elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Görünmez Su Altı Robotları

MIT tarafından geliştirilen hidrojel robot, şeffaf yapısı sayesinde su altında görülmeden hareket edebiliyor. Yumuşak yapısı sayesinde nesneleri zarar vermeden tutabilen robot, yüzen bir balığı fark edilmeden yakalayacak kadar sinsi ve hızlı. Şırıngalar aracılığıyla suyu hızlıca çekip bırakabilen robot hızlı bir şekilde hareket edebiliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
13.02.2017 tarihli yazı 8699 kez okunmuştur.

Sinsi ve Hızlı

Denizde yüzerken bazen bacağınıza sürtünen bir şey sizi rahatsız edebilir. Bu büyük ihtimalle zararsız bir şeydir ancak bir köpek balığı, deniz anası veya şeffaf bir robot da olabilir. Bu son seçenek, geçtiğimiz günlerde mümkün hale geldi. MIT tarafından geliştirilen hidrojel robot, şeffaf yapısı sayesinde su altında görülmeden hareket edebiliyor.

Yumuşak yapısı sayesinde nesneleri zarar vermeden tutabilen robot, yüzen bir balığı fark edilmeden yakalayacak kadar sinsi ve hızlı. Geçmişte üretilen benzer robotlar osmoz yöntemini kullanarak yavaş bir şekilde hareket ediyordu. Yeni robot ise şırıngalar aracılığıyla suyu hızlıca çekip bırakabildiği için çok daha hızlı hareket edebiliyor. Bu hareket nesneleri yakalamanın dışında, yürüme hareketi yaratmak ve nesneleri itmek için de kullanılabiliyor. Ancak bunun dışında robotun herhangi bir işlevi bulunmuyor.



►İlginizi Çekebilir: Su Altı Drone'u
 

Leprosefalus Adlı Deniz Yılanından İlham Aldılar

Benzer bir yöntemle düşmanlarından saklanan ve avlanan leprosefalus adlı deniz yılanından ilham alan bilimciler, robotu görünmez yapma konusuna odaklandılar. Robot sadece gözle değil, kulakla da algılanamıyor. % 90’ı sudan oluşan robot su gibi ses çıkardığından, sonar yöntemler de robotu su altında algılamak için yeterli olmuyor.
 
►İlginizi Çekebilir: Su Altı Depolama Balonları

Araştırmacılar şu anda bu robotun gerçek hayatta kullanılabileceği alanları belirlemeye çalışıyor. Nature Communications dergisinde yayınlanan yazıda robotun biyotıp, yumuşak robotik, ayarlanabilir optikler, yumuşak elektronik ve makineler gibi pek çok farklı alanda kullanılabileceği ifade edildi. Özellikle hidrojelin yumuşak yapısı sayesinde, bu robotun ameliyat sırasında organlara müdahalede bulunmak için kullanılabileceği belirtiliyor. Robotun görünmezliğinden faydalanmak için herhangi bir uygulama alanı bulunamamışsa da deniz altı gözlemciliğinin ideal bir alan olabileceği düşünülüyor.
 


Kaynak:

zdnet.com
nature.com
MIT
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.