elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LED’Li Trafik Tescil Plakası |
4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Birincisi

Pelsan Aydınlatma'nın Ana Sponsorluğunda Marmara Fuarcılık tarafından her yıl gerçekleştirilen LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışmasının dördüncüsünün yapıldığı geçen yılda birinci olan Emre Yılmaz ve Aykut Başaran'ın yarışmaya katıldığı proje olan "LED’Li Trafik Tescil Plakası" projesinin detayları yazımızda.



A- A+
27.06.2014 tarihli yazı 9382 kez okunmuştur.
Geçmişten günümüze plaka aydınlatmasında düşük verimde çalışan sofit ampuller kullanılmaktadır. Projede bu tarz ampullerin kullanımına son vererek, kendinden LED’li harf ve rakam gruplarını içeren kolay okunabilir plaka tasarımı yapılmıştır. Mevcut sistemlerde kullanılan sofit ampuller yerine, hem ön hem de arka plaka aydınlatması için yeni nesil LED teknolojisi ile estetik bir entegre çözüm sunulmuştur. Türkiye’de ve dünyada ilk olacak olan “LED’li Trafik Tescil Plakası” ürününün tasarlanmasını ve üretimin sağlanması aşamalarına daha yakından bakalım.

►Proje Açıklaması

Trafik Tescil Plakaları yıllardır araçların trafik görevlileri tarafından tanınmasında kullanılan yegâne öğelerdir. Trafik Tescil Plaka bilgileri günümüzde gelişen teknolojiyle beraber araçların hızlarını tespit eden trafik radar sistemlerinde, hacizli araç, çalıntı plaka, kaçakçılık ve asayiş suçlarına karışmış araçların tespitinde, bazen de toplumsal terör olayları gibi toplumun güvenliğini etkileyen olaylarda kullanılmaktadır. Kameralı sistemlerden alınan ve bilgisayar ortamında görüntü işleme teknikleri kullanılarak elde edilen Trafik Tescil Plaka bilgileri sayesinde gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır.


 

Başvurular:  
► ledyarismasi.com

Formu eksiksiz doldurarak;
başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.



Projede, Trafik Tescil Plaka bilgilerini oluşturan harf ve rakam grupları entegre LED teknolojisi ile aydınlatılacaktır. Bu aydınlatma işlemi kesinlikle eski sistemlerde kullanılan sofit ampuller yerine LED kullanılarak yapılmayacaktır. Aksine yenilikçi bir yaklaşım olarak, Trafik Tescil Plaka bilgilerini oluşturan kabartma harf ve rakam grupları, iç kısımlarından entegre LED kullanılarak aydınlatılacaktır. Bu sayede entegre LED aydınlatmalı Trafik Tescil Plakaları, plaka tanıma sistemleri ve trafik yetkilileri tarafından özellikle gece vakitlerinde daha iyi bir şekilde gözlemlenebilir hale gelecektir.


Sürekli gelişen teknolojiyle birlikte araçlar mükemmel birer makine olma yolunda ilerlemektedirler. Ancak plakalar ise ilk kullanıldığı günden beri tasarım dışında çok fazla bir değişime uğramamıştır. Yaşadığımız teknoloji dünyasında Trafik Tescil Plakalarında, kullanım alanı gittikçe yaygınlaşan LED gibi önemli bir teknolojinin kullanılması yenilikçi bir yaklaşım olacaktır.

Günümüzde kullanılan otomobillerin ön plakalarında ışık bulunmamaktadır. Bundan dolayı araçları gözlemleyen trafik yetkilileri için bu bir problem olmaktadır. Örneğin bir suç işlendiği anda, suçun işlendiği yerde bulunan görgü tanıkları ön plakadan hiçbir şekilde aracın plakasını tespit edemezler.
 


Şekil 1: Karanlıkta Trafik Tescil Plaka Görüntüsü

 ►İlginizi Çekebilir : 3. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Birinci Olan Proje

Ancak projede üretilecek olan LED’li harf ve rakam gruplarından oluşacak olan Trafik Tescil Plakası, bu problemi basit ve akılcı bir yöntemle çözmektedir. Plakalar suç durumlarında görgü tanıkları tarafından, genel denetim durumlarında ise trafik yetkilileri tarafından entegre LED teknolojisi sayesinde kolaylıkla görülebilecektir.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bazı araçlara değişik renk ve şekilde özel tahsisli plakalar verilmiştir. Bu araçlardaki özel tahsisli plakalar, aynı şekilde entegre LED teknolojisi ile üretilecektir. LED’li Trafik Tescil Plakası uygulamasıyla, plaka harf ve rakam gruplarının renklerindeki değişiklikler LED üzerinden sağlanabilecektir. Örneğin; Emniyet teşkilatına ait araçlara takılacak LED’li trafik tescil plakalarında mavi LED, Büyükelçiliklerde görevli ve diplomatik muafiyet olan kişilere ait araçlara takılacak plakalarda yeşil LED, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlık Divanı Üyeleri ile Komisyon Başkanları ve Grup Başkan Vekillerine tahsis edilen araçların tescil plakalarında kırmızı LED kullanılabilir.
 

►Projenin Çalışması

►Projenin Yapım Süreci

Projenin yapım süreci birkaç aşamadan oluşmaktadır. Öncelikli olarak projede, geçmişte kullanılan trafik tescil plakalarındaki harf ve rakam gruplarına belirli sayılarda 5.2 mm genişliğinde delikler açılmıştır ve 5mm genişliğinde LED’ler bu deliklere yerleştirilmiştir. Trafik tescil plakaları kabartma harf ve rakam gruplarından oluşmaktadır. Harf ve rakam gruplarının iç kısımlarına, bu gruplar için özel olarak tasarlanmış baskı devre kartları yerleştirilmiştir. Baskı devre kartları bilgisayar ortamında tasarlanmıştır. Ardından tasarlanan baskı devrenin Trafik Tescil Plakası üzerine montajı yapılmıştır.

Baskı devre kartlarındaki LED bağlantıları sürekli yanacak şekilde olacağından dolayı, bağlantılar Şekil 2 de gösterildiği gibi yapılmıştır.
 


Şekil 2: LED bağlantısı

►Çizimler ve Değerlendirmeler

Coreldraw ve Ledtool programları kullanılarak şekil 3 deki görüntüler oluşturulmuştur. İlk görüntüde örnek bir Trafik Tescil Plakası üzerine Ledtool programı ile yerleştirilmiş LED’ler bulunmaktadır. Şekil 3 deki son görüntü, örnek LED’li Trafik Tescil Plakasının gece görüntüsüdür.
 


Şekil 3: LED’li Trafik Tescil Plakası

►İlginizi Çekebilir : Parlayan Yıldızımız LED

Ayrıca Trafik Tescil Plakasındaki LED’in güneş ışığının şiddetine göre parlaklığını ayarlayabilmesini sağlayan LDR kullanılmıştır. Plakalarda yer alacak LED'lerin, sürücülerin görüşünü olumsuz etkileyerek trafik güvenliğini tehlikeye atmaması için, gün ışığına göre otomatik parlaklık yönetimi devreye alınmıştır.

►Proje Maliyeti

Yaptığımız araştırmaya göre, 5mm ultra parlak 1000 adet LED paket fiyatı 12,99 dolardır. Toplu alım yapıldığında bu tutarın %40-%50 oranında aşağıya çekilebileceği düşünülebilir. Şoförler Odası'ndan aldığımız bilgiye göre, güncel sac plaka basım ücreti 22 TL'dir. Maliyet tablosunu Şekil 3’ü inceleyerek oluşturabiliriz. Örneğin R harfi için 17 LED, M harfi için 20 LED, 1 rakamı için 9 LED kullanılmıştır. Ortalama olarak harf başına 16 LED kullanılmıştır. Her bir Trafik Tescil Plakası yaklaşık 8 karakterden oluştuğu düşünülürse, plaka başına yaklaşık 108 LED kullanılacaktır. Şekil 3’deki Trafik Tescil Plakasında örnekte 110 LED kullanılmıştır.

1 metrekarelik baskı devre’nin yaklaşık maliyeti 150 dolardır. Trafik Tescil Plakası 11x52cm²’ lik bir alandan oluşmaktadır. Tablo 1’ de bir tane LED’li Trafik Tescil Plakasında kullanılacak ürünlerin fiyat listesini içermektedir.
 


Şekil 4: Maliyet Hesaplaması

►Uygulama Sonuçları

LED’li Trafik Tescil Plakaları’nın gece ve gündüz normal hava şartlarında 50 metre mesafeden görünmesi ve okunabilmesi beklenmektedir. Bu sistem ile gece ve gündüz trafikte seyir eden araçların plakaları sorunsuz olarak okunabilecek, trafik ihlalleri ve suçlara karışan araçlar kolayca tespit edilebilecektir.

4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Birincilik Kazanan Proje Üyeleri:  "Emre Yılmaz ve Aykut Başaran" 

 
Pelsan Aydınlatma Ana Sponsorluğunda;
5. LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışması:
Başvuru: www.ledyarismasi.com/


Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar