elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsan Beynini Taklit Eden Bilgisayar Geliştirildi

Bilim insanları “dünyanın en büyük beyni” olarak adlandırabileceğimiz süper bilgisayarı harekete geçirdi. Bir milyon işlemci çekirdeği ve birbirine bağlı 1.200 tane devre kartıyla çalışan bu süper bilgisayar insan beynine benziyor. Bilgisayar ve bilgisayarın yapım süreci hakkında detaylı bilgi yazımızın devamında.



A- A+
09.11.2018 tarihli yazı 7305 kez okunmuştur.
Bilim adamları 2 Kasım’da, yapımı 10 yılı bulan dünyanın en büyük nöromorfik bilgisayarını duyurdular. Bilgisayar, nöronların ateşlenmesini yani nöronların elektriksel uyarılarla haberleşmesini taklit ediyor. Bu SpiNNaker(Spiking Neural Network Architecture) adlı projenin yürütüldüğü bilgisayar santrali, Birleşik Krallık'ta Manchester Üniversitesi'nde bulunuyor. Manchester Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği profesörü olan proje üyesi Steve Furber, günümüz bilgisayarlarının çalışma şeklinin yeniden ele aldığını ifade ediyor.

 
SpiNNaker bir beyin gibi sadece düşünmüyor. Belirtildiğine göre, insan beynindeki nöron modellerini oluşturuyor ve diğer bilgisayarlara göre gerçek zamanlı olarak daha fazla nöron simule edebiliyor. Bilgisayar, aynı anda 200 katrilyon eylemi gerçekleştirme kapasitesine sahip. Ancak Avrupa Birliği İnsan Beyin Projesi (Human Brain Project) desteğiyle SpiNNaker ayrıntılı bir beyin modeli oluşturmaya devam edecek.

Başka bilgisayarlarda da aynı işlemci sayısı bulanabiliyorken SpiNNaker’ı onlardan ayıran şey, işlemcileri birleştiren altyapıdır. İnsan beyninde 100 milyar nöron  aynı anda binlerce destinasyona sinyal gönderir. Furber, SpiNNaker'ın mimarisinin, işlemcileri arasında olağanüstü bir iletişim düzeyini desteklediğini ve insan beyninin sinir ağındaki gibi davrandığını açıkladı.


 

Daha önceleri SpiNNaker 500.000 işlemci ile çalışırken, beynin korteksindeki -duyulardan gelen verilerin beyinde yönetildiği bölge  80.000 nöronu modelledi. Başka bir örnek olarak, SpiNNaker’ın beynin bazal gangliyonunu beynin parkinson hastalığından etkilen bölgesi simülasyonu, bilgisayarın beynin karmaşık yapısını çalışmak için bir araç olabileceğini işaret ediyor.
 
SpiNNaker; SpOmnibot adlı bir mobil robotu da, robotun görüş sensörlerinden gelen verileri yorumlamak ve gerçek zamanlı olarak navigasyon seçimlerini yapmak için kontrol edebiliyor.
 

Tüm bilgi işlem gücü ve beyin benzeri yetenekleriyle, SpiNNaker'ın gerçek bir insan beyni gibi davranması ne kadar yakın? Furber, şu an için insan beynini tam olarak simüle etmenin mümkün olmadığını belirtti. SpiNNaker gibi gelişmiş bir makine hala insan beyninin gerçekleştirdiği iletişimin sadece bir kısmını yönetebildiğini belirtti.


Kaynak: 

► Livescience
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.