elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Grafen Elektrotları ile İlk Şeffaf OLED Ekran

Televizyon teknolojisinde sırasıyla kullanılan CRT (tüplü televizyon), LCD ve LED teknolojisinden sonra günümüzde artık televizyonlar OLED yani organik LED olarak üretilmeye başlandı. Bu yazımızda ise yeni bir çalışmayı inceleyeceğiz. Grafen elektrotları ile üretilen dünyanın ilk şeffaf OLED ekranı sizler için inceledik.



A- A+
25.01.2017 tarihli yazı 13070 kez okunmuştur.
Grafen, elektrikli cihazlarda (the application of graphene as electrodes in electrical and optical devices, 2012) geleneksel elektrot materyallerini değiştirme potansiyeli taşıyan, umut verici yeni nesil iletken bir materyaldir.  Düşük levha direnci, yüksek optik saydamlık ve mükemmel mekanik özellikler de dahil olmak üzere birçok avantajlı özelliği bir arada bulundurmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, güneş pilleri ve esnek cihazlarda bir elektrot malzemesi olarak grafenin uygulanmasına olan ilgi artmıştır.
 


►İlginizi Çekebilir: OLED Teknolojisi Nedir?

Grafen ayrıca mekanik özelliklerinden dolayı  yapı-inşaat malzemeleri, batarya, uçak sanayi gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Biz burada ise grafenin elektrot olarak kullanılması ve elektriksel cihazlarda bir uygulamasını göreceğiz. Burada aslında yapılan işlem OLED ekranın elektrotlarının grafenden yapılmış olmasıdır. OLED'e bağlı elektrotlar  yaklaşık 2 cm x 1 cm alana sahiptir ve kimyasal buhar birikimi işlemi kullanılarak üretilmişlerdir. Metan ve hidrojen gazları, bir bakır levhanın 800 °C'ye kadar ısıtılmış olduğu vakum haznesine doğru  pompalanır.
 


►İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnternetinde Grafen Devrimi

İki gaz arasında bir kimyasal reaksiyon oluşur ve metan bakır içine eriyince yüzeyde grafen atomları oluşturur. Tabaka yeterince oluşturulduktan sonra tüm setin soğumasına izin verilir, koruyucu bir polimer tabakası uygulanır ve daha sonra saf grafenin tek atomlu bir tabakasını ortaya çıkarmak için bakır kimyasal olarak arındırılır. Bu işlemler sonrası yukarıdaki resimde görüldüğü gibi şeffaf bir OLED ekranın küçük bir çalışması başarıyla gerçekleştirildi.

Fraunhofer Enstitüsü'nden proje lideri Dr. Beatrice Beyer’e göre grafenle yapılmış ilk ürünler iki ya da üç yılda devreye girebilir. Fraunhofer Enstitüsü, grafen elektrotların üretimi için Graphenea S.A. adlı İspanyol şirketi ile ve CVD reaktörlerinin üretimini yapan İngiliz Aixtron Ltd. şirketi ile ortaklık kurdu.

Kaynak:


newatlas
fraunhofer
Ali Can ÇABUKER Ali Can ÇABUKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.