elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Su Altında Risk Analizi Yapabilen Robotlar Geliştirildi

Su altı derinliği ve gizemi ile bizi içine çeken büyülü bir dünyadır. Fakat su altında nasıl bir riskle karşılaşabileceğimizi bilemeyiz. Bu bağlamda geliştirilen otonom su altı araçları okyanusun bilinmeyen bir bölgesini keşfetmenin olası getirilerini ve su altında daha fazla ilerlemenin taşıdığı riskleri hesaplayabiliyor.Detaylar yazımızda.



A- A+
07.02.2019 tarihli yazı 5045 kez okunmuştur.
Otonom robotlar gün geçtikçe popülerleşiyor. Alışveriş yaparken yardım eden otonom robotlardan, su altında risk hesaplayabilen bu robotlara kadar otonom robotlar gün geçtikçe hayatımıza daha fazla giriyor ve bizlere yardım eli uzatıyor. MIT’de görevli mühendisler, otonom su altı robotlarının aracılığıyla keşfedilmeyi bekleyen okyanuslarımızı araştırmak için risk hesaplaması yapabilen bir algoritma geliştirdi. Otonom Su altı Araçları (AUV) olarak adlandırılan bu robotlar, daha güvenli bir şekilde daha ileri gitmek için okyanusun bilinmeyen bir bölgesini keşfetmenin getirilerini ve ya risklerini hesaplayabiliyor. Araştırmacılar risk almasalardı ilgi çekici hiçbir şey bulamayacaklarını ancak geliştirdikleri yeni otonom su altı araçları sayesinde bu tehlikeli coğrafyalara doğru gitmenin barındırdığı tehdit ile risklerde bir düşüş olduğunu tespit ettiklerinde bazı riskler alabileceklerini ifade etti.
 
Araştırmacılara göre, otonom su altı araçları “riskle sınırlı adaptif örneklemeyi " etkinleştirmeyi başaran ilk robot olma özelliğine sahiptir. Bu, otonom sualtı robotlarının üzerinde oldukları yolu ölçüp değerlendirebileceği ve daha ileri gitme riskinin buna değer olup olmadığını düşünebileceği anlamına geliyor. Araştırmacılar, Boston Limanı'nın 15 metre doğusunda bir otonom su altı aracını test ettiler. Otonom su altı araçlarında kabul edilebilir riskler için üç farklı senaryo belirlediler ve araçların her bir riski nasıl ele aldığını izlediler. Bu görev sonucunda araştırmacılar, otonom su altı araçlarının önceden belirlenmiş koşullardan çok daha farklı rotalar seçtiklerini tespit ettiler. En düşük riskle yol alan araç çok makul bir rotayı seçerken, en yüksek risk, aracı dar bir uçuruma yönlendirdi.
 

►İlginizi Çekebilir:Görünmez Su Altı Robotları

Araştırmacılar bu algoritmayı iki hafta süresince test etti. Bir diğer görevde otonom su altı robotları Kosta Rika kıyılarında petrol sızıntısı aradı. Araştırmacılar, algoritmaların petrol sızıntısı aramak için planladığı rotaların, gemideki birçok jeolog tarafından önerilen rotalarla benzerlik taşıdığını tespit etti. Araştırmacılar algoritmaların önceki rotalarından öğrendiklerini ve yeni rotalar belirlerken bu bilgilerini kullandıklarını ve makine öğrenmesi algoritmalarının önceki rotalarından çıkarımlarda bulunmalarının ve zaman geçtikçe jeologların seçmediği rotaları seçmeye başlamalarının oldukça ilgi çekici olduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, geliştirme sürecinin hala devam ettiğini ancak algoritmaların büyük veriden yeni kalıplar oluşturmaya başladığını ve bu yeni verileri verimli, güvenli bir arama stratejisine bağladığını izlemenin heyecan verici olduğunu düşündüklerini açıkladı. Araştırmacılar, bu algoritmaları bir gün Dünya dışındaki ortamları keşfetmek için kullanmayı umduklarını da ifade etti. Proje NASA tarafından desteklendiğinden beri, otonom araçların bir sonraki duraklarını ancak hayal edebiliyoruz.

Kaynak:

►Interestingengineering


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.