullarda verilen eğitim – öğretim kalitesini arttıracaktır. Türkiye haritasının tanıtılmasında daha yüksek verim elde etmeyi amaç edinen bu proje, istenilen illeri ve bölgeleri tek tek seçerek dikkat çekici ışıklarla tanıtabiliyor. Aynı zamanda en arka sırada oturan öğrenci için de kolaylık sağlayan sistem, Türkiye’mizin bölgelerini ve illerini en iyi şekilde öğretmeyi hedefliyor. 
 

 
Plex Glass 50 TL
1 Paket Yeşil Mantar LED 57.69 TL
Kırmızı Mantar LED 34.62 TL
Cam Filmi 20 TL
Buton 25 TL
Baskı 20 TL
TOPLAM 207.31 TL
 


4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması İkincilik Kazanan Proje Üyeleri:  "Semih Tetik, Berk Vural, İbrahim Cevizci" 


Pelsan Aydınlatma Ana Sponsorluğunda;
5. LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışması:
Başvuru: www.ledyarismasi.com/

 
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar