elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

ASELSAN, Grafen Tabanlı OLED Ekran Üretti

ASELSAN ve Sabancı Üniversitesi tarafından ortak olarak yürütülen, ekran teknolojileri alanındaki çalışmalar başarıyla sonuçlandı. ‘Elmas Projesi’ olarak adlandırılan çalışmanın detayları haberimizde.



A- A+
11.08.2018 tarihli yazı 9962 kez okunmuştur.
Türkiye'de uzun süredir askeri kokpit göstergelerinde kullanılan ve ihraç lisansına sahip LCD ekranlar üzerinde çalışmalar sürmektedir. Çalışmaların aşamalarında; sağlamlaştırma, ekran modüllerinin geliştirilmesi ve prototip üretme yer almaktadır. Bu anlamda Savunma Sanayii Başkanlığı, 'Ekran Teknolojileri' temalı ilk projesini 'ELMAS Projesi' adıyla faaliyete geçirdi. ASELSAN ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SU-NUM), Türkiye’de ilk defa OLED ekranlar ve grafen malzeme sentezi teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik altyapılar kuruldu. Bu sayede askeri özelliklerde, arka ışığa ihtiyaç duymadan çalışabilen ilk monokrom minyatür ekranlar tasarlanarak üretildi.

LCD ekranlara alternatif olarak oluşturan OLED teknolojisi, aktif matris özellikte ve renkli piksel yapılarını destekleyecek şekilde tasarlandı. Bu OLED ekran, hem minyatür hem de büyük alanlı ekranlarda, askeri amaçlarla istenen ebatlarda tasarlanabilecek, aynı zamanda bu ürünler termal görüş ve aviyonik uygulamalarda da kullanılabilecek.

Grafen tabanlı OLED (GOLED) ekran geliştirme çalışmalarında alınan başarılı sonuçlar, Berlin'de düzenlenen Eurodisplay Konferansı'nda Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Kaya tarafından sunuldu. Bu sonuçlar katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü ve komite tarafından, sonuçların yüksek etki potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Konferans sonunda çalışma, Journal of the Society for Information Display dergisinde makale olarak yayınlanmak üzere davet aldı. Sunulan prototipler, dünyada bugüne kadarki en yüksek piksel çözünürlüğüne sahip grafen tabanlı ekranlar olarak literatüre geçti. Prototiplere ait 1 inc OLED ekran modüllerinin içinde yer alan grafen tabanlı OLED aygıtlar SU-NUM'da geliştirilirken, sürücü devre elektroniği ASELSAN'da geliştirildi.

 

Grafen Tabanlı OLED (GOLED) Ekranın Kullanım Alanı

OLED ekranlarda anot malzemesi olan indiyum kalay oksit (ITO) kullanılırken, Elmas Projesi'nde grafen malzeme kullanıldı. Grafen malzemenin, esnek ekranlarda ve giyilebilen teknoloji uygulamalarında sıklıkla kullanılması beklenmektedir.

Grafen, tek atom kalınlığındaki karbon kristalidir. Grafenin ışık geçirgenliği, yüksek elektriksel iletkenliği, sağlamlığı, esnekliği gibi özgün özellikleri sebebiyle, pek çok teknolojide uygulama alanı bulması bekleniyor. Grafen, ilk olarak 2004'te keşfedilmiş, ancak 2010 yılı Nobel Fizik Ödülü'nü almasıyla araştırmacıların daha çok kullanmasına imkan sağlanmıştır. Geleceğin teknolojisi olarak görülen şeffaf, esnek, hafif ve taşınabilir grafen tabanlı ekranların askeri ve sivil alanda da büyük oranda ilgi görmesi bekleniyor.



Kaynak:

►aa.com.tr
Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.