elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sualtı Robotları Nesli Tükenmekte Olan Resifleri Kurtaracak

Avustralyalı bilim insanlarının geliştirdiği sualtı robotu nesli tükenmekte olan resiflere nasıl yardımcı oluyor? Cevabı haberimizde.



A- A+
17.01.2019 tarihli yazı 4858 kez okunmuştur.
Son yıllarda küresel ısınmayı ve buna bağlı olarak iklim değişikliğini çok daha sık duyar olduk. İklim değişikliği, sadece karada yaşayan canlıları değil sualtı yaşamını da olumsuz etkiliyor. Bilim insanlarının  ise canlıların bu iklim değişikliğine daha hızlı adapte olabilmesi için doğal hayata ufak dokunuşlar yapması gerekebiliyor.

Avusturalyalı bilim insanları Peter Harrison ve Matthew Dunbabin tarafından yönetilen Southern Cross Üniversitesindeki ekip, su altına mercan larvası yerleştirebilen bir robot tasarladı.  Dunbabin ismi verilen robot, görev başına yaklaşık 100.000 adet mikroskobik büyüklükteki mercan larvasını taşıyabiliyor, ilerde bu sayının milyonları bulması bekleniyor. Robot, larvaları zamanla yetişkin mercanlara dönüşecekleri hasarlı resif alanlarına bırakıyor. Bırakılan larvaların görüntülenebilecek kadar büyümesi 9 ayı buluyor.
 

►İlginizi Çekebilir: Görünmez Sualtı Robotları

Robot bir iPad üzerinden kontrol ediliyor ve üzerine yerleştirilen larvaları hasarlı ve ölü resiflere bırakıyor. Ekip larva bırakma işlemini çimene gübre serpmeye benzetiyor. İklim değişikliği sonucu ısınmış olan sularda yaşayabilme ve yayılabilme yetenekleri bu larvaları özel kılıyor.

Peter Harrison, 2016-2018 yılları arasında deniz hayatı için ölümcül olan sıcaklıklarda hayatta kalan mercanlardan topladıkları larvalar için “Topladığımız larvalar yüksek sıcaklıkta hayatta kalma yeteneğine sahip hatta larvalar yaşamaya devam ettikçe bu yetenekleri de gelişmeye devam edecek” diye konuştu.




►İlginizi Çekebilir: Yarasa Robot Geliştirildi

Queensland Teknoloji Üniversitesinde robotik alanında profesör olan Matthew Dunbabin ‘e göre robot  fotoğraf çekebilme, su kalitesini ölçebilme, deniz zararlılarının gözetimi ve kontrolü ile mercan larvalarının yerleştirilmesi gibi birçok işleve sahip.

Robot, mercan resiflerinin büyümesini görüntüleyerek, bilim insanlarının hasarlı mercanların larvalara nasıl tepki verdiğini anlamalarına yardımcı oluyor. Süreci büyütmek dünyamız için kritik bir öneme sahip olacaktır. Mercanların ve resiflerin daha büyük ölçeklerde çok hızlı bir şekilde  restore edilmesi bu robotların kapasitesinin artırılması yoluyla sağlanabilir. Çünkü  Büyük Bariyer Resifi başta olmak üzere dünyadaki birçok resif alanı ya çok zarar gördü yada tamamen yok oldu.

Araştırmacılar, önümüzdeki baharın sonlarına doğru  daha fazla larva ile Filipinler'deki bozulmuş resiflere robotlar göndermeyi planlıyor.


 


Yazar: Kenan Altunbaş


Kaynak:

►popsci.com

 

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.