elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LED İle Yön Bulma ve İşaretleme |
3. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Üçüncüsü

Pelsan Aydınlatma' nın Ana Sponsorluğunda her yıl gerçekleştirilen LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışmasının üçüncüsünün yapıldığı geçen yılda üçüncü olan Cem Yalçın ve Fırat Cem Yücel' ın, yarışmaya katıldığı proje olan "LED ile LED İle Yön Bulma ve İşaretleme" detayları ile yazımızda.



A- A+
04.08.2013 tarihli yazı 12663 kez okunmuştur.

1) Proje Özeti


Proje, yön bulmak için sesli ya da görsel iletişimin yeterli olmadığı ya da olamayacağı halka açık alanlarda, sinema ve alışveriş merkezlerinde, kullanım amacına göre ulaşılmak istenen bir hedefin ve hedefe gidiş için en uygun ya da en kısa yolun LED'lerle belirlenip işaretlenmesi amacıyla tasarlanmıştır.  En basit şekliyle proje, sahaya dağıtılmış LED'leri FPGA tabanlı geliştirilecek sistem ile geniş bir kontrole sahip olarak kullanmayı hedeflemektedir.
 


 

Başvurular:  
► ledyarismasi.com

Formu eksiksiz doldurarak;
başvurunuzu tamamlayabilirsiniz

 
 


2) Projenin Çalışma Prensibi


İki farklı yöntem ile LED'lerin kontrol edilebileceği projede temel bir FPGA kullanılmıştır. 52 giriş-çıkış pinine sahip olan FPGA'nın sadece 40 pininin kullanımı bile bir çok uygulama için yeterli olmaktadır. Gelişmiş FPGA'larda bu sayı 800 pine kadar çıkmaktadır. Aşağıda bahsedeceğimiz kombinasyonlardan da anlaşılacağı üzere decoder devreler  ve gelişmiş FPGA'lar ile trilyonlarca LED kontrol edilebilmektedir.

 
 


2.1) Basit Matris Dizilimi


Bu dizilim; basit olmasından, az donanım gerektirmesinden ve küçük uygulamalar için yeterli olmasından dolayı ön plana çıkmaktadır. 40 pinli bir FPGA kullanıldığı düşünürsek 20 pini satır, 20 pini sütun olarak seçildiğinde 400 LED'li bir uygulama alanı oluşacaktır. Basit bir sürme devresi ile 400 LED üzerinde tam kontrol sağlanabilmektedir.

Aynı anda 2 LED'in durumu değiştirilmeye çalışıldığında komşu LED'lerde istenmeyen değişim olabileceğinden bir seferde tek LED'in durumu değiştirilmektedir. Ancak FPGA, Mhz seviyesinde çalıştığı için bir kaç periyotluk farkla tetiklenen sürücü devre ile ışık veren LED'ler insan algısında fark edilmeyerek sanki LED'lerin durumu aynı anda değişmiş gibi görülecektir.
 

 

Şekil1: Basit Matris Dizilimi LED Sürücü Devre



►İlginizi Çekebilir: 3. LED ve LED Aydınlatma Yarışması İkinci Olan Proje



2.2) Decoder Eklentili Matrsi Dizilimi


Basit matris dizilimine göre daha karmaşık bir yapıya sahip olan decoderli tasarımda 2^20*2^20 farklı kombinasyona sahip yaklaşık olarak 1.1 Trilyon'luk bir LED tarlası oluşmaktadır ve gerçekçi olan her uygulama için yeterli bir kontrol genişliğine sahiptir.

Yöntemin teknik ayrıntısına girmeden kısaca bahsedersek, 40 çıkış pininin her kombinasyonu farklı bir LED'in kontrol edilmesini sağlamaktadır. Bu kontrolün sağlanabilmesi için FPGA çıkışları decoderden geçirilerek satır ve sütun numaraları elde edilecektir. Basit Matris Dizilimi yöntemindeki LED Ünite şeması kullanılarak istenilen LED'in durumu değiştirilebilir. Kullanılacak alana göre decorderlerin özellikleri değiştirilerek uygulaya yönelik fiyat-performans oranı optimize edilebilmektedir.


3) Kullanım Alanları


3.1) Sinema Salonları


Projenin ortaya çıkmasını sağlayan, sinema salonlarındaki yer bulma problemidir. Sinema salonlarında özellikle gösterim başladığında karanlık ve gürültü içinde, insanlara rahatsızlık vermeden yer bulmak büyük bir sorundur. Bazı sinema salonları bu sorunu aşmak için yer bulmaya yardımcı elemanlar çalıştırmaktadır. 

Projenin uygulandığı bir sinema salonunun girişinde izleyici, yerini bir giriş elemanı üzerinden sisteme tanımlar ve o an girişten içeri yerleşene kadar, tüm koltukların altında birer tane olan ve aynı zamanda merdivenlerde de bulunan ve kabaca bir matrise benzeyen LED grubu izleyicinin en az kişiyi rahatsız ederek geçeceği yolu yerden işaretleyerek izleyiciyi koltuğuna kadar götürür. Sinema salonlarında karmaşıklığı ve stresi azaltabilecek bu proje ile salon sahipleri, yer gösterme elemanı çalıştırmak zorunda kalmaz.




3.2) Alışveriş Merkezleri


Sinema salonu örneğinde olduğu gibi alışveriş merkezlerinde de mağaza veya aranan ürünü bulmak çoğu zaman zorlayıcı olmakta ve zaman kaybettirmektedir. Alışveriş merkezlerinde yol kenarlarına döşenecek LED'ler ile aranan mağaza veya ürüne ulaşmak için giriş cihazları koyulduğunda, müşteriler istedikleri mağaza veya ürünü seçtiği zaman LED işaretlerini izleyerek hedeflerine rahatlıkla ulaşabilir. Müşteri memnuniyeti için önemli olan bu uygulama ile alışveriş merkezleri ve mağazalar çok daha az eleman çalıştırabilir.


4) Maliyet Analizi

 



Cem Yalçın, Fırat Cem Yücel  /  3. LED ve LED Aydınlatma Yarışması Üçüncüleri



Kaynaklar :
 
►xilinx.com/support/documentation/data_sheets/ds099.pdf 
►TÜİK Kültür İstatistikleri 2010, sayfa 169 ISSN: 1300-1167
►tr.farnell.com


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar