elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Füzyon Enerjisinin Kullanımı İçin Yapılan Çalışmalar Sonuç Verdi

Bir füzyon reaktöründen temiz bir şekilde elektrik üretilmesi uzak bir hedef olmaya devam ediyor, fakat bilim adamlarının yaptıkları bir test sonucunda füzyon enerjisinin zararsız bir şekilde kullanılması adına büyük bir adım atılmış oldu. Çalışmada bir yakıt peletinin içine enerji pompalanarak yüksek miktarda füzyon enerjisi elde edildi. Haberimizin detayları yazımızda.



A- A+
26.02.2014 tarihli yazı 16045 kez okunmuştur.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı bilim adamlarının füzyon enerjisi üzerine çalışmaları sonuç verdi. Araştırmacıların sunduğu son rapora göre füzyon enerjisi yolunda büyük bir adım atılmış oldu. Bilim adamlarının uzun süredir umdukları ise füzyon enerjisinin gücünden yararlanarak elektrik üretmek. Fakat kontrollü füzyon enerjisi elde etmek ise oldukça zor bir durumdur, bu tür reasiyonları başlatmak için olağanüstü yüksek konsantrasyonlu enerjiler gerekmekte ve devam eden reaksiyonların kendi kendini beslemesi gerekmektedir.
 
LLNL Ulusal Ateşleme Tesisi’ndeki (NIF) araştırmacılar sırasıyla bir ve iki nötronlu hidrojen izotopları olan döteryum ve tirityum içeren  yaklaşık 1mm’lik küçük bir kapsülde füzyon enerjisini elde etmeyi başardılar. Deney sonucunda elde edilen enerji miktarı ise 1.85 MJ olarak kayıtlara geçti.

 
 


►İlginizi Çekebilir: Nükleer Enerji Dosyası

 
Nature dergisinde yayınlanan sonuçlara göre araştırmacılar, önceki yapılan döteryum-tirityum deneylerine göre 10 kat daha iyi sonuçlar alındığını belirtti. Ancak tüm denemelere rağmen tutuşma oldukça kısa olmuş ve yakıtın ürettiği enerjinin küçük bir miktarına ulaşılmıştır. Bu deneyle birlikte gerçekleşmesi oldukça zor olan kontrollü füzyon gerçekleştirilmiş oldu ve bu uzun yıllar süren çalışmaların sonucunda elde edildi. NIF’ın bu çalışması Amerika Birleşik Devletleri’nin Stockpile Stewardship programı dahilinde finanse edildi. Bu programın amacı ise nükleer tesislerin ve ülkenin enerji güvenliğini artırmak olarak belirlendi.

 


►İlginizi Çekebilir: Yüzen Nükleer Güç Santralleri
 
 

 

Füzyon Nedir?


Füzyon; hidrojen gibi hafif atomların birleşerek büyük miktarlarda enerjinin açığa çıktığı nükleer reaksiyonlardır. Bu tür reaksiyonlar özellikle güneşte ve büyük ölçekli termonükleer reaksiyonlarda meydana gelmektedir. Buna karşın uranyum gibi ağır elementler nükleer güç reaktörlerinde fisyon reaksiyonuyla parçalanarak(bölünerek) enerji açığa çıkarırlar.
 

Kaynak


►Cnet


Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.