Temiz Kömür Teknolojileri │ İkinci Bölüm
Fosil bir yakıt olan kömürün çevreyi ve havayı kirlettiği her ne kadar bilinen bir durum olsa da son günlerde gelişen teknolojiyle birlikte bu gibi durumların minimuma indirildiği veya tamamen ortadan kaldırıldığını söyleyebiliriz.
Kömür Hazırlama ve İyileştirme Teknolojileri
“Temiz kömür teknolojileri” kavramı, genel olarak, kömür üretimi, hazırlanması ve kullanımı süreçlerinde verimlilik ve çevre boyutlarını birarada kapsayan bir tanımlamaya işaret etmektedir. Söz konusu teknolojiler; bir taraftan emisyon ve atıkların azaltılmasını diğer taraftan birim kömürden elde edilecek enerjinin arttırılmasını hedeflemektedir. Kömür hazırlama ve iyileştirme teknolojileri ile kömür oluşum sürecinde ve üretim sırasında kömüre karışan inorganik maddelerin(özellike kükürt ve kül yapıcı çeşitli mineraller) bir kısmını kömürden ayırarak azaltma veya nem oranını düşürerek kalori değerini yükseltmek mümkün olabilmektedir. Bu prosesler daha çok fiziksel olarak uygulanır.
Kömürün kullanım amacına yönelik olarak :
►kırma/öğütme
►eleme/boyutlandırma
►susuzlandırma
►yıkama
İşlemlerinden oluşmaktadır.
Kırma/öğütme: Kömürü mineral maddeler ile piritik kükürt gibi safsızlıklardan temizleyebilmek için öncelikle içindeki safsızlıklarla kömür arasında bir serbestleşme olması gerekir. Kömür iri boyutta olduğu zaman taşıma,depolama,hazırlama vb işlemler daha kolay ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Kömürün yıkanabilirliği: Uygun aralıkta seçilen farklı yoğunluktaki ağır sıvıların hazırlanmasından sonra kömür numunesi en düşük yoğunluktan başlayarak her bir ağır sıvıda yüzdürme batırma işlemine tabi tutulur böylece kömürün içindeki istenmeyen maddeler fiziksel olarak ayrılır.
Susuzlandırma: Yıkanmış kömürdeki suyun çeşitli işlemlerle uzaklaştırılmasıdır.
Bu fiziksel işlemlerin yanısıra çeşitli termokimyasal işlemlerle kömürün verimi ve zararlı etkileri azaltılabilir. Bu proseslerden en önemlileri piroliz,sıvılaştırma ve gazlaştırmadır.
Piroliz, Sıvılaştırma ve Gazlaştırma
Oksijenin olmadığı bir ortamda yüksek sıcaklık etkisiyle meydana gelen termal bozunmaya piroliz denir. Piroliz sonucunda gaz karışımı,sıvı karışımının(ortam şartlarında kondense olan sıvı) yanısıra karbonce zengin kok materyali elde edilir. Aynı zamanda hidrojen teknolojisi için H elde edilir.
Sıvılaştırma piroliz olayına benzerdir fakat elde edilen ürün sıvıdır. Sıvılaştırmadan elde edilen ürün dizel yakıt olarak kullanılabilmektedir.
Herhangi bir karbon(C) materyalinin az oksidatif ortamda termal bozunmasına gazlaştırma denir. Gazlaştırma sonucunda sentez gazı elde edilir geriye kalan ksısım da kok tur.Sentez gazı üretilmesinin amacı:
►kimyasal üretim
►elektrik üretimi
►sıvı yakıt ve hidrojen üretimi
►boru hatları ve petrokimya
Endüstrisinde kullanılır. Bu proseslerin genel amacı kömürden kok elde etmek,kömürün kalitesini yükseltip en yüksek verimle kullanmak. Aynı zamanda kömürdeki zararlı minerallerin ve kimyasalların etkisini en aza indirgemektir.
Sonuç
Elektrik üretiminde önemli bir paya sahip olan kömür fosil bir kaynaktır. Çevresel etkileri olumsuz olan kömürü mevcut teknolojileri iyileştirip,modern,temiz ve yeni teknolojilerle çevresel etkilerini azaltıp daha verimli kullanmak mümkün olabilmektedir.
Kaynaklar
►www.dektmk.org.tr
►www.tki.gov.tr
►www.taskomuru.gov.tr
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi