elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Giyilebilir Cihazlar için Ultraviyole Sensörler

Tohoku Üniversitesi ve SII Semiconductor firmasının ortak araştırmaları sonucu, silikon tabanlı ultraviyole sensörler, akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlar için kullanılabilir hale geldi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
06.05.2017 tarihli yazı 8859 kez okunmuştur.
Son yıllarda sağlık hizmeti veren topluluklar, güneş lekelerinden ve yanıklarından korunma konusu üzerine yoğunlaştı. Ultraviyole ışınlarının, akıllı telefonlarla ya da giyilebilir cihazlarla ölçülebilmesi sağlığımız ve estetik açısından muhteşem bir gelişme olarak görülebilir. Ayrıca ultraviyole ışınların ölçülme ihtiyacı endüstriyel alanda da her geçen gün artmaktadır. Ultraviyole iyileştirilebilir mürekkep kullanan yazıcıların kullanımının artması da bunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
 

Yeni ultraviyole ışın sensör teknolojisi, Tohoku Üniversitesindeki iki Profesör tarafından geliştirildi. Sadece silikon yarıiletkenler kullanılarak, UV-A (315~400nm) ve UV-B (280~315nm) dalga bantlarındaki ışınlarının tanınması ve ölçülmesi yapılabiliyor. Bu dalga bandındaki ışınlar, deri lekeleri ve güneş yanıklarına sebep olan ışınlar olarak atfedilir. Çok yönlü silikon yarıiletken sensörler, birleşik yarıiletken ultraviyole sensörlere nazaran, devrelere montajı daha kolay olup aynı zamanda da daha fonksiyonlu olması nedeniyle tercih sebebidir.

Geleneksel olarak, silikon fotodiyotların UV ışın sensörleri optik filtreler kullanarak, istenmeyen görünür ışın dalga bantlarını keser. Araştırmacılar, yüksek ve düşük ışın hassasiyetleri ile silikon fotodiyotların diferansiyel spektral tepkisinden yararlanarak,optik filtre aralığı seçici yetenekleri olan bir sensör geliştirdiler.

 


►İlginizi Çekebilir: Sensör Füzyonu Nedir?

Optik filtresiz yapı, sensöre yüklenen ultraviyole yoğunluğunu engelleyerek, daha fazla hassasiyet elde etmeyi sağlar. Araştırmacılar daha önce 190~1100 nm genişliğinde spektral cevap sağlayan ve ultraviyole ışımasına karşı yüksek direnç performansı gösteren bir silikon fotodiyot teknolojisi geliştirmişlerdi. Bu çalışmayı JST- SENTAN projesi için 2011-2013 yılları arasında yapmışlardı. O fotodiyot teknolojisi şu anda ultraviyole ışın teknolojisi kapsamında seri üretime geçmiş durumda ve yeni tanıtılan diferansiyel spektral tepki metodunu kullanılarak devam etmektedir. Geliştirilmiş ultraviyole ışın sensörleri, küçük şeffaf reçine paketlerine yüklenir ve bu sayede akıllı telefonlar ve giyilebilir cihazlar için uygun hale gelir. Bu yeni teknolojiyle herkesin ultraviyole ışınları algılaması ve ölçmesi amaçlanmaktadır.


Kaynak:


phys.org
TALHA  İSTANBULLU TALHA İSTANBULLU Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır


YAZARIN DİĞER YAZILARI Manchester Kodlaması Nedir?

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.