Füzyon Enerjisinin Kullanımı İçin Yapılan Çalışmalar Sonuç Verdi
Bir füzyon reaktöründen temiz bir şekilde elektrik üretilmesi uzak bir hedef olmaya devam ediyor, fakat bilim adamlarının yaptıkları bir test sonucunda füzyon enerjisinin zararsız bir şekilde kullanılması adına büyük bir adım atılmış oldu. Çalışmada bir yakıt peletinin içine enerji pompalanarak yüksek miktarda füzyon enerjisi elde edildi. Haberimizin detayları yazımızda.
26.02.2014 tarihli yazı 14426 kez okunmuştur.
Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı bilim adamlarının füzyon enerjisi üzerine çalışmaları sonuç verdi. Araştırmacıların sunduğu son rapora göre füzyon enerjisi yolunda büyük bir adım atılmış oldu. Bilim adamlarının uzun süredir umdukları ise füzyon enerjisinin gücünden yararlanarak elektrik üretmek. Fakat kontrollü füzyon enerjisi elde etmek ise oldukça zor bir durumdur, bu tür reasiyonları başlatmak için olağanüstü yüksek konsantrasyonlu enerjiler gerekmekte ve devam eden reaksiyonların kendi kendini beslemesi gerekmektedir.
LLNL Ulusal Ateşleme Tesisi’ndeki (NIF) araştırmacılar sırasıyla bir ve iki nötronlu hidrojen izotopları olan döteryum ve tirityum içeren yaklaşık 1mm’lik küçük bir kapsülde füzyon enerjisini elde etmeyi başardılar. Deney sonucunda elde edilen enerji miktarı ise 1.85 MJ olarak kayıtlara geçti.
Nature dergisinde yayınlanan sonuçlara göre araştırmacılar, önceki yapılan döteryum-tirityum deneylerine göre 10 kat daha iyi sonuçlar alındığını belirtti. Ancak tüm denemelere rağmen tutuşma oldukça kısa olmuş ve yakıtın ürettiği enerjinin küçük bir miktarına ulaşılmıştır. Bu deneyle birlikte gerçekleşmesi oldukça zor olan kontrollü füzyon gerçekleştirilmiş oldu ve bu uzun yıllar süren çalışmaların sonucunda elde edildi. NIF’ın bu çalışması Amerika Birleşik Devletleri’nin Stockpile Stewardship programı dahilinde finanse edildi. Bu programın amacı ise nükleer tesislerin ve ülkenin enerji güvenliğini artırmak olarak belirlendi.
Füzyon Nedir?
Füzyon; hidrojen gibi hafif atomların birleşerek büyük miktarlarda enerjinin açığa çıktığı nükleer reaksiyonlardır. Bu tür reaksiyonlar özellikle güneşte ve büyük ölçekli termonükleer reaksiyonlarda meydana gelmektedir. Buna karşın uranyum gibi ağır elementler nükleer güç reaktörlerinde fisyon reaksiyonuyla parçalanarak(bölünerek) enerji açığa çıkarırlar.
Kaynak
►Cnet
YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
Webinar | Üretim Tesisleri için Enerji Yönetim ve Ekipman Verimliliği Çözümleri- Advantech Türkiye
-
Acil Aydınlatma Sistemlerinde Merkezi Yönetim ve Bakım | Schneider Electric
-
Webinar | Kaçak Akım Koruma Rölesi Seçim Kriterleri Nelerdir?
-
Webinar | E-House: Hızlı, Modüler, Tak-Çalıştır Enerji İstasyonu Çözümleri - Siemens
-
DALGAKIRAN - Basınçlı Hava Sistemlerinde Enerji Verimliliği | Webinar
-
Webinar | Sanayide Enerji Verimliliği Yatırımları ve Finansman Çözümleri - Siemens
-
Webinar | Pako Şalterlerin Çalışma Prensibi ve Fonksiyonları - Kardeş Elektrik
-
Webinar | Yeniden Kapamalı Kaçak Akım Koruma Şalterleri ve Parafudrlar | Sigma Elektrik
-
Endüstriyel Fiş Prizleri | Endüstriyel Uygulamalar için Mükemmel Çözüm | ABB
-
Aşırı Gerilim Darbelerine Karşı Eksiksiz Çözüm | OVR T2 | ABB
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.