Parmağınızı Bükerek Elektrik Üretebilirsiniz
Elektronik cihazlarımıza güç verebilecek olan küçük metalik cihaz, parmağınızı bükerek ya da diğer basit hareketlerle elektrik üretebilecek. Çin Bilimler Akademisi, bir gün şarj cihazlarımızı evde bırakmamızı ve sadece vücut hareketleri ile telefonlarımızı şarj etmemizi sağlayabilir. Detaylar haberimizde.
06.01.2019 tarihli yazı 8749 kez okunmuştur.
Triboelektrik nanojeneratörler ile çevremizde boşa giden mekanik enerji kullanılarak elektrik enerjisi elde edilebilir. Triboelektrik; belirli materyallerin birbirine dokundurulması ve daha sonra ayrılması sonucu elektriksel olarak yüklenmesi olarak tanımlanır. Bir çeşit dokunma ile elektriklenme etkisidir. Araştırmacılar, parmağınızın bükülmesi gibi basit vücut hareketlerinden elektrik üretebilecek küçük metal şeritler şeklinde bir triboelektrik nanojeneratör geliştirdiler. Triboelektrik nanojeneratörler, saydam polimer yüzeyler arasındaki sürtünme kuvvetini kullanarak elektrik üretir.
Gündelik statik elektriğin çoğu triboelektriktir. Cihazda altın iki ince tabaka ve polidimetilsiloksan (PMDS olarak da bilinir, kontakt lenslerde kullanılan silikon bazlı bir polimerdir.) kullanıldı. Altın tabakalar arasında PMDS bulunur. Altın tabakalardan biri gerildiğinde veya serbest bırakıldığında, buruşur ve mini sıradağ gibi bir görüntü oluşturur. Cihaz tekrar büküldüğünde, altın katmanlar ve PMDS arasında oluşan sürtünme ile elektrik üretilir. Çin Bilimler Akademisi Yarı İletkenler Enstitüsü Profesörü ve ortak baş yazar olan Yun Xu, “Bu altın tabakalar arasında ileri ve geri elektron akışına sebep olur. Sürtünme arttıkça güç miktarı da artar.” şeklinde açıkladı.
Bu küçük cihaz, 1,5 cm (0,6 inç) uzunluğunda ve 1 cm (0,4 inç) genişliğindedir. Küçük olmasına rağmen maksimum 124 volt gerilim, maksimum 10 mA akım ve santimetre kare başına maksimum 0,22 mW güç yoğunluğu sağlayabilir. Bu değerler, akıllı telefonu şarj etmek için yeterli değildir, ancak aynı anda 48 kırmızı LED yakabilir. Buffalo Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Elektrik Mühendisliği Profesörü ve makalenin baş yazarı olan Qiaoqiang Gan, “Hiç kimse bir prize bağlı olmaktan veya taşınabilir şarj cihazları ile dolanmaktan hoşlanmaz. İnsan vücudu bol miktarda enerji kaynağıdır. Bizde şöyle düşündük: Neden sahip olduğumuz gücü üretmek için kullanmıyoruz? ” dedi.
Araştırmacılar, triboelektrik etkiyi kullanan çok sayıda nanojeneratör önermiştir, ancak çoğunun üretilmesi zor veya yüksek maliyetlidir. Bu cihaz ise her iki kaygıyı da yer vermiyor. Cihazda kullanılan malzemelerin düşük maliyetli ve kolaylıkla üretilebilir olması da bir avantajdır.
Takım, daha büyük altın parçalarını kullanarak cihazın performansını arttırmak istiyor. Ayrıca, üretilen enerjiyi depolayabilen taşınabilir bir pil geliştirmek için de çalışıyorlar. Sistemin, kendiliğinden güç veren ve giyilebilir cihazlar için güç kaynağı olarak hizmet verdiği öngörülüyor.
Yazar: Ayşenur Erdem
Kaynak:
►wonderfulengineering.com
►futurity.org
Kaynak:
►wonderfulengineering.com
►futurity.org
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.